Περιβάλλον
Ένα χρόνο από την τραγωδία στο Μάτι

Επιμένουν στην ίδια καταστροφική πολιτική

Δακρύβρεχτες δηλώσεις για μια «τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί» περιλαμβάνουν εκ μέρους της νέας κυβέρνησης οι επίσημες εκδηλώσεις για τον ένα χρόνο από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Η υποκρισία της για την πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα κατέστρεψε  σπίτια και κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα γης, περισσεύει.
«Μια τέτοια τραγωδία, ανείπωτη, δεν πρέπει και δεν νοείται να ξαναγίνει ποτέ και πουθενά. Θα εργαστούμε για να το επιτύχουμε αυτό» δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς σκοπεύει ο νέος υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ να εργαστεί γι' αυτό; Τοποθετώντας σήμερα τον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνο Τσουβάλα, που δήλωνε ότι είναι «υπερήφανος για τις υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας», στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου του; Πέρσι τέτοιο καιρό ο Μητσοτάκης ξεσπάθωνε κατά του Τσουβάλα, αναρωτώμενος «πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους... Ποιος Έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή». 
Ενώ οι ευθύνες προσώπων που χειρίστηκαν την κατάσταση παραγράφονται με αυτό τον προκλητικό τρόπο, ολόκληρο το δολοφονικό μείγμα των πολιτικών που οδήγησαν στην τραγωδία μένει ανέπαφο και συνεχίζεται. Πρώτα από όλα οι μνημονιακές περικοπές. Όπως γράφαμε ένα χρόνο πριν στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Ένα από τα μεγάλα θύματα των περικοπών ήταν και εξακολουθούν να είναι οι δαπάνες για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών. Το 2017 τα χρήματα προς τη Δασική Υπηρεσία για την πρόληψη έφταναν τα 10-12 εκατομμύρια ευρώ, που είναι μόνο το 10% των ετήσιων αναγκών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος αναφέρει πως λόγω συνταξιοδοτήσεων και μειωμένης πρόσληψης εποχιακών, τα  κενά είναι τεράστια”.
Όσον αφορά τα εναέρια μέσα κατάσβεσης πυρκαγιών (αεροπλάνα, ελικόπτερα) ο 'ετοιμοπόλεμος' στόλος είναι μικρότερος από ποτέ άλλοτε: Σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής “τα 12 Καναντέρ CL-215, έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια επιχειρήσεων, με τα περισσότερα να παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό βλαβών, ενώ η επισκευή τους είναι δαπανηρή. Από τα πιο καινούργια Καναντέρ CL-415, ηλικίας 15 ετών, σε πτητική λειτουργία βρίσκονται πέντε από τα συνολικά 8... Δεκαοχτώ αεροσκάφη Pezetel βρίσκονται σήμερα σε πτητική διαθεσιμότητα από τα συνολικά 30”». Ούτε μια λέξη δεν ακούστηκε για όλα αυτά σήμερα από κυβερνητικά χείλη.
Περικοπές
Ο Κικίλιας με τη σειρά του θυμήθηκε τους εγκαυματίες και σαν υπουργός Υγείας σήμερα τους υποσχέθηκε ότι θα παίρνουν δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ ό,τι χρειάζονται: επιθέματα, αλοιφές κλπ. Κουβέντα βέβαια για τις τραγικές περικοπές και ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
«Με το Κ.Υ. Ραφήνας περικυκλωμένο από τις φωτιές το κύριο βάρος της αντιμετώπισης των πρώτων περιστατικών έπεσε πάνω στο Κ.Υ. Ν. Μάκρης», έλεγε το ρεπορτάζ της Εργατικής Αλληλεγγύης μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε τότε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό Νοσοκομείων στην περιοχή, «“Εδώ φέρνανε τα ασθενοφόρα τα περιστατικά, είχαμε τους πρώτους 6 νεκρούς, και εκατοντάδες εγκαυματίες. Επίσης εκατοντάδες περιστατικά μικροεγκαυμάτων και αναπνευστικών προβλημάτων. Χρειάστηκε να προσφέρουμε οξυγονοθεραπεία σε αρκετούς ηλικιωμένους. Μας τελείωσε το οξυγόνο. Δεν μπόρεσαν να μας προμηθεύσουν άλλο μέχρι την επόμενη μέρα. Στην ουσία το ΚΥ κατέρρευσε. Σκεφτείτε πως πολλά περιστατικά δεν προλάβαμε ούτε να τα καταχωρίσουμε”, ανέφερε στην αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Νοσοκομείων ο  επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΥ Νέας Μάκρης, Νίκος Αγορανός.
“Στο ΚΥ Ν. Μάκρης οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Δεν βγαίνουν οι βάρδιες παρά μόνο με δανεικούς γιατρούς από άλλα κέντρα υγείας και ειδικευόμενους που συμπληρώνουν εφημερίες από άλλα νοσοκομεία. Το βράδυ της φωτιάς βγήκαν όλες οι ελλείψεις στην επιφάνεια. Ελλείψεις σε γιατρούς, ελλείψεις σε υλικά”, ανέφερε ο Ν. Αγορανός». Η κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και εξοπλισμό δεν είναι όμως στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, με πρώτο στόχο το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της ΔΕΗ. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές σε τέτοιες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει το τι συνέπειες μπορεί να έχει μια διαλυμένη και κομματιασμένη ΔΕΗ στις διακοπές ρεύματος που κάνουν άχρηστα τα αντλιοστάσια για την παροχή νερού υψηλής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα οι γεννήτριες αποτελούν είδος πολυτελείας. Ή το τι σημαίνει, για τους ίδιους λόγους, μια ιδιωτικοποιημένη και υποστελεχομένη ΕΥΔΑΠ, για τη λειτουργία των κρουνών, του υδροδοτικού δίκτυου, των δεξαμενών», γράφαμε τότε.
Παρών στις τελετές και ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Πατούλης, που υποσχέθηκε ότι «Θα κάνουμε τα πάντα για τη γρήγορη αποκατάσταση από την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβουμε». Τι εννοεί ο Πατούλης το είχε δείξει ξεκάθαρα πέρσι στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, της οποίας ηγείτο, δυο μέρες μετά την πυρκαγιά, στο δημαρχείο Ραφήνας: «Ακόμα και οι εντυπωσιακές εικόνες της αλληλεγγύης που έφταναν απ' όλη την Ελλάδα με δεκάδες χιλιάδες κόσμου μέσα σε μία μόλις μέρα να συγκεντρώνουν χιλιάδες τόνους από νερά, τρόφιμα, ρουχισμό, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα και ότι άλλο είχε ζητηθεί, έγινε βάρος στα χέρια τους. “Τι θέλετε, να μοιράσω δωρεάν φαγητό σε όλους; Και πώς θα δουλέψουν τα μαγαζιά, τα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και οι ταβέρνες;”, ήταν το προκλητικό ερώτημα του δημάρχου της Ραφήνας, που βρήκε την στήριξη του Πατούλη ο οποίος τόνισε με το βαρύγδουπο αλαζονικό του τρόπο πως “δεν πρέπει να κάνουμε προσφορά αγαθών αλλά επιδομάτων για να κινηθεί η τοπική οικονομία και να ζεσταθεί η αγορά”».
Πάνω από όλα η αγορά. Αυτό είναι το δόγμα της νέας κυβέρνησης και πρέπει να το σταματήσουμε.