Ολοκληρώθηκαν στις 22-26/7 οι απολογίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με τους 8 τελευταίους κατηγορούμενους: Σ. Σαντοριναίος και Γ. Σκάλκος την 371η, Γ. Σταμπέλος και Γ. Τσακανίκας την 372η, Λ. Τσαλίκης και Α. Τσορβάς την 373η, Ν. Τσορβάς την 374η και Α. Χρυσαφίτης την 375η. Οι μόνοι από τους κατηγορούμενους που παραδέχονται την παρουσία τους στο σημείο της δολοφονίας, οι ξάδερφοι Α. και Ν. Τσορβάς, αποκάλυψαν πάρα πολλά.
Ο Α. Τσορβάς, όπως και ο Ρουπακιάς που απολογήθηκε πριν από αυτόν, έδωσε στο δικαστήριο την εικόνα του κονβόι δικάβαλων μηχανών και αυτοκινήτων που κατευθύνθηκαν συντεταγμένα από την τοπική της Νίκαιας προς το σημείο της δολοφονίας στο Κερατσίνι. Σε ένα από αυτά τα αυτοκίνητα επέβαιναν οι δυο ξάδερφοι, που έφτασαν στην τοπική έχοντας λάβει το sms-κάλεσμα του Πατέλη. Τα αυτοκίνητα σταμάτησαν έξω από το Κοράλλι και ο ίδιος, που παρατηρώντας ότι γίνεται “φασαρία” έσπευσε να φύγει, τελικά σκέφτηκε μήπως έχουν μπλέξει σε αυτήν χρυσαυγίτες. Έτσι, γύρισε πίσω, “με την ανθρώπινη σκέψη να τους χωρίσω”. Συνδέει έτσι τους χρυσαυγίτες με τη “φασαρία”.
Παρκάροντας σε κοντινό δρόμο και επιστρέφοντας πεζός, ο Α. Τσορβάς περιγράφει ότι βλέπει από τη μία μεριά της Π. Τσαλδάρη 50-60 άτομα, κάποια από τα οποία περνούν απέναντι (εκεί που γνωρίζουμε ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν ο Παύλος Φύσσας). Ακριβώς ό,τι έχουν περιγράψει οι αυτόπτες μάρτυρες. Δεν απάντησε στο δικαστήριο τι έγινε απέναντι, καθώς “δεν κοίταξε” (!), ωστόσο το πιο χαρακτηριστικό σημείο της κατάθεσής του είναι ότι λίγο μετά άκουσε τη φράση “σπάστε, η αστυνομία!” και είδε το πλήθος να φεύγει. Και ο ίδιος, “φοβούμενος την αστυνομία”, είπε στον ξάδερφό του να φύγουν.
Τους περικύκλωσαν
Από την περιγραφή του γίνεται φανερό ότι η ομάδα όχι μόνο δεν δρούσε ατομικά, όπως προσπάθησε να ισχυριστεί ο κατηγορούμενος, ή δεν έσπασε, όπως είχε πει ο Ρουπακιάς, αλλά συνέχισε να δρα οργανωμένα και να έχει περικυκλώσει τον Παύλο Φύσσα και την παρέα του που δέχονται την επίθεση. Ενώ αποκάλυψε στο δικαστήριο και το παράγγελμα λήξης της επίθεσης, στο οποίο υπακούει και ο ίδιος.
Από τη μεριά του, ο Ν. Τσορβάς επιβεβαιώνει τα παραπάνω και συμπληρώνει ότι βγαίνοντας στην Π. Τσαλδάρη είδε απέναντι το αυτοκίνητο του Ρουπακιά παρκαρισμένο ανάποδα και τον Ρουπακιά να μην είναι μέσα. Ήταν η στιγμή του μαχαιρώματος. Το “πλήθος” έσπασε αμέσως μετά, “σαστισμένο, σαν κάτι να είχε συμβεί”, καταθέτει ο κατηγορούμενος, προσπαθώντας να κουκουλώσει με μπόλικη ασάφεια το τι. Ξέρουμε βέβαια ότι αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι είχε ολοκληρωθεί ο σκοπός για τον οποίο συγκεντρώθηκαν εκεί.
Οι δυο κατηγορούμενοι ήταν αναμφίβολα μέρος της επίθεσης και η επίθεση οργανωμένη από το πρώτο βήμα (το sms) μέχρι το τελευταίο (το παράγγελμα λήξης). Οι γελοίες εξηγήσεις για τις επιμέρους κινήσεις που έκαναν (“έχω φάει ξύλο από την αστυνομία και ήθελα να φύγω”, “ανθρώπινα σκέφτηκα μήπως γίνεται τσακωμός και πρέπει να πάω να τους χωρίσω, οπότε γύρισα” κλπ) δεν κρύβουν ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν με σχέδιο: σκοπός ήταν να βρεθούν όλοι σε συγκεκριμένα σημεία και να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις που θα οδηγούσαν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Όπως και έκαναν.
Θρύψαλα η υπερασπιστική γραμμή
Από τις 11:28 το βράδυ που ο Πατέλης έστειλε το sms-κάλεσμα, έχοντας ενημερωθεί ότι χρυσαυγίτες εντόπισαν τον Παύλο Φύσσα στο Κοράλλι και έχοντας μιλήσει με το Λαγό, διάφοροι παίρνουν τους επικεφαλής, τον ίδιο και τον Καζαντζόγλου. Ανάμεσα σε αυτούς ο Σταμπέλος, ο Τσακανίκας, ο Χρυσαφίτης, που απολογήθηκαν αυτή τη βδομάδα. Ο Χρυσαφίτης μάλιστα αποκάλυψε στο δικαστήριο ότι έχει λάβει το sms-κάλεσμα. Κανείς τους δεν είχε μια πειστική εξήγηση για την ομοβροντία κλήσεων, αλλά όλοι ισχυρίζονται ότι βρέθηκαν σε αυτή τη δίκη εξ αιτίας των κλήσεων και μόνο.
Από τις 11:50, που οι σχετικές απολογίες συμφωνούν (παρά τα διάφορα περιτυλίγματα) ότι ήταν η ώρα που το κονβόι ξεκίνησε από τη Νίκαια με κατεύθυνση το Κερατσίνι, μέχρι λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα που ο Παύλος Φύσσας έχει πια μαχαιρωθεί, τα τηλέφωνα σιγούν. Η τόση πρεμούρα για τρικάκια, εξόδους, καναρίνια κλπ, διακόπηκε ακριβώς τα 15 λεπτά που χρειάστηκε το τάγμα εφόδου να περικυκλώσει την παρέα του Παύλου Φύσσα και να τον δολοφονήσει. Η έδρα ρώτησε γι' αυτό τον Χρυσαφίτη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το βράδυ εκείνο ήταν σε πάρτι γενεθλίων. Η εξήγηση που ψέλλισε ήταν “διασκέδαζα, χόρευα”. Για εκείνα τα 15 λεπτά, ενώ όλο το υπόλοιπο βράδυ ήταν πάνω από ένα κινητό!
Ο Σταμπέλος μίλησε με τον Λαγό στις 00:11, επτά λεπτά μετά το μαχαίρωμα, αφού πρώτα είχε μιλήσει δυο φορές με τον Ρουπακιά. Τις δυο κλήσεις στο δολοφόνο τις απέδωσε σε λάθος πληκτρολόγηση, αλλά κατά τα λεγόμενά του ο Ρουπακιάς πρόλαβε να του πει ότι “έχει μαχαιρώσει άνθρωπο”. Κι έτσι, “ασυναίσθητα, αψυχολόγητα”, όπως είπε, πήρε τηλέφωνο το Λαγό να τον ενημερώσει. Ο Σκάλκος ήταν μαζί με τον Δήμου στο μηχανάκι με το οποίο πήγαν στην τοπική, ανταποκρινόμενοι στο sms-κάλεσμα. Ισχυρίζεται, όπως και ο Δήμου, ότι δεν ακολούθησαν το τάγμα. Αλλά επιβεβαιώνει κι αυτός, ότι όταν είδαν περιπολικά και ασθενοφόρο, και ξέροντας ότι ο Κομιανός έχει πει “έχουν πιάσει κάποιους δικούς μας στο Κερατσίνι και πάμε να τους απελευθερώσουμε”, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν ήταν να ρωτήσουν τον Ρουπακιά.
Γελάνε και τα… καναρίνια
Τη βασική υπερασπιστική γραμμή του πυρηνάρχη Πατέλη ανέτρεψε με την απολογία του ο Γ. Τσακανίκας. Αρνήθηκε τον έτσι κι αλλιώς αδύναμο ισχυρισμό του πρώτου ότι το βράδυ της δολοφονίας έπρεπε να μοιραστούν τρικάκια εν όψει ομιλίας του αρχηγού: «Δεν υπήρχαν τρικάκια. Δεν άκουσα για τύπωμα τρικακίων. Δεν μου ζητήθηκε να εγκρίνω δαπάνη για τρικάκια ως ταμίας. Το άκουσα μετά από πολλά χρόνια… από τους συγκατηγορούμενούς μου, το 2014».
Ο ισχυρισμός ήταν σημαντικός για τον Πατέλη γιατί ο άξονας της απολογίας του ήταν ότι «εκείνο το βράδυ εξελίσσονταν δυο διαφορετικά γεγονότα» (η δολοφονία στο Κερατσίνι και το sms-κάλεσμα που ο ίδιος έστειλε για να προσέλθουν χρυσαυγίτες στην τοπική να μοιράσουν τα τρικάκια). Ο δε Ρουπακιάς ισχυρίστηκε ότι τα παρέλαβε εκείνος από το Περιστέρι και τα έφερε στα γραφεία της τοπικής, προκειμένου να τα πάρει ο Καζαντζόγλου. Ο τελευταίος με τη σειρά του ισχυρίζεται ότι τα πήρε από τον Ρουπακιά και τα μοιράστηκε με τον Σταμπέλο.
Η αφήγηση αυτή έμπαζε ήδη από πολλές μεριές: ούτε ο Πατέλης ούτε ο Ρουπακιάς μπόρεσαν να θυμηθούν ποιο ήταν το τυπογραφείο στο Περιστέρι. Αποδείξεις για την παραγγελία ή την πληρωμή δεν υπάρχουν. Η πολιτική αγωγή της οικογένειας Φύσσα προσκόμισε έγγραφο από τα αναγνωστέα στο οποίο φαίνεται ότι την ώρα που ο Ρουπακιάς ισχυρίζεται ότι βρισκόταν στο Περιστέρι περιμένοντας να παραλάβει τα τρικάκια, απαντούσε το κινητό του ενεργοποιώντας κεραία στη Νίκαια. Ο Δήμου που πέρασε από τα γραφεία δεν θυμάται να άκουσε για τρικάκια.
“Είναι χόμπι”
Ο Τσακανίκας “έδωσε” κι άλλους. Όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει τελικά ότι έγινε εκείνο το βράδυ, αν και δεν είπε ονόματα, φωτογράφισε συγκατηγορούμενούς του: «νομίζω ότι έχετε όλα τα εχέγγυα για το ποιοι ήταν εκεί και έπαιρναν τηλέφωνα. Και αυτόπτες μάρτυρες και συνομιλίες υπάρχουν. Κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους καλώς ή κακώς. Έρχομαι απολογούμενος και κατηγορούμενος για κακούργημα κι ο ένας λέει έβγαζε τα καναρίνια βόλτα, ο άλλος δεν ξέρω ‘γω τι». Ο Καλαρίτης έχει πει ότι κάποια από τα τηλεφωνήματά του με τον Τσαλίκη αφορούσαν καναρίνια. Όταν ο Τσαλίκης ρωτήθηκε στη δική του απολογία αν αυτό ισχύει και απάντησε «ναι, είναι χόμπι», ο Τσακανίκας γέλασε.
Από τις πράξεις που κατέθεσε ότι έκανε από την επόμενη κιόλας ημέρα, ο Τσακανίκας φαίνεται κεντρικός στην οργανωμένη διαδικασία της συγκάλυψης, σε στενή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Λαγό. «Του έστειλα μήνυμα αν οτιδήποτε χρειαστεί να βοηθήσω [..] να βγάλουμε κάποια ανακοίνωση. [..] Από τις 18/9/13 και μετά μιλάγαμε και με τον Λαγό. [..] Πρότεινε να συσπειρώσουμε λίγο τον κόσμο που είχε αρχίσει να μουδιάζει με την είδηση, να εξηγήσουμε ότι δεν έχουμε κάνει κάτι, μη φοβάστε». Έτσι, μάζεψαν τα μέλη της Νίκαιας στην τοπική του Πειραιά, κάτι που έχουν καταθέσει και άλλοι κατηγορούμενοι –την ίδια στιγμή βέβαια που όλοι ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν έμαθαν τίποτα και εξηγήσεις δεν υπάρχουν!
Ο Τσακανίκας επιβεβαίωσε, τέλος, την παρουσία του στην επίθεση στο Συνεργείο στην Ηλιούπολη, το καλοκαίρι του 2013.
Συνέχεια τον Σεπτέμβρη με τις απολογίες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες
Η δίκη διακόπτεται για καλοκαίρι έχοντας ολοκληρώσει τις απολογίες των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Συνεχίζεται στις 9 Σεπτέμβρη στον Κορυδαλλό, όπου η πρόεδρος έχει καλέσει τους πέντε κατηγορούμενους για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας, Πανταζής, Παπαδόπουλος).
Δικάσιμες Σεπτέμβρη