Δημοτικές εκλογές
Η μάχη των εκλογών: Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή - Περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε

Πολύτιμη για τη συνέχεια των αγώνων μπροστά στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη ήταν η ανοιχτή εκδήλωση της δημοτικής κίνησης «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην ΕΔΟΘ. 

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της κίνησης Γιάννης Κούτρας, ξεκινώντας με το στίγμα της εκλογικής παρέμβασης, μέσα σε μια πρωτόγνωρη εκλογική μάχη, στο νέο περιβάλλον της απλής αναλογικής, που χαρακτηρίστηκε και στο Δήμο Θεσσαλονίκης από την ήττα της προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστροφή της δεξιάς. Παρόλο που η δεύτερη θέση που κατέλαβε ο εκλεκτός του Μητσοτάκη Ταχιάος ήταν ένα χαστούκι στο γνήσιο νεοφιλελευθερισμό που προωθεί η ΝΔ αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αυταπάτη για την εκλογή Ζέρβα, που κινείται ουσιαστικά στο ίδιο πλαίσιο. 

Δώσαμε τη μάχη με πολιτικά χαρακτηριστικά, απέναντι στην προβολή των «αυτοδιοικητικών θεμάτων» που δήθεν αποσυνδέονται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους και τον φτωχό κόσμο της πόλης, αναδεικνύοντας τη σημασία της εργατικής αντίστασης που συνεχίζεται και το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα ως την απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις. 

Απέναντι στην προσπάθεια επιβολής της δεξιάς και ακροδεξιάς ατζέντας, δώσαμε τη μάχη ενάντια στην εθνικιστική εκστρατεία για το μακεδονικό και ιδιαίτερα απέναντι στη νέα επίθεση με κέντρο το δόγμα «του νόμου και της τάξης», την ώρα που οι περισσότεροι υποψήφιοι ακολούθησαν το δρόμο της δεξιάς προσαρμογής. 

Συμβάλλαμε ενωτικά

Συμβάλλαμε ενωτικά στο δυνάμωμα των αριστερών απαντήσεων σε αυτή τη συνθήκη, και η προεκλογική καμπάνια της κίνησης δόθηκε με έμφαση τους εργατικούς χώρους και την ανάδειξη των κινημάτων ενάντια στην καταπίεση, το ρατσισμό και τον φασισμό. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά και οικονομικά εμπόδια, και σε αυτήν την πορεία κερδίσαμε τη στήριξη αγωνιστών του αντιφασιστικού κινήματος και της αριστεράς όπως ο Γ. Τσιάκαλος, ο Γ. Γιαννόπουλος και ο Ν. Σακελλάριος. 

Μπορεί η μη εκλογή δημοτικού συμβούλου να κρίθηκε στην λεπτομέρεια, αφού υπήρχαν 6 συνδυασμοί που είχαν διαφορά λίγων δεκάδων ψήφων, αλλά η συνέχεια πρέπει και μπορεί να δοθεί στους αγώνες που έρχονται μαζί με όλο το κόσμο που μας στήριξε. Η δημοτική κίνηση και το αντικαπιταλιστικό στίγμα που δώσαμε είναι αναγνωρίσιμα ευρύτερα και αυτό αποτελεί σημαντική αφετηρία. Η επόμενη πρόκληση είναι η μάχη των βουλευτικών εκλογών όπου αξίζει να στηριχθεί η πρωτοβουλία για ενωτική απεύθυνση στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΛΑΕ. 

Το λόγο πήραν πολλά μέλη και φίλοι της κίνησης, ενώ στη συζήτηση κοινή συνισταμένη ήταν ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε, συνεχίζοντας την παρέμβαση στα μεγάλα κινηματικά γεγονότα της πόλης (Pride, αντιρατσιστικό φεστιβάλ) και τη στήριξη στους εργατικούς αγώνες που συνεχίζονται (τράπεζες, ιδιωτική υγεία) για τη συγκρότηση αριστερής εργατικής αντιπολίτευσης απέναντι στη νέα δημοτική αρχή. Πολύτιμη ήταν η συζήτηση ιδιαίτερα για την πρόταση κοινής δράσης και εκλογικής συνεργασίας, που έρχεται να απαντήσει στην αδυναμία των ηγεσιών της αριστεράς και στη διάθεση του κόσμου να δώσει εδώ και τώρα μάχη ενάντια στην προοπτική της επιστροφής της ΝΔ.