ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ: Οι δολοφονίες δεν μας σταματούν

Ο Βικ έφτασε στην Ελλάδα δυο βδομάδες πριν τον απόπλου της πρώτης αποστολής στη Γάζα τον Αύγουστο του 2008 και εργάστηκε σκληρά και με πάθος στο λιμανάκι των Σπετσών για την αποπεράτωση των εργασιών του καϊκιού μας "ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ". Ταξιδέψαμε μαζί και πατήσαμε την στεριά της Γάζας το 2008 με τα δύο ελληνικά καΐκια που έσπασαν τον ισραηλινό αποκλεισμό. Από τότε ο Βιτόριο έκανε την Γάζα κύριο τόπο διαμονής του. Συμμετείχε ενεργά στην καθημερινή παλαιστινιακή λαϊκή αντίσταση (κυρίως των ψαράδων και των αγροτών) ενάντια στη βία του ισραηλινού στρατού κατοχής, καταγράφοντας στο μπλογκ του τις εμπειρίες και το βίωμά του μέσα στην παλαιστινιακή κοινωνική πραγματικότητα.

Η δολοφονία του Βικ στη Γάζα έρχεται μόλις λίγες βδομάδες μετά την δολοφονία του Τζουλιάνο Μερ Κεμίς στην Δυτική Όχθη. Στόχος και των δύο δολοφονιών δεν ήταν κάποιος διακεκριμένος Παλαιστίνιος πολιτικός, μαχητής ή πολίτης. Ήταν και στις δύο περιπτώσεις άνθρωποι ιδιαίτερα σημαντικοί για την προσφορά τους στον παλαιστινιακό λαό και για το πάθος με το οποίο βίωναν το παλαιστινιακό δράμα. Και στις δυο περιπτώσεις οι δολοφόνοι περιγράφονται ως φανατικοί Παλαιστίνιοι των «άκρων».

Όμως ο εκτελεστής του πρώτου φόνου, ενώ σκιαγραφείται τρεις βδομάδες τώρα, ακόμη δεν εντοπίζεται. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο τέτοιος φόνος μέρα μεσημέρι στην Τζενίν, την ασφυκτικά επιτηρούμενη από το Ισραήλ μαρτυρική αυτή πόλη, να μην μπορεί να διαλευκανθεί σε λίγες ώρες, έστω μέρες. Όταν όλοι μπορούν να φανταστούν την γιγαντιαία επιχείρηση, το κύμα των συλλήψεων, των κάθε μορφής ανακρίσεων και «αποκαλύψεων», που θα ακολουθούσε σε περίπτωση εκτέλεσης σημαντικού Ισραηλινού (ή Δυτικής χώρας) θεσμικού πολίτη. Οι εκτελεστές του δεύτερου φόνου δήλωσαν ότι ανήκουν σε απροσδιόριστη ομάδα εξτρεμιστών σαλαφιστών. Όμως, οι περισσότερες από τις ομάδες αυτές, όσες τουλάχιστον έχουν ως τώρα με σχετική ευκρίνεια καταγραφεί, διαψεύδουν την ευθύνη που τους αποδίδεται. Οι δύο αυτοί φόνοι, η συγκυρία τους και η αξιοποίησή τους, φαίνεται να ενδιέφεραν τους άνωθεν πραγματικούς εντολείς πολύ περισσότερο, απ’ ότι τα ίδια τα θύματα τους.

Γιατί το πολιτικό κλίμα που καλλιεργείται από το Ισραήλ τις μέρες αυτές και το μήνυμα που μεθοδικά διοχετεύεται από τα ισραηλινά ΜΜΕ στοχεύει καθαρά στην υπονόμευση του αναπτυσσόμενου κινήματος αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, είτε επιχειρώντας να τρομοκρατήσει αυτούς που έμπρακτα εκφράζουν αυτή την αλληλεγγύη, είτε προσβάλλοντας τον παλαιστινιακό λαό παρουσιάζοντάς τον ως αχάριστο προς τους συμπαραστάτες του, είτε ακόμη εμφανίζοντας την Γάζα σαν τόπο ακυβέρνητο που εκτρέφει ισλαμιστές τρομοκράτες. Όμως, κι αν ο Τζουλιάνο κι ο Βιττόριο δολοφονήθηκαν, εκείνοι που στέκουν δίπλα τους και οι άλλοι, οι πολλοί που έρχονται, θα ακολουθήσουν το παράδειγμα τους συνεχίζοντας τον αγώνα τους.Ο Vittorio Arrigoni θα είναι και πάλι μπροστά στον στόλο για τη Γάζα σε δύο μήνες.

Για τον Vittorio και τον Juliano
Αθήνα, 20/4/2011