ΥΕΜΕΝΗ: Ο Σάλεχ πέφτει ο αγώνας συνεχίζεται

Ο Σάλεχ θα παραιτηθεί στα πλαίσια μιας συμφωνίας που πρότειναν οι χώρες του Κόλπου, σύμφωνα με την οποία μετά την παραίτηση δεν θα ασκηθεί καμιά δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου αλλά και όσων υπηρέτησαν το καθεστώς του. Το άλλο μισό της ίδιας συμφωνίας είναι ότι πρέπει να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις.

Το Σύμβουλιο Συνεργασίας του Κόλπου που σχεδίασε την συμφωνία έκανε το παν για να κρατήσει τον Σάλεχ στην εξουσία και μόνο όταν έκρινε πως η κατάσταση φεύγει εκτός ελέγχου άρχισε τα παζάρια. Την ώρα που οργανώνουν τη φυγή του Σάλεχ, τα ίδια καθεστώτα έχουν στείλει στρατό στο Μπαχρέιν για να καταστείλουν το κίνημα που ζητάει την πτώση του καθεστώτος. Στην αρχή της βδομάδας ο στρατός του Μπαχρέιν σε συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου δολοφόνησε έναν διαδηλωτή με άγριο ξυλοδαρμό, εισέβαλε σε ένα σχολείο θηλέων κάνοντας ανάκριση στις μαθήτριες για τους γονείς τους, ενώ προχώρησε σε απαγωγή τεσσάρων αγωνιστών. Παράλληλα συνεχίζονται οι εισβολές, ακόμη και οι κατεδαφίσεις τζαμιών Σιιτών.

Ο κόσμος στην Υεμένη έχει συνεπώς απόλυτο δίκιο να μην εμπιστεύεται ούτε τον Σάλεχ, ούτε τους πάτρωνές του από τις χώρες του Κόλπου. Την ώρα εξάλλου που υποσχόταν να παραιτηθεί ξαναέβγαζε τον στρατό στην πόλη Τάιζ για να καταστείλει διαδήλωση κατά της συμφωνίας αμνηστίας. Το κίνημα κατάφερε να φτάσει μέχρι εδώ μετά από ένα πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων εκατομμυρίων σε όλα τα σημεία της χώρας και πολλών απεργιών. Οποια και αν είναι η μεταβατική λύση που θα προσπαθήσουν να επιβάλουν στον κόσμο, η δύναμη των μαζικών αγώνων δεν έχει κάνει βήμα πίσω.

Διαβάστε επίσης:

Λιβύη: Η ιμπεριαλιστική επέμβαση δεν φέρνει "λύση"

Συρία: Μεγάλη μάχη