Διεθνή
Νότια Αφρική: Εργάτριες ενάντια στο σεξισμό

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης (27 Ιούνη) 290 εργαζόμενοι στα ορυχεία Χρωμίου της εταιρίας Lanxes βγήκαν από τις στοές -τις οποίες είχαν καταλάβει εννέα μέρες νωρίτερα- νικητές. Η εταιρία είχε μόλις αποδεχτεί τα αιτήματα των απεργών -την απόλυση ενός μάνατζερ και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που είχαν απολυθεί τις προηγούμενες μέρες παράνομα και εκδικητικά.

Η κατάληψη είχε ξεκινήσει στις 19 Ιούνη. Η αφορμή για το ξέσπασμα της οργής ήταν η σεξουαλική παρενόχληση μιας εργαζόμενης από ένα από τα ανώτατα στελέχη της επιχείρησης. Όταν αυτή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί βρέθηκε αντιμέτωπη με ολόκληρη ουσιαστικά την διεύθυνση, που έτρεξε να την συκοφαντήσει και να την διασύρει. Η προκλητική αυτή συμπεριφορά έκανε το ποτήρι της αγανάκτησης να ξεχειλίσει.

Η εταιρία έχει πίσω της ένα μεγάλο παρελθόν εκβιασμών και παραβιάσεων. Η Lanxes μολύνει ασύστολα το περιβάλλον -όπως οι “δικές” μας Σκουριές. Η πάγια απάντηση, μέχρι τώρα, της εταιρίας απέναντι στις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ήταν η τρομοκρατία. Τριάντα δυο εργαζόμενοι είχαν απολυθεί λίγες εβδομάδες πρωτύτερα γιατί είχαν τολμήσει να απεργήσουν. 

Η διοίκηση προσπάθησε να χρησιμοποιήσει και αυτή τη φορά την προσφιλή της μέθοδο απέναντι στους καταληψίες. Έκλεισε το ρεύμα στις στοές – αφήνοντας τους εργαζόμενους όχι μόνο στο σκοτάδι αλλά και στην πνιγηρή ατμόσφαιρα που κυριαρχεί όταν δεν λειτουργεί ο εξαερισμός στα έγκατα της γης. Δώδεκα απεργοί αρρώστησαν σοβαρά και χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο από τις φριχτές συνθήκες που επικρατούσαν στις στοές. 

Η εταιρία έδωσε εντολή να παρεμποδίζουν  κάθε παράδοση τροφίμων στους απεργούς. Ένα φορτηγό με προμήθειες από την “Εθνική Ένωση Μεταλλεργατών Νότιας Αφρικής” ακινητοποιήθηκε για ώρα από τους σεκουριτάδες κάτω από τον ήλιο -έως ότου τα τρόφιμα είχαν πια χαλάσει. 

Οι απεργοί, όμως, δεν έκαναν πίσω. Την Τρίτη 25 Ιούνη οι συγγενείς των απεργών οργάνωσαν διαδήλωση έξω από την πύλη της Lanxes. Με το χωριό, τους συγγενείς και τους απεργούς ενωμένους εναντίον της, η εταιρία αποφάσισε ύστερα από 8 ημέρες κατάληψης, να υποχωρήσει έστω και μερικά: ο μάνατζερ που είχε κατηγορηθεί από την εργαζόμενη για σεξουαλική παρενόχληση απομακρύνθηκε, έως ότου εξεταστεί η υπόθεση. Από τους απολυμένους προσλήφθηκαν και πάλι μερικοί, αλλά όχι όλοι. Παρόλα αυτά οι απεργοί αποφάσισαν την επομένη να σταματήσουν την κατάληψη. Και βγήκαν με τα σήματα της νίκης από τις στοές.

(Το κείμενο αυτό είναι μια ελεύθερη περίληψη ενός άρθρου που έγραψε ο Λάι Μπράουν, σοσιαλιστής από τη Νιγηρία)