Δημοτικές εκλογές
Aνταρσία στις γειτονιές της Αθήνας: Με ορμή στην επόμενη μάχη

11/6, Εκδήλωση της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

Με επιτυχία, μαζική συμμετοχή και πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιούνη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά από το δημαρχείο, η εκδήλωση της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

Το λόγο πήραν εισηγητικά η Ζαννέτα Λυσικάτου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείου Αγ.Σάββας, ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος, Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χ.Α, ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου, σκηνοθέτης, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητας Proud Seniors, ο Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός ΕΚΠΑ, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Θένια Ασλανίδη, γιατρός στο Νοσοκομείο Ερυθρός και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων.

Η Ζαννέτα Λυσικάτου μετέφερε την εικόνα από τις απεργιακές μάχες που συνεχίζονται αμείωτα μέσα στην προεκλογική περίοδο: «Το εργατικό κίνημα είναι στους δρόμους, το θέμα είναι να χτίσουμε μια Αριστερά που να μπορεί ενωτικά να οδηγήσει αυτές τις μάχες στη νίκη και η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα» τόνισε.  

«Είμαστε χαρούμενοι που για τρίτη φορά η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας βρίσκεται με θέση στο δημοτικό συμβούλιο και συνεχίζει να αγωνίζεται» τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Βαγγέλης Χατζηνικολάου. «Προχθές στο Ρride αισθάνθηκα πάρα πολύ περήφανος που οι εργαζόμενοι στον Άγιο Σάββα και το Γεννηματάς, που τα συνδικάτα της ΕΡΤ ήρθαν να στηρίξουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και βάδισαν μαζί μας».  

«Προεκλογικά είχαμε βάλει ένα στόχο στην Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και αυτός ήταν να κοντύνουμε και εκλογικά τους φασίστες» τόνισε ο Τάκης Ζώτος. «Μας έλεγαν ότι αυτά δεν γίνονται, υπάρχει συντηρητική στροφή και ο Κασιδιάρης θα μπει στο δεύτερο γύρο. Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν εκλογική συντριβή της Χρυσής Αυγής. Η αιτία είναι μία, είναι το αντιφασιστικό κίνημα και η δίκη της Χ.Α, όλοι εμείς που δώσαμε αυτή τη μάχη τέσσερα ολόκληρα χρόνια, είναι τα συνδικάτα που δεν τους αφήσαν να σταθούν πουθενά σε δημόσιο χώρο».

Ρεύμα

«Η επιτυχία της Ανταρσίας στις γειτονιές σε  αυτήν την εκλογική αναμέτρηση έχει να κάνει με το ότι ήταν ένα σχήμα που ενώ σκεφτόταν συνολικά δρούσε τοπικά» τόνισε ο Νίκος Στραβελάκης «Είναι ένα ρεύμα που έχει μια αντίληψη για τον κόσμο και τα πράγματα αλλά και για τα καθημερινά, στη γειτονιά για τα δικαιώματα, για τους κοινωνικούς αγώνες, για την αντιφασιστική πάλη. Δίνει ένα παράδειγμα για τη συνολικότερη δράση της Αριστεράς και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς όλο το επόμενο χρονικό διάστημα».

«Επιμένουμε στην αντικαπιταλιστική εναλλακτική. Θέλουμε συνολικά η Αριστερά να μπει μπροστά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με το ΚΚΕ και τη ΛΑΕ να έχουν κοινή νικηφόρα δράση πάνω στα μέτωπα της λιτότητας, των απολύσεων, τις προκλήσεις των αφεντικών, την αντιφασιστική πάλη, ενάντια στα κλειστά σύνορα στους πρόσφυγες - είναι κάτι το οποίο το διεκδικούμε από την δική μας πλευρά και είναι κάτι που θέλουμε να δούμε να γίνεται πράξη. Και είναι μονόδρομος» τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Δεν συμμεριζόμαστε και δεν θέλουμε να αναπαράγουμε στον κόσμο που παλεύει το αφήγημα της καταστροφής και της ηττοπάθειας ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο άμυνας και ότι πρέπει να αποδεχτεί όλη η Αριστερά ότι ηττηθήκαμε επειδή ηττήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάμε στην επόμενη εκλογική μάχη στις 7 Ιούλη κοντράροντας τους τσαμπουκάδες της δεξιάς, αλλά και τις εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για νέο “ρεαλισμό”, επιμένοντας ότι ο αντικαπιταλισμός είναι μονόδρομος. Είμαστε με την εναλλακτική που μπορεί να φέρει ο κόσμος από τα κάτω, είμαστε με τις επαναστάσεις, και βλέπουμε τέτοια μηνύματα να έρχονται αυτές τις μέρες από την συγκλονιστική εξέγερση στο Σουδάν».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Ανάμεσα στους συντρόφους-ισσες που πήραν το λόγο ήταν ο Βασίλης Μπέκος, μικροπωλητής που τόνισε την ρατσιστική αντιμετώπιση που βιώνουν οι τσιγγάνοι. Μετέφερε ταυτόχρονα ζοφερές εικόνες από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις φτωχογειτονιές αυτής της πόλης τονίζοντας ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την ΝΔ και τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η Μαρία Αμπελιώτη, εργαζόμενη στο Δήμο της Αθήνας και η Ιωάννα Παυλοπούλου, συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας μίλησαν για τους αγώνες που δίνονται και θα ακολουθήσουν στους χώρους δουλειάς για αξιοπρεπή εργασία, μισθούς και συντάξεις. Και συνέχισε στο ίδιο τόνο ο Αλέξανδρος Σταματίου, φωτορεπόρτερ από τα Εξάρχεια.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε και η Μαριάννα Τσίχλη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με την Ανυπότακτη Αττική: «Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας για το αποτέλεσμα που κατέγραψε στις εκλογές κάτω από συνθήκες που ήταν δύσκολες αντικειμενικά και υποκειμενικά. Τέτοια αποτελέσματα και πολλά άλλα ακόμα δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων μας δίνουν ένα τόνο για την επόμενη περίοδο, είναι ελπιδοφόρα και δείχνουν και ένα δρόμο μέσα από τον οποίο μπορούμε να συντονιστούμε, να ενώσουμε δυνάμεις, να αναπτύξουμε κοινές πρακτικές, κοινές δράσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες».