Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Ξεκίνησαν οι απολογίες

Το τάγμα εφόδου Νίκαιας που τώρα αλληλοσπαράζεται. Μπροστά ο Άγγος, δεξιά ο Καζατζόγλου, στο βάθος ο Δήμου

Με τον κατηγορούμενο Ι. Άγγο ξεκίνησε η φάση των απολογιών στην 363η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής (20/6), μέσα στη γεμάτη από αντιφασίστες και δημοσιογράφους αίθουσα του Εφετείου. 

Ο Άγγος, ο χρυσαυγίτης που ενεργοποίησε το μηχανισμό επικοινωνιών για να συγκροτηθεί το τάγμα εφόδου της Νίκαιας έξω από τα «γραφεία» της τοπικής, είπε ότι δέκα λεπτά αφότου κάθισε μαζί με τον Λ. Τσαλίκη (επίσης κατηγορούμενο για την υπόθεση) στο καφέ Κοράλλι, δέχτηκε ενοχλήσεις από την παρέα του Παύλου Φύσσα, στην οποία προστέθηκαν μετά από λίγο άλλα 10 άτομα. Είπε ότι ανέφερε το περιστατικό στον Καζαντζόγλου. Όσο για τις επικοινωνίες του με άλλους χρυσαυγίτες ο Άγγος έδωσε διάφορες εξηγήσεις. Με τον Καλαρίτη και τον Μιχάλαρο ισχυρίστηκε ότι μιλούσε για το καταστατικό του υπό ίδρυση σωματείου της ΧΑ (στις 11 το βράδυ!). Ωστόσο αυτή η αιτιολόγηση δεν έπεισε την έδρα, που τα μέλη της παρατήρησαν ότι το καταστατικό δεν έχει την υπογραφή του, είναι κατατεθειμένο πριν τη δολοφονία και ο ίδιος ο Άγγος δεν δούλευε στη Ζώνη την περίοδο εκείνη.

Γελοία ήταν και η απόπειρά του να αρνηθεί τη στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, που το δικαστήριο γνωρίζει από τηλεφωνικές συνομιλίες του Ν. Αποστόλου, γραμματέα του σωματείου και από την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Γ. Δεν δίστασε να αποκαλέσει τον Αποστόλου “πιο βλάκα από τα βλήτα”.

Έχοντας ουσιαστικά παραδεχθεί ότι ειδοποίησε για την παρουσία του Παύλου Φύσσα και των φίλων του τον επικεφαλής του Τάγματος Εφόδου της Νίκαιας Καζατζόγλου ρωτήθηκε από την έδρα σχετικά: «Βρισκόσαστε με έναν φίλο στο Κοράλλι και βλέπατε τον αγώνα. Αναφέρετε ότι κάποιοι πίσω σας ενοχλούν. Και λέτε ότι όλα τα τηλέφωνα [που κάνατε] ήταν είτε για οικονομικά είτε για σωματεία. [...] Δεν μπορείτε να δώσετε κάποια εξήγηση στο δικαστήριο πώς βρεθήκαν άτομα συγκεντρωμένα της τοπικής της Νίκαιας εκείνη τη στιγμή στο σημείο;» Άγγος: «όχι».

Προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι είναι σύνηθες να μιλάει στο τηλέφωνο αργά το βράδυ με πολλά άτομα και απανωτές κλήσεις. Κάτι που οδήγησε τον αναπληρωτή εισαγγελέα να ρωτήσει: «[το κρίσιμο διάστημα] μιλήσατε με κάποιον που να μην έχει σχέση με τη ΧΑ;» Άγγος: «όχι».


Από “λάθος” σε “λάθος”

Δεύτερος απολογήθηκε ο Αναδιώτης, ο οποίος δεν μπόρεσε να πείσει το δικαστήριο ότι οι πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες του το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα δεν είχαν σχέση με την παρουσία του τάγματος εφόδου της Νίκαιας στο Κερατσίνι. 

Επιπλέον δεν μπόρεσε να εξηγήσει πειστικά ούτε γιατί το τηλέφωνό του τον δείχνει παρόντα στην επίθεση (“γίνανε κάποια λάθη” στη δικογραφία), ούτε γιατί αναγνωρίστηκε από μάρτυρα (“εξυπηρετεί σκοπιμότητες”), ούτε γιατί εικονίζεται σε βίντεο να πυροβολεί με όπλο (“δεν ξέρω πώς βρέθηκε στον υπολογιστή μου”), ούτε γιατί πριν τη δίκη σε απολογία του έχει καταθέσει ότι την ώρα της επίθεσης τον χρειάστηκε ο Άγγος  (“λάθος διατύπωση”).

Αμέσως μετά τον Δήμου, ήρθε η σειρά του I. Κομιάνου, του κατηγορούμενου που ο Δήμου έκαψε περισσότερο. Ισχυρίστηκε ότι όλο το βράδυ εκείνο ήταν σπίτι του κι ότι θα κάνει μήνυση στον Δήμου για τα όσα κατέθεσε. 

Για να δικαιολογήσει τις κλήσεις που είχε με Τσόρβα, Πατέλη και Τσακανίκα, είπε ότι ο πρώτος τον ενημέρωσε για τη σύλληψη Ρουπακιά και τους άλλους δυο τους κάλεσε ο ίδιος για να μάθει τι έγινε, «αφού ήταν από την τοπική μας». Έτσι, ο αναπληρωτής εισαγγελέας ρώτησε: «Η επίσημη θέση της Χρυσής Αυγής την επόμενη το μεσημέρι ποια είναι;» «Ότι δεν έχει καμία σχέση…» «Γιατί να βγάλει τέτοια ανακοίνωση;» «Ίσως πάνω στον πανικό.» «Γιατί πανικός;» «Γιατί λέγανε ότι είναι μέλος τοπικής της ΧΑ.» «Αλήθεια δεν ήταν αυτό;» «Ναι».

Ο Κομιάνος παραδέχτηκε επίσης την παρουσία του στην επίθεση στο Συνεργείο. Ισχυρίστηκε ότι ήταν «μοτοπορεία για να μοιράσουν τρικάκια», δηλαδή ακριβώς ό,τι έχουν ισχυριστεί μέχρι στιγμής οι κατηγορούμενοι ότι σήμαινε το sms-κάλεσμα από την τοπική της Νίκαιας που οδήγησε στην επίθεση στον Παύλο Φύσσα.

Ο Ε. Καλαρίτης, που κατέθεσε στις 24/6 (365η συνεδρίαση) συνέχισε το τροπάρι του Καζατζόγλου για τη μεγάλη ομιλία του Μιχαλολιάκου για την οποία έπρεπε σώνει και καλά να μοιραστούν τρικάκια. Έλαβε το sms-κάλεσμα της τοπικής αλλά αδιαφόρησε και έκατσε σπίτι γιατί ήταν σύνηθες «με το άγχος που έχει ο Γιώργος [Πατέλης]». Ισχυρίστηκε ότι ο Άγγος τον πήρε 6-7 φορές να του πει για τον Ολυμπιακό. Βέβαια ο Άγγος στην απολογία του κατέθεσε ότι τον έπαιρνε για το σωματείο.

Μίλησε επίσης με Κορκοβίλη, Καζατζόγλου και Μιχάλαρο, υποτίθεται περί ανέμων και υδάτων. Φυσικά δεν κατάφερε να ανατρέψει αυτό που δείχνουν τα έγγραφα των επικοινωνιών και αυτά που θέλοντας και μη αποκαλύπτουν οι κατηγορούμενοι: το τάγμα εφόδου ήταν στα «γραφεία» της τοπικής το απόγευμα πριν τη δολοφονία, ήταν σε συνεχή επικοινωνία αμέσως πριν και αμέσως μετά την επίθεση και τα μέλη του δεν μίλησαν με άλλους.


Παραμύθια με... τρικάκια

Στην 365η δικάσιμο (24/6) απολογήθηκε ο Ι. Καζατζόγλου, υπεύθυνος πολιτικής δράσης του πυρήνα Νίκαιας (δηλαδή επικεφαλής του τάγματος εφόδου). Σύμφωνα με τον Καζατζόγλου η τοπική την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ζούσε και ανέπνεε εν αναμονή ομιλίας του Μιχαλολιάκου που θα γινόταν δυο ημέρες μετά, εκδήλωση για την οποία ο ίδιος είχε αναλάβει να μοιραστούν τρικάκια. Είχε συζητηθεί στην τοπική το απόγευμα της 17/9/13 και ο ίδιος έκανε πολλά τηλέφωνα για να το κανονίσει –έτσι εξηγεί την επικοινωνιακή του δραστηριότητα καθώς πλησίαζε η ώρα της επίθεσης, καθώς και το sms-κάλεσμα της τοπικής προς το τάγμα: “Όλοι τώρα στην τοπική. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς”. 

Το βράδυ, την ώρα της έναρξης της επίθεσης, ο Καζατζόγλου ισχυρίζεται ότι συνάντησε τον Ρουπακιά κοντά στην τοπική, που είχε παραλάβει με το αυτοκίνητό του τα τρικάκια. Μετά μίλησε στο τηλέφωνο με τον Σταμπέλο και τον συνάντησε για να του δώσει το ένα από τα δυο πακέτα. Γύρισε σπίτι του και συνειδητοποίησε ότι έχει χάσει το κινητό του –αργότερα ανακάλυψε ότι το είχε ξεχάσει στου Ρουπακιά. Έτσι  προσπάθησε να εξηγήσει πώς βρέθηκε το κινητό του στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά, χωρίς αυτός να είναι στο σημείο της επίθεσης (όπως ισχυρίζεται). Όμως, τότε πώς μίλησε με τον Σταμπέλο μετά την συνάντηση με τον Ρουπακιά; Ήταν μια από τις πολλές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε.

Ο Καζατζόγλου προσπάθησε να παραστήσει το θύμα μπροστά στο δικαστήριο, λέγοντας ότι η αυτόπτης μάρτυρας Δ. Ζώρζου που τον αναγνώρισε εξυπηρετεί –τι άλλο- σκοπιμότητες. Σαν να ξεχνάει ότι μπροστά στην ίδια έδρα που τώρα προσπαθεί να πείσει ότι είναι θύμα, πριν 3,5 χρόνια μαζί με τον συνήγορο Γ. Μιχαλόλια, απειλούσε τη Ζώρζου.


Τους έκαψε ο Δήμου

Ο Γ. Δήμου, γνωστός για την καταγγελία του ότι δέχτηκε απειλές από τη ΧΑ προκειμένου να πάρει την ευθύνη πάνω του για τη δολοφονία «για να μην καταστραφεί ο πυρήνας» απολογήθηκε στις 25/6 (366η). 

Άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, καθώς επιβεβαίωσε την συγκρότηση του τάγματος εφόδου έξω από τα «γραφεία» της Νίκαιας και συνέδεσε το τάγμα εφόδου με τη δολοφονία. Κατέθεσε ότι δέχτηκε το sms-κάλεσμα από την τοπική και πήρε τηλέφωνο τον Ρουπακιά να ρωτήσει τι συμβαίνει. 

Σε σχέση με το αντικείμενο της συγκέντρωσης, ο Δήμου αρνήθηκε ότι την ίδια μέρα είχε συζητηθεί στην τοπική για μοίρασμα και τρικάκια. Στη συνέχεια, αφηγείται ο Δήμου, ο ίδιος πήρε τον Σκάλκο για να πάνε στην τοπική με το μηχανάκι, όπου βρήκε 7-8 μηχανάκια με δυο άτομα πάνω στο καθένα, όλα με κράνη. Στο ένα μηχανάκι αναγνώρισε τον Κομιάνο, τον μόνο που δε φορούσε κράνος. Στο σημείο αυτό της απολογίας, ο Κομιάνος σηκώθηκε πάνω φωνάζοντας «ψέματα!». Σύμφωνα με την απολογία του Δήμου, ο Κομιάνος του είπε «πάμε για μάχη», ότι «έχουν πιάσει δυο δικούς μας» σε ένα καφέ, «καμιά 15ριά αναρχικοί απέξω» και «πάμε να τους απελευθερώσουμε». 

Το παζλ με την κατάθεση Άγγου λοιπόν συμπληρώνεται: βλέπουμε πώς η ειδοποίησή του για την παρουσία της παρέας του Φύσσα έχει ήδη γίνει σύνθημα για μάχη σε ένα συγκροτημένο τάγμα.

Σύμφωνα με τον Δήμου στο σημείο αυτό ο ίδιος έφυγε μαζί με τον Σκάλκο. Τις επόμενες μέρες, ο Τσακανίκας, με μια σειρά τηλεφωνήματα και με μια εκ του σύνεγγυς συνομιλία, τον απείλησε ότι αν δεν πάρει πάνω του την ευθύνη για τη δολοφονία, επειδή ήταν ο μόνος που έχει μιλήσει με τον Ρουπακιά μετά το sms, «θα εύχεται να μην έχει γεννηθεί». Φυσικά κάτω από τη σκιά του τιτάνιου όγκου ενοχοποιητικών στοιχείων ήταν καταδικασμένη σε παταγώδη αποτυχία η προσπάθεια της ΧΑ να ρίξει την ευθύνη σε δυο «περαστικούς», τον Δήμου και τον Ρουπακιά. 

Βέβαια ούτε ως «περαστικός» κατάφερε να πλασάρει τον εαυτό του ο Δήμου. Δεν έχει φέρει κάποιο στοιχείο ή κάποιον μάρτυρα που να αποδεικνύει ότι πράγματι έφυγε από την τοπική αμέσως μόλις είδε το τάγμα, αντίθετα υπάρχουν καταθέσεις και κλήσεις που τον τοποθετούν στο σημείο της επίθεσης. Υπάρχουν φωτογραφίες του με το τάγμα της Νίκαιας σε διάφορες δράσεις. Και πρόσφατα αποκαλύφθηκε η συμμετοχή του στην επίθεση στο Συνεργείο.


Επόμενες δικάσιμες

27/6 και 28/6 στο Εφετείο.
Ιούλης: 11/7, 12/7 και 17/7 στον Κορυαδαλλό.
18/7, 22/7, 23/7, 24/7, 25/7 και 26/7 στο Εφετείο.