Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
10 χρόνια ΚΕΕΡΦΑ: Οι μάχες για να κλείσουν τα γραφεία της Χ.Α.

Ιούλης 2012, Αντιφασιστική διαδήλωση στη Νίκαια

Κεντρική μάχη όλα τα τελευταία χρόνια είναι η απομόνωση της Χρυσής Αυγής από τις γειτονιές και το κλείσιμο των «γραφείων» της. Η Χρυσή Αυγή, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Μιχαλολιάκου ως δημοτικού συμβούλου Αθήνας το 2010 και πολύ περισσότερο μετά την είσοδό της στη Βουλή, προσπάθησε να αξιοποιήσει τα «γραφεία»-ορμητήρια που άνοιξε και τις σχέσεις τους με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα για να επιβάλει τον τρόμο σε ολόκληρες γειτονιές. Η ΚΕΕΡΦΑ μπήκε μπροστά στη μάχη ενάντια σε αυτά τα σχέδια.

Πιο εμβληματικά παραδείγματα τόσο της εγκληματικής δράσης της ΧΑ όσο και της δυναμικής αντίστασης του αντιφασιστικού κινήματος είναι οι γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα και της Νίκαιας και οι τεράστιες διαδηλώσεις ενάντια στα κεντρικά της ΧΑ στη Μεσογείων. Το αντιφασιστικό κίνημα με κινητοποιήσεις χρόνων μαζί με τοπικούς φορείς και σωματεία κατάφερε να κλείσει δεκάδες γιάφκες της ναζιστικής συμμορίας και σε μια σειρά άλλες πόλεις, όπως τα Χανιά, η Ξάνθη, το Ηράκλειο Αττικής. Όπως έχουν αναφέρει δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α, η δράση του αντιφασιστικού κινήματος έχει βάλει λουκέτο σε τουλάχιστον 50 από τα 72 γραφεία που είχε ανοίξει η Χ.Α σε όλη τη χώρα.

Άγιος Παντελεήμονας

Η συνεργασία αστυνομικού τμήματος και Χρυσής Αυγής είχε επιβάλει ότι στο κέντρο της Αθήνας υπήρχε μια γειτονιά όπου οι ζωές των μεταναστών έμπαιναν καθημερινά σε κίνδυνο. Ο αγώνας της ΚΕΕΡΦΑ για να αλλάξει η κατάσταση της γειτονιάς ήταν διαρκής. 

Στις 15 Γενάρη 2011, χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, όπου θα γινόταν αντιφασιστική συναυλία. Όμως την πλατεία είχαν καταλάβει μια χούφτα νεοναζί υπό την προστασία δεκάδων διμοιριών ΜΑΤ.  

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θ. Πλεύρης θα κάνει ερώτηση στη Βουλή για να απαγορευτεί το αντιναζιστικό συλλαλητήριο της 17ης Μάρτη του 2012. Όμως χιλιάδες διαδηλωτές ξεκινάνε από τα Προπύλαια. Πράγματι η αντιναζιστική συναυλία απαγορεύτηκε “για να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και ασφάλεια”. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε τελικά μπροστά στις κλούβες.

Το Σάββατο 26 Οκτώβρη 2013, ένα μήνα ακριβώς μετά τη μεγαλειώδη πορεία στα γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων, η αντιφασιστική πορεία προς τα γραφεία των νεοναζί στον Σταθμό Λαρίσης θα ξεκινήσει από τον Άγιο Παντελεήμονα, αφού προηγουμένως στην πλατεία οργανώθηκαν για δεύτερη βδομάδα πολιτιστικά δρώμενα. Η περίοδος του τρόμου στην περιοχή του Αγ.Παντελεήμονα έφτανε στο τέλος της.

Νίκαια

Η Νίκαια ήταν η πρώτη γειτονιά της Αττικής, μετά το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, όπου επέλεξαν οι Χρυσαυγίτες να επεκταθούν προσπαθώντας να επαναλάβουν το μοντέλο του Άγιου Παντελεήμονα. Σύμφωνα με τις δεκάδες καταγγελίες της Πακιστανικής Κοινότητας και της ΚΕΕΡΦΑ, τουλάχιστον 60 άτομα είχαν δεχτεί επιθέσεις το Μάρτη του 2011 με αποτέλεσμα να βρεθούν με σπασμένα πόδια, χέρια και ράμματα στο κεφάλι. Την ίδια στιγμή το αστυνομικό τμήμα Νίκαιας δεν άφηνε κανέναν μετανάστη να καταθέσει μήνυση. 

Από το 2011 μέχρι το 2013 η μάχη ενάντια στα «γραφεία» και την τρομοκρατία της ΧΑ και του τοπικού ΑΤ δόθηκε σκληρά. Τον Μάρτη του 2011 όπως και τον Ιούλη του 2012, με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας, χιλιάδες ντόπιοι και μετανάστες διαδήλωσαν στις γειτονιές της Κοκκινιάς ενάντια στην τοπική ναζιστική συμμορία. Ήταν η ίδια συμμορία χρυσαυγιτών που θα δολοφονούσε τον Παύλο Φύσσα τον Σεπτέμβρη του 2013. Ο ξεσηκωμός που ακολούθησε μετά τη δολοφονία θα της έδινε τη χαριστική βολή κλείνοντάς τους τα γραφεία, σέρνοντας σε δίκη τα μέλη της και ουσιαστικά βάζοντας τέλος στην “τοπική – πρότυπο” της ναζιστικής οργάνωσης.