Οικονομία και Πολιτική
Ένας πρόθυμος Τσίπρας

“Μετά από 4,5 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας μου στα κυβερνητικά έδρανα είμαστε εδώ από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσουμε κριτική. Θα συνεχίσουμε να βάζουμε αυτό που πιστυεύουμε ότι είναι καλό για την πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον. Γι' αυτό και δεν θα κάνω ότι κάνατε εσείς κ. Μητσοτάκη. Την αντιπαράθεση χωρίς όρια, τη διαρκή καταστροφολογία και την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν θα ζητήσω εκλογές όπως κάνατε εσείς, πέντε μήνες μετά την εκλογή μας... Αντίθετα σας διαβεβαιώνω ότι όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για το συμφέρον του λαού θα τη στηρίξουμε στο εξωτερικό χωρίς να σημαίνει ότι θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό...”.
 
Το παραπάνω απόσπασμα από την ομιλία του Τσίπρα στη Βουλή τη μέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων είναι ενδεικτικό του πνεύματος της “υπεύθυνης αντιπολίτευσης” για την “εθνική προσπάθεια” που σχεδιάζει να ακολουθήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας καλεί το 1,8 εκατομμύριο των ανθρώπων, που τον ψήφισαν ακριβώς για να μην έρθει ο Μητσοτάκης στην κυβέρνηση, να δουν τη νέα κυβέρνηση με “κριτικό μάτι”. Με δύο λόγια καλεί τον κόσμο να κάτσει σπίτι του και να τους βλέπει να παίζουν τις κουμπάρες στη Βουλή μέχρι την επόμενη τετραετία. 
 
Επί της ουσίας η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένη να στηρίξει όλες τις “αναπτυξιακές πολιτικές” των ιδιωτικοποιήσεων, των “μεγάλων επενδυτών” και των “φοροελαφρύνσεων” (πανομοιότυπες στα προεκλογικά τους προγράμματα) που θα επιδιώξει η ΝΔ. “Δεν ζητάμε να προχωρήσετε σε σύγκρουση αλλά στο σχέδιο που καταθέσαμε εμείς” είπε ο Τσίπρας απευθυνόμενος στη ΝΔ σχετικά με την πολιτική των υπερ-πλεονασμάτων, λες και δεν ήταν ακριβώς η εφαρμογή αυτού το σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης της “πρώτης φοράς Αριστερά”, που άνοιξε το δρόμο στον Μητσοτάκη να έρθει στην κυβέρνηση.
 
“Υπεύθυνη” στάση
 
Ενδεικτική της “υπεύθυνης” στάσης που επιδιώκει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ήταν και η υπερψήφιση εκ μέρους του, του Τασούλα ως νέου προέδρου της Βουλής (με “ρεκόρ ψήφων”) ενώ σε ένα άλλο μέτωπο, εκείνο του Μακεδονικού, ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Κατρούγκαλος, δήλωσε σχετικά: «Καλωσορίζω τις δηλώσεις των συναδέλφων μου, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν αυστηρά οι όροι της». 
 
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να δώσει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τη συναίνεση που αυτή επιθυμεί. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για τον κόσμο, που σε κάθε ευκαιρία, ακόμη και σεισμού και θεομηνίας, δηλώνει εν είδη αστεϊσμού (και όχι μόνο) τι πιστεύει για το νέο πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Αυτή τη διάθεση χρειάζεται να οργανώσουμε άμεσα από τα κάτω και να την κάνουμε ενωτική δράση σε κάθε γειτονιά, χώρο εργασίας και εκπαίδευσης ξεκινώντας από τώρα.


Διαβάστε επίσης

• Μακεδονική συμφωνία

• Να σπάσουμε το γαϊτανάκι “συναίνεσης”