Κυριολεκτικά και μεταφορικά καταρρέει η Χρυσή Αυγή λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Μετά την εκλογική της κατάρρευση στις 26 Μάη και την εδώ και μήνες οργανωτική της κατάρρευση με στελέχη να αποχωρούν εξαπολύοντας μύδρους προς τον Μιχαλολιάκο, ήρθε και η φυσική κατάρρευση. Ο πυρηνάρχης Πατέλης κατά την 367η συνεδρίαση της 27 Ιούνη, λίγα λεπτά μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια της υπεράσπισης να αλλάξει τη σειρά των κατηγορούμενων προκειμένου η απολογία του (που αναμενόταν για τις 28 Ιούλη) να πάει μετά τις εκλογές, λιποθύμησε.
Η κατάρρευση φυσικά ακολουθήθηκε από μια ολόκληρη προσπάθεια της υπεράσπισης να εκμεταλλευτεί την αναστάτωση και να κερδίσει χρόνο. Προσπάθησε να δημιουργήσει ένταση με το κοινό και τους δημοσιογράφους, δασκάλεψε τους κατηγορούμενους Κορκοβίλη και Μιχάλαρο που είχαν σειρά να απολογηθούν, να πουν ότι «ταράχθηκαν» με το περιστατικό και δεν μπορούν να συνεχίσουν, ενώ εξασφάλισε χαρτί γιατρού για τον Πατέλη προκειμένου το δικαστήριο να μην του ζητήσει να είναι παρών την επόμενη ημέρα και να απολογηθεί.
Έξω από τη Βουλή
Κι αν η Χρυσή Αυγή κατάφερε να αποφύγει την απολογία του πυρηνάρχη Νίκαιας μέσα στην προεκλογική περίοδο, το κατόρθωμά της έχει κοντά ποδάρια. Η συζήτηση για την εγκληματική οργάνωση που καταρρέει έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ο πανικός που δείχνουν οι ενέργειες της ΧΑ επισφραγίζει όλο και περισσότερο στα μάτια όλου του κόσμου ότι η θέση της είναι στη φυλακή. Η πεποίθηση ότι μπορεί το κίνημα να τους πετάξει από τώρα έξω από τη Βουλή κερδίζει έδαφος.
Δεν είναι τυχαίο που ο πυρηνάρχης Νίκαιας λιποθύμησε μέσα σε μια αίθουσα με δεκάδες αντιφασίστες/τριες –και ακόμη δεκάδες απ’ έξω να διαδηλώνουν. Το τάγμα της Νίκαιας έχει αποτύχει να πείσει το δικαστήριο ότι τα πράγματα έγιναν διαφορετικά απ’ ό,τι τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν. Τα μέλη του έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή και το ένα μετά το άλλο αρνούνται τα όσα αδιαμφισβήτητα έχουν αποδειχθεί. Η συνεχής δράση του αντιφασιστικού κινήματος έχει καταφέρει να κάνει ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε σχέση με τη Χρυσή Αυγή –πόσο μάλλον με το τάγμα της Νίκαιας- είναι ενοχοποιητική. Και ο πυρηνάρχης το γνωρίζει καλά. Ήδη στις 20/9/13, δυο μέρες μετά τη δολοφονία, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τσακανίκα, έλεγε σχετικά με τις διώξεις: «Εγώ επειδή είναι ενδεχόμενο να γαμηθώ, μη με αφήσεις» [..] Τσακανίκας: «Θα με κοιτάνε οι μεγάλοι [σ.σ: η ηγεσία της ΧΑ] και θα γελάνε» [σ.σ: επειδή αποκαλύφθηκε η αιγυπτιακή καταγωγή του]. Πατέλης: «Εμένα θα με κοιτάνε και θα με βαράνε μέσα [σ.σ: στη φυλακή]. Και θα με γαμάνε μαύρες ψωλές». Στις 24/9, πάλι στον Τσακανίκα, λέει: «Θα πάω μέσα κι έχω ένα παιδί έξω». Οι συνομιλίες αυτές ήταν στα αναγνωστέα έγγραφα και το δικαστήριο τις έχει ακούσει.
Τάγμα εφόδου Νίκαιας: Όλοι συνένοχοι!
Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας καλείται, με τις απολογίες του, να εξηγήσει τον ορυμαγδό επικοινωνιών ανάμεσα στα μέλη του τα 55 λεπτά πριν ο Ρουπακιάς μαχαιρώσει τον Παύλο Φύσσα, το γεγονός ότι οι κεραίες δείχνουν τους κατηγορούμενους παρόντες στο σημείο της δολοφονίας και το γεγονός ότι οι αυτόπτες μάρτυρες, τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας και τα σήματα ΔΙΑΣ και ΕΚΑΒ επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω. Αποδίδοντας τις κλήσεις σε εντελώς άσχετα ζητήματα, αρνούμενοι την παρουσία τους στο χώρο και, εν τέλει, παραδεχόμενοι ότι μετά τα μεσάνυχτα μίλησαν για τη δολοφονία, οι χρυσαυγίτες όχι μόνο δεν πείθουν ότι οι ίδιοι δεν συμμετείχαν στην επίθεση, αλλά κάνουν αδύνατο στην ηγεσία της ΧΑ να ισχυριστεί, όταν θα έρθει η σειρά της να απολογηθεί, ότι δεν ήξερε ποιος μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα και τι σχέση είχε με την οργάνωση. Ανάμεσα στις επικοινωνίες το βράδυ της δολοφονίας είναι οι παρακάτω:
Πατέλης, Ρουπακιάς, Σταμπέλος, Λαγός και Μιχαλολιάκος δεν έχουν απολογηθεί ακόμα. Με το δικαστήριο να έχει ακούσει όλους τους χρυσαυγίτες να ξέρουν τον Ρουπακιά, και τους περισσότερους να γνωρίζουν για τη σύλληψή του αμέσως μετά τη δολοφονία, ο Μιχαλολιάκος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι 33 λεπτά μετά το μαχαίρωμα μιλούσε με τον Λαγό περί ανέμων και υδάτων.
Απολογίες με ψέματα
Στις 28/6 ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι Κ. Κορκοβίλης και Α. Μιχάλαρος. Ο Κορκοβίλης προσπάθησε να δείξει ότι την επίμαχη ώρα είχε μόλις ξεκινήσει για τη δουλειά του ως οδηγός απορριμματοφόρου, ωστόσο οι ώρες δουλειάς του δεν ταιριάζουν με αυτή την εξήγηση, αντίφαση που το δικαστήριο επισήμανε.
Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι οι 3 κλήσεις που είχε μέσα στη νύχτα με τον κατηγορούμενο Καλαρίτη ήταν για …συλλυπητήρια. Ρωτήθηκε επίσης για τις στρατιωτικές εκπαιδεύσεις που το δικαστήριο τον έχει ακούσει να παραδέχεται στο τηλέφωνο (στη φάση των εγγράφων), λέγοντας σε άλλο χρυσαυγίτη που του μιλούσε θορυβημένος για «διακόσιες καταγγελίες [που] οι περισσότερες δεν είναι ψεύτικες»: «εντάξει, γινόταν στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδα. Αυτό ναι, αλλά δεν…» Ο Κορκοβίλης προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει το δικαστήριο ότι μιλούσε για προσωπικές του (!) εκπαιδεύσεις.
Ο Μιχάλαρος κατέθεσε κι αυτός ότι γνωρίζει τον Ρουπακιά από την τοπική κι ότι ο Ρουπακιάς με τη γυναίκα του κρατούσε το κυλικείο. Αρνήθηκε την παρουσία του στο χώρο της δολοφονίας, παρότι έχει αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες - θύματα. Απέδωσε τις καταθέσεις τους σε πολιτικό κίνητρο. Βέβαια ρωτήθηκε από την έδρα: «Τον Μάρτιο του 2014 στην απολογία σας στην ειδική ανακρίτρια είπατε “το αδίκημα της ανθρωποκτονίας έγινε από ένα και μόνο πρόσωπο”. Αυτή τη βεβαιότητα από που την είχατε, αφού δεν ήσασταν εκεί;». Όταν μάλιστα ρωτήθηκε «όταν ακούτε από την ηγεσία της ΧΑ και τις ανακοινώσεις ότι δεν τον ξέρουν [τον Ρουπακιά], τι σκεφτήκατε; Ενώ όλοι τον ξέρετε; Δεν προβληματιστήκατε;», η υπεράσπιση τον διέκοψε δυο φορές (!) προκειμένου να μην πει κάτι που δεν έπρεπε.