Eργατικό κίνημα
6-7 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη: Εμπρός για Πανεργατική απάντηση

Με αποφάσεις για τα πρώτα άμεσα βήματα οργάνωσης της εργατικής αντίστασης στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22/7 στο κεντρικό αμφιθέατρο του νοσοκομείου Αγ. Σάββα, η πρώτη μετεκλογική σύσκεψη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων. 
 
Στην σύσκεψη πήραν μέρος εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από νοσοκομεία, δήμους, από το ΥΠΠΟ, την ιδιωτική Υγεία, εργαζόμενοι με προγράμματα ΟΑΕΔ, από το Μετρό, την Intracom, κ.α.
 
“Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης άνοιξαν τη βεντάλια των επιθέσεων που ετοιμάζεται να εξαπολύσει ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του. Νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις, χτύπημα του συνδικαλισμού, προσπάθεια εμπέδωσης του δόγματος νόμου και τάξης με πρώτη και καλύτερη την επίθεση στο Πανεπιστημιακό Άσυλο, είναι μερικές μόνο από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης την επόμενη περίοδο. 
 
Γι'αυτό και δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής για να οργανώσουμε την απάντηση”, τόνισε μεταξύ άλλων ανοίγοντας τη συζήτηση ο Τάσος Αναστασιάδης υπεύθυνος του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια εξηγώντας γιατί τα επόμενα κινηματικά ραντεβού αποκτούν μεγάλη πολιτική σημασία.
 
Δυνατότητες
 
“Οι δυνατότητες να δείξουμε στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα ότι καμιά από τις επιθέσεις δεν θα περάσει, είναι πραγματικές γιατί ο κόσμος στους χώρους δουλειάς δεν έχει πάψει να αντιστέκεται. Φαίνεται ήδη και στις πρώτες εξορμήσεις μετά τις εκλογές στους χώρους δουλειάς. Αυτή τη δύναμη θέλουμε να οργανώσουμε στην πρώτη πανεργατική κινητοποίηση που θα γίνει στη ΔΕΘ στις 7/9”, τόνισε ο Τ. Αναστασιάδης.
 
Πλούσια ήταν η συζήτηση που ακολούθησε βάζοντας  τα αναγκαία βήματα για μια πετυχημένη κινητοποίηση στη ΔΕΘ που θα λειτουργήσει σαν το έναυσμα για τους αγώνες της επόμενης περιόδου.
 
“Η εκπαίδευση ετοιμάζεται να δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα. Βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα μιας μεγάλης επίθεσης με σκοπό την λειτουργία των σχολείων με κριτήρια αγοράς. Σαν εκπαιδευτικοί θα μπούμε στη νέα χρονιά ζητώντας συνελεύσεις και μαχητική στάση από τα συνδικαλιστικά μας όργανα και είναι σίγουρο πως μια μαχητική και πετυχημένη κινητοποίηση στη ΔΕΘ θα δώσει αυτοπεποίθηση σε όλο το εργατικό κίνημα για να απαντήσει στις επιθέσεις που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης και η παρέα του”, ανέφερε η Ντίνα Γκ., εκπαιδευτικός. 
 
Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ήταν μέσα στα κεντρικά θέματα συζήτησης.
 
“Στη διαδήλωση στη ΔΕΘ χρειάζεται να κάνουμε την προσπάθεια να ανέβουν όλα τα κομμάτια των εργαζόμενων που συγκρούστηκαν το προηγούμενο διάστημα με τις επιθέσεις των αφεντικών. Από τους εργαζόμενους στα προγράμματα ΟΑΕΔ, τους νοσοκομειακούς που δώσανε μάχη για να κρατήσουν ζωντανή τη δημόσια Υγεία, αλλά και συνολικότερα τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Η ΔΕΘ πρέπει να γίνει κέντρο για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια που οδηγούνται σε κλείσιμο (ΣΙΔΕΝΟΡ, ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ, ΠΙΤΣΟΣ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, κ.α.), αλλά και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τις υπηρεσίες που ο Μητσοτάκης απειλεί να ιδιωτικοποιήσει, όπως τη ΔΕΗ. Στη ΔΕΘ πρέπει να βρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι που τα τελευταία χρόνια παλεύουν για αξιοπρεπείς ΣΣΕ όπως στην ιδιωτική Υγεία, αλλά και αυτοί που έδωσαν μάχη για μονιμοποιήσεις, όπως οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σε μια σειρά  επιχειρήσεις όπως τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΠΑ, κλπ”, ανέφερε ο Κώστας Π. 
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε οι Συντονισμός να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης με την άμεση έκδοση υλικών, προκήρυξης και αφίσας και  πρόγραμμα εκδηλώσεων και εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς.