Εργατικό κίνημα
ΕΥΑΘ: Απεργίες για ΣΣΕ

2 Ιούλη, Έξω από τα κεντρικά της ΕΥΑΘ

Σε 48ωρη απεργία κατέβηκαν το διήμερο 1 και 2 Ιουλίου οι 350 εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ είχε προηγηθεί και μια 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28/6. Η συζήτηση για τη νέα ΣΣΕ ξεκίνησε από τον Ιανουάριο με την απαίτηση από την πλευρά των εργαζομένων, η λήξη του μνημονιακού νόμου που επέφερε σημαντικές περικοπές στους μισθούς μας να σημάνει αυτόματα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς. 

Η διοίκηση της εταιρείας επικαλέστηκε πως δεν μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, οπότε ξεκίνησε μια μακριά διαπραγματευτική διαδικασία που κατέληξε τον Απρίλιο σε οικονομική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, για σταδιακή επαναφορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Παρά το γεγονός ότι στο οικονομικό σκέλος επετεύχθη συμφωνία, η ΣΣΕ δεν υπογράφηκε ποτέ, καθώς η διοίκηση ζήτησε να μπούνε εντός της σύμβασης όροι, όπως το οριστικό πάγωμα των μισθολογικών εξελίξεων στο επίπεδο που είχαν φτάσει το 2012. Στην πράξη λοιπόν, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, φάνηκε πως τα μνημόνια όχι μόνο δεν έληξαν, αλλά αντιθέτως γίνεται προσπάθεια να αποκτήσουν μόνιμη ισχύ. 

Οι εργαζόμενοι μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις απέρριψαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, καταγγέλλοντας την υποκρισία της αριστερής διοίκησης και εξαναγκάζοντας μέσα από τις κινητοποιήσεις τους σε παραίτηση τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Κρεστενίτη. 

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμα και παραμονές των εκλογών, δείχνουν την πραγματική δύναμη που μπορεί να βάλει φρένο στις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας και παράλληλα αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο πως η ελπίδα δε χάνεται μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή στην προοπτική των αγώνων.

Γιάννης Μήτζιας
μέλος ΔΣ σωματείου εργαζόμενων ΕΥΑΘ