Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ισόβια στους φονιάδες του Αλέξη

Εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες συμμετείχαν στην πορεία την Τετάρτη 31/7 το απόγευμα στα Εξάρχεια, από το σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η απόφαση του μικτού ορκωτού εφετείου Λαμίας δυο μέρες νωρίτερα να σπάσει τα ισόβια του Κορκονέα- του δολοφόνου του Γρηγορόπουλου- αλλά και η προκλητική απελευθέρωσή του μόλις ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, οδήγησε στο κάλεσμα της διαδήλωσης.

Το μήνυμα σαφές: Το δόγμα του “νόμου και της τάξης” του Χρυσοχοϊδη και της Νέας Δημοκρατίας δε θα περάσει! "Αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία", έγραφε το πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ οι πικέτες του ΣΕΚ με το σύνθημα "Λιτότητα - Ανεργία - Τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία", έκαναν τη σύνδεση ανάμεσα στην δικαστική φαυλότητα και την κυβερνητική αναλγησία.

“Από τις πρώτες βδομάδες διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν ξεκινήσει πολύ χοντρές επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα. Ο Μητσοτάκης πήρε την πρώτη απάντηση με την τεράστια διαδήλωση για το Άσυλο στις 23 Ιούλη. Διαδήλώσαμε σήμερα σε μια πολύ μαζική πορεία στο τόπο της δολοφονίας του Αλέξη, για να απαιτήσουμε ισόβια στους δολοφόνους και να αφοπλιστεί η αστυνομία. Μπροστά μας έχουμε τη ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη και θέλουμε να υποδεχτούμε τη νέα κυβέρνηση όπως της αρμόζει με μια μεγάλη και ηχηρή εργατική και νεολαιίστικη απάντηση απέναντι σε κάθε επίθεση που σχεδιάζουν”, μας είπε ο Αλέξανδρος, φοιτητής στο ΠΑΔΑ και μέλος του ΣΕΚ στις σχολές

Η Σοφία φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι: “Η σφαίρα του Κορκονέα το 2008 ήταν ένα χτύπημα σε όλη τη νεολαία που βίωνε και έβλεπε την κρίση να έρχεται εκείνη την περίοδο. Τώρα εν μέσω κρίσης η ζωή που μας ετοιμάζουν είναι σε ακόμα δυσμενέστερες συνθήκες. Για εμάς η αποφυλάκιση αυτή είναι πολύ προκλητική και δεν θα μείνει αναπάντητη, γιατί είναι χτύπημα στη νεολαία και στο κίνημα. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις τόσο απέναντι στην τρομοκρατία της ΝΔ, όσο και σε αυτά που μας ετοιμάζουν σε σχέση με το άσυλο”.

“Χτες ζήσαμε, την πραγματική και νομική αθώωση του συνεργάτη του Κορκονέα, και ουσιαστικά την αθώωση του ίδιου, παρόλο που ειπώθηκε ότι με δόλο δολοφόνησε το παιδί. Ήταν η πρώτη φορά που στην Ελλάδα διαπιστώσαμε ότι λίγα λεπτά αφότου τελείωσε η δίκη ήταν έτοιμα και τα πρακτικά της ώστε να μπορεί να φύγει ο δολοφόνος με το αμάξι του και να γυρίσει σπίτι του. Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά αυτό το πράγμα. Αυτό δείχνει πως υπάρχουν δυνάμεις μέσα στο σύστημα δικαιοσύνης και στο πολιτικό σύστημα που θέλουν μια δικαιοσύνη διαφορετική για τους φτωχούς και για τους πλούσιους. Διαφορετική για τους απλούς ανθρώπους και για τα όργανα της τάξης. Αυτό είναι που ξεσηκώνει τους πάντες”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ΕΑ ο Γιώργος Τσιάκαλος καθηγητής στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ που συμμετείχε στη συγκέντρωση.

Ήδη οι μαζικές αντιδράσεις οδήγησαν στην παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκηθεί αναίρεση της απόφασης του μικτού ορκωτού της Λαμίας.