Διεθνή
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ - Το κίνημα επιμένει

18 Αυγούστου 1,7 εκατομμύρια διαδηλωτές στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ

11η βδομάδα κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ και η μαζικότητα δεν μειώνεται. 1,7 εκατομμύρια βγήκαν στους δρόμους την περασμένη Κυριακή σύμφωνα με τους διοργανωτές. Ο κόσμος απλώθηκε σε λεωφόρους προς όλες τις κατευθύνσεις γύρω από το πάρκο Βικτόρια, παρόλο που η αστυνομία είχε δώσει έγκριση για διαδήλωση χωρίς πορεία μόνο μέσα στο πάρκο.

Οι κινητοποιήσεις ξέσπασαν το Μάη με αφορμή ένα νέο νόμο με τον οποίο “ύποπτοι” μπορούν να εκδίδονται και να δικάζονται στην ηπειρωτική Κίνα. Για την πλειοψηφία του κόσμου ο νόμος σήμανε κίνδυνο για τις ελευθερίες, για την πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Το Πεκίνο θα αποκτούσε την άνεση να καταστείλει τα δίκτυα των αντιφρονούντων αλλά και αγωνιστών που οργανώνουν την αλληλεγγύη σε εργατικούς αγώνες, που χρησιμοποιούν ως βάση το Χονγκ Κονγκ. Βρετανική Αποικία μέχρι πριν από 20 χρόνια, το Χονγκ Κονγκ πέρασε σε κινέζικο έλεγχο, αλλά παρέμεινε να διοικείται κάτω από το δόγμα “Μία χώρα, δύο συστήματα”. Κυβερνάται αυτόνομα, αλλά οι κυβέρνηση εκλέγεται από ένα σώμα 1200 ανθρώπων όπου το πάνω χέρι έχουν οι μεγαλοκαπιταλιστές. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστηριακά κέντρα του πλανήτη και σύμφωνα με πολλούς δείκτες είναι το πιο φιλελεύθερο σημείο του πλανήτη -φιλελεύθερο για τους καπιταλιστές. Μπορούν να ανοίγουν επιχειρήσεις ταχύτατα, με ελάχιστη φορολογία. Η ισοτιμία του νομίσματος είναι δεμένη στο αμερικάνικο δολάριο. Για την Κίνα είναι ένα μια από τις μεγαλύτερες αγκαλιές όπου υποδέχεται διεθνές κεφάλαιο. Για τις πολυεθνικές του υπολοιπου πλανήτη μια από τις πύλες εισόδου στην αγορά της Κίνας αλλά και της νοτιοανατολικής Ασίας. Για τον απλό κόσμο σημαίνει καθημερινός αγώνας να επιβιώσει μέσα σε συνθήκες τεράστιας ανισότητας. Δουλεύει ατελείωτες υπερωρίες για ψίχουλα, ενώ χρυσοπληρώνει μικρά δωματιάκια με κοινή κουζίνα και μπάνιο, μέσα στους ουρανοξύστες όπου στεγάζονται οι πολυεθνικές.

Η πρόεδρος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, πάγωσε την εφαρμογή του επίμαχου νόμου μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις, όμως δεν τον έχει αποσύρει. Το κίνημα έχει επεκτείνει πλέον τα αιτήματά του. Ζητάει διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, αμνηστία για τις πολλές εκατοντάδες αγωνιστές που έχουν συλληφθεί, παραίτηση της Κάρι Λαμ.

Η μάχη στο αεροδρόμιο την περασμένη βδομάδα προκάλεσε πανικό σε όλους τους ισχυρούς. Οι δυνάμεις καταστολής δεν κατάφεραν να σταματήσουν τον κόσμο που μπήκε μαζικά στο αεροδρόμιο και το κατέλαβε. Τη Δευτέρα ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις. Οι “επενδυτές” τρόμαξαν και οι μετοχές κατρακύλησαν. Η ιδέα της κατάληψης του αεροδρομίου ήρθε σαν συνέχεια της γενικής απεργίας τη δεύτερη βδομάδα του Αυγούστου. Ήταν η πρώτη γενική απεργία μετά από 50 χρόνια στο Χονγκ Κονγκ. Ολόκληρη η οικονομία παρέλυσε και πολύς κόσμος συνειδητοποίησε τη δύναμη που έχει όταν μπλοκάρει το οικονομικό κέντρο της χώρας. Η κλιμάκωση της βίας που ήρθε από την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξαναβάλει το αεροδρόμιο σε κίνηση άνοιξε τα επιχειρήματα μέσα στο κίνημα για τις μεθόδους πάλης. Το κάλεσμα για μια μαζική διαδήλωση στο πάρκο Βικτόρια ήταν και μια προσπάθεια να ξαναμπεί στο κέντρο των κινητοποιήσεων η μαζική δράση στους δρόμους. Όμως και πάλι οι απαγορεύσεις της αστυνομίας οδήγησαν ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο που είχε πάει να δηλώσει την υποστήριξή του στον “ειρηνικό αγώνα” να παραβιάζει το νόμο στην πράξη, διαδηλώνοντας χωρίς άδεια.

Η Κίνα στο μεταξύ αυξάνει τις πιέσεις. Έχει συγκεντρώσει δυνάμεις της χωροφυλακής στην Σεντσέν, στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, 24 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο των διαδηλώσεων. Τα στρατιωτικά καμιόνια είναι ορατά από την άλλη μεριά του όρμου. Η “Λαϊκή Ένοπλη Αστυνομία” κάνει ασκήσεις “διαχείρισης πλήθους” για να τρομοκρατήσει τον κόσμο στον Χονγκ Κονγκ, και κυκλοφορούν διαρκώς φήμες ότι θα παρέμβει ο κινέζικος στρατός. Οι πιέσεις ασκούνται και μέσω των μεγάλων επιχειρήσεων, από τις οποίες ζητάει να πάρουν καθαρά θέση υπέρ της επιστροφής στο νόμο και την τάξη για να μην έχουν συνέπειες. Εδώ και 11 βδομάδες ωστόσο καμιά από αυτές τις τακτικές δεν έχει γυρίσει τον κόσμο στα σπίτια του.