Δήμοι και Περιφέρειες
Ο Μητσοτάκης βάζει εγκάθετους στους Δήμους

Οι εγκάθετοι στους Δήμους θα πάρουν τη μαχητική απάντηση που τους αξίζει! 

Ο νόμος για το “επιτελικό κράτος” με τον οποίο ο Μητσοτάκης είχε αναγγείλει ότι θα εξασφαλίσει την “κυβερνησιμότητα” των Δήμων και των Περιφερειών από τις συνέπειες της απλής αναλογικής, με την οποία έγιναν οι εκλογές στις 26 Μάη είναι ένα αντιδραστικό εργαλείο κατασκευής πλαστών πλειοψηφιών στα χέρια Δημάρχων και περιφερειαρχών. 

Προχωράει στον ορισμό κυριολεκτικά εγκάθετων πλειοψηφιών, που ξεπερνoύν τα 3/5 στα όργανα διοίκησης των Δήμων, την Οικονομική επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Σε αυτές τις επιτροπές θα υπάρχουν οι πλειοψηφίες στα χέρια των Δημάρχων και των περιφερειαρχών για να ξεπουλήσουν την περιουσία των Δήμων, να συνάψουν συμβάσεις με ιδιώτες, να αλλάξουν όρους συμβάσεων, να προχωρήσουν σε προσλήψεις και απολύσεις, να διαμορφώσουν τον προϋπολογισμό και να αποφασίσουν για τα δημοτικά τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα έργων. Με τη μετάθεση των αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο στις επιτροπές, αφαιρούν τη δυνατότητα να μετατρέπεται το δημοτικό συμβούλιο σε πεδίο, όπου με μεγαλύτερη ευκολία θα μπορούν ακόμη και να καταψηφιστούν αντεργατικές αποφάσεις και περικοπές δικαιωμάτων των δημοτών κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων.

 Για να κάνει ακόμη πιο ισχυρές τις πλειοψηφίες των Δημάρχων επιτρέπει τη σύμπραξη παρατάξεων, μόνο με την πλειοψηφούσα παράταξη του Δημάρχου και δεν επιτρέπει την αποχώρηση αντιδημάρχων και την προσχώρηση τους στην αντιπολίτευση. Πρακτικά επιτρέπει στους δεξιούς “αντάρτες” να γυρίσουν πίσω στο μαντρί. 

Καθόλου τυχαίο, που σε αυτό το αντιδημοκρατικό έκτρωμα υπήρχε και η κατάργηση του ασύλου για τα ΑΕΙ. Μόνο η χούντα, ο Μεταξάς και ο Τσολάκογλου διόριζαν εγκάθετους στους Δήμους, Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και μέλη επιτροπών! Ο Μητσοτάκης έκανε το πρώτο βήμα, διορίζοντας εγκάθετους στις επιτροπές! 

Στους ένδεκα δημοτικούς συμβούλους των επιτροπών, κατοχυρώνονται έξι στην πλειοψηφία του Δημάρχου, με αποτέλεσμα η αντικαπιταλιστική αριστερά να βρεθεί στο στόχαστρο του αποκλεισμού.

 Όμως λογαριάζουν χωρίς στον ξενοδόχο! Θα βρουν μπροστά τους ένα ολόκληρο κίνημα εργαζόμενων και νεολαίας, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών, κόσμου στις γειτονιές που αγωνίζεται για το περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους, που στηρίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και παλεύει ενάντια στο φασισμό. Ένα κίνημα που δεν χωρά σε λογικές αναπλάσεων, “νόμου και τάξης, ανάπτυξης για χάριν των κερδών των ιδιωτών, της τουριστικής βιομηχανίας και του κεφαλαίου για των οποίων τα συμφέροντα θα τα δώσει όλα ο Μπακογιάννης. 

Η “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” θα δώσει τη μάχη, ενωτικά μαζί με όλη την αριστερά και τα κινήματα, για να τους κλείσουμε το δρόμο, όσες αντιδραστικές αποφάσεις και αν επιχειρήσουν περάσουν ακόμη και με το θεσμοποιημένο πραξικόπημα υπονόμευσης των δημοτικών συμβουλίων. 

Πέτρος Κωνσταντίνου
δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας