ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2011: Ραντεβού με τις επαναστατικές ιδέες

Υπάρχουν 11 βασικές θεματικές ενότητες. Στην ενότητα «Αντίσταση στον χρεοκοπημένο καπιταλισμό» θα υπάρχουν όλες οι συζητήσεις σχετικά με την κρίση, το χρέος και την αντίσταση. «Μπορούμε να διαγράψουμε το χρέος» και «Υπάρχει προοπτική έξω από το ευρώ» είναι οι τίτλοι σε δύο από τις βασικές συζητήσεις.

Οι από πάνω παίρνουν μέτρα όχι μόνο καταστροφικά για μας, αλλά και αναποτελεσματικά. Στη συζήτηση «Ο Μαρξ και η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους» θα ακούσουμε περισσότερα επιχειρήματα πάνω σε αυτή τη διαπίστωση. Ακόμα, κομμάτι αυτής της ενότητας θα είναι η συζήτηση για το τελευταίο βιβλίο του Κρις Χάρμαν «Καπιταλισμός-ζόμπι».

Η επέμβαση στη Λιβύη έχει ανοίξει ξανά τη συζήτηση για τον ιμπεριαλισμό και τη στάση της αριστεράς και του εργατικού κινήματος. Στην ενότητα «Η κρίση του ιμπεριαλισμού» θα υπάρχουν συζητήσεις που σίγουρα θα δώσουν πολλά επιχειρήματα και απαντήσεις. Οι δύο βασικές κουβέντες έχουν θέμα «Η μαρξιστική θεωρία του ιμπεριαλισμού» και «Ιμπεριαλισμός και παγκοσμιοποίηση - 20 χρόνια ανθρωπιστικές επεμβάσεις». Ακόμα, θα υπάρχουν συζητήσεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Τα καθεστώτα της Μ. Ανατολής και η κρίση τους» και ο «Ο ελληνικός καπιταλισμός και η Μέση Ανατολή» είναι δύο από τις συζητήσεις.

Στην ενότητα «Παγκοσμιοποιείστε την Αντίσταση» θα συζητήσουμε για τις πολιτικές εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα σε όλο τον κόσμο. «Κατάληψη στο Ουϊσκόνσιν», «Η κρίση στην Ιρλανδία», «Ιαπωνία – πυρηνικός όλεθρος» και «Η εργατική τάξη της Κίνας» είναι τα θέματα αυτής της ενότητας.

Στην ενότητα «Μαρξισμός και Επιστήμη» θα υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. «Τι είναι διαλεκτική», «Ιστορικός υλισμός», «Επιστήμη και κοσμολογία» και «Ένγκελς, από τον πίθηκο στον άνθρωπο».

Στην ενότητα «Η μελλοντική Σοσιαλιστική Κοινωνία» θα υπάρχουν συζητήσεις αφιερωμένες στις επαναστάσεις και στο ρόλο της εργατικής τάξης. «Οι εργατικές επαναστάσεις 1848 – 2011», «Πώς χάθηκε η Ρώσικη Επανάσταση;», «Η εργατική τάξη σήμερα» και «Μπορούν οι εργάτες να χτίσουν μια κοινωνία ελευθερίας;» είναι οι τίτλοι των συζητήσεων.

«Μαρξισμός και Απελευθέρωση» είναι ο τίτλος της θεματικής ενότητας για τις συζητήσεις ενάντια στο ρατσισμό, τη φασιστική απειλή και τις διακρίσεις. «Η πάλη των Γυναικών», «Καπιταλισμός και Ομοφυλόφιλοι», «Μουσική και Επανάσταση» είναι τρεις από τις συζητήσεις αυτής της ενότητας.

Στην ενότητα «Μια νέα μεταπολίτευση;» θα γίνουν ουσιαστικές αντιπαραθέσεις και συζητήσεις σχετικά με την τακτική και τη στρατηγική της Αριστεράς. «Το ΠΑΣΟΚ από την 3η Σεπτέμβρη στο ΔΝΤ», «Κυβέρνηση της Αριστεράς;», «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η αντικαπιταλιστική προοπτική» είναι κάποιες από τις συζητήσεις αυτού του κύκλου.

Στην ενότητα «Επαναστάσεις και επαναστάτες» θα συζητήσουμε για τους μαρξιστές που βάθυναν ακόμα περισσότερο την ανάλυση του Μαρξ και του Ένγκελς, αλλά και για τη δράση τους μέσα στα κινήματα και την προσπάθεια να χτίσουν επαναστατικά κόμματα.

Για τον Λένιν, η συζήτηση έχει τίτλο «Ο Λένιν και ο Κόκκινος Οκτώβρης». Για τον Τρότσκι, «Η Διαρκής Επανάσταση». Για την Ρόζα Λούξεμπουργκ, «Μαζική Απεργία». Για τον Γκράμσι, «Η επανάσταση στη Δύση». Ακόμα, σε αυτήν την ενότητα θα υπάρχει συζήτηση για το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» και την «Παρισινή Κομμούνα».

Στην ενότητα «Κρίση την προηγούμενη φορά» θα γυρίσουμε πίσω στην ιστορία για να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση της τωρινής κρίσης. «Η άνοδος του φασισμού στη Γερμανία», «Ενιαίο Μέτωπο ή Λαϊκά Μέτωπα;», «Οι καταλήψεις των εργοστασίων στις ΗΠΑ», «Αντίσταση και Εμφύλιος στην Ελλάδα» είναι τα θέματα αυτής της ενότητας.

Στην ενότητα «Η αριστερά στην Ελλάδα» υπάρχουν τρεις συζητήσεις. «Η Αριστερά μετά τον Εμφύλιο», «40 χρόνια από την ΟΣΕ» και «Η πάλη για το Επαναστατικό Κόμμα σήμερα».

Τέλος, στον κύκλο «Μάχες σε όλα τα Μέτωπα» θα υπάρχουν συζητήσεις για τις μάχες που είναι σε εξέλιξη με ομιλητές αγωνιστές από την πρώτη γραμμή. «Κερατέα, Φυλή – τι θα κάνουμε με τα σκουπίδια;», «Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων», είναι δύο χαρακτηριστικοί τίτλοι.

Φέτος, το τετραήμερο του Μαρξισμού συμπληρώνει τα 23 χρόνια. Ο Μαρξισμός 2011 θα είναι ο καλύτερος, αλλά και ο κρισιμότερος από ποτέ στην πάλη για την αλλαγή της κοινωνίας. Μην τον χάσετε!

Διαβάστε επίσης

Aξέχαστη εμπειρία

Από την Κατάληψη του Καπιτωλίου... στο ΜΑΡΞΙΣΜΟ