Διεθνή
Αίγυπτος: Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες

Χαϊσάμ Φουάντ

Την περασμένη εβδομάδα η χούντα του στρατηγού Σίσι της Αιγύπτου συνέλαβε οκτώ (τουλάχιστον) αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές - ανάμεσά τους και τον σοσιαλιστή δημοσιογράφο Χαϊσάμ Φουάντ. 

Ο Χαϊσάμ ήταν ένας από τους ηγέτες του φοιτητικού κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Έπαιξε κεντρικό ρόλο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στο κίνημα των δημοσιογράφων για την ελευθερία του Τύπου, ενάντια στις προσπάθειας των μιντιαρχών να ελέγξουν την Αιγυπτιακή Ένωση Δημοσιογράφων. Τα άρθρα του ήταν ένα μόνιμο στήριγμα για την οργάνωση της αλληλεγγύης προς τους εργατικούς αγώνες και την προσπάθεια οικοδόμησης ανεξάρτητων συνδικάτων της δεκαετίας του 2000. Ο Χαϊσάμ ήταν ένας από τους βασικούς οργανωτές του κινήματος ενάντια στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" του Μπους και της επίθεσης στο Ιράκ το 2003. Και ένας από τους σταθερούς υποστηρικτές του αγώνα για ελευθερία και αυτοδιάθεση των Παλαιστινίων. Το 2011 είχε έρθει στην Αθήνα και ήταν ομιλητής στον Μαρξισμό εκείνης της χρονιάς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι συλληφθέντες διώκονται για "οικονομική συνωμοσία", την απόπειρα μεταφοράς πόρων από 19 εταιρείες προς την εκτός νόμου Μουσουλμανική Αδελφότητα. Προφανώς πρόκειται για χονδροειδές κατασκευασμένο ψέμα.

Πριν από λίγες μέρες πέθανε στο δικαστήριο ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι. Ο θάνατός του ήταν στην ουσία μια δολοφονία -το καθεστώς τον σκότωσε μέσα από τις άθλιες συνθήκες κράτησης (ούτε τα φάρμακά του για τον διαβήτη δεν του έδιναν). Οι συλλήψεις της περασμένης εβδομάδας αντανακλούν τον φόβο που εμπνέει η  νέα Αραβική Άνοιξη στην άρχουσα τάξη και τους λακέδες της.