Συνεντεύξεις
Συνέντευξη με τον Γιάννη Κούτρα: Τα νοσοκομεία ανοίγουν το αγωνιστικό διήμερο στη ΔΕΘ

Συνέντευξη με τον Γιάννη Κούτρα, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Ιπποκρατείου, μέλος ΔΣ ΕΝΙΘ 
 

Πριν από μερικές μέρες ο θάνατος ενός 19χρονου στο Κ.Υ στο Καρλόβασι Σάμου ανέδειξε με τραγικό τρόπο τις ελλείψεις στα νοσοκομεία. Δεν υπήρχε απινιδωτής και το προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν έφτανε να καλύπτει τις βάρδιες ούτε καν για τα δύο ασθενοφόρα που έχει το νησί.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει κρίσιμη λόγω των περικοπών στις δαπάνες και της μείωσης του προσωπικού. Το βιώσαμε και αυτό το καλοκαίρι όσοι δουλεύουμε στα δημόσια νοσοκομεία και θέλαμε να πάρουμε άδειες με την απόλυτη εντατικοποίηση όσων έμεναν πίσω. 

Ουσιαστικά τα νοσοκομεία είναι τόσο υποστελεχωμένα ώστε λειτουργούν με ένα αριθμό εργαζομένων περίπου ίσο με αυτόν που προβλέπεται για προσωπικό ασφάλειας. Τα τεράστια κενά το καλοκαίρι ή στις γιορτές καλύπτονται με χαμένα ρεπό και χάρη στους συμβασιούχους. Χωρίς αυτούς το καλοκαίρι δεν θα μπορούσε να βγει η δουλειά.

Την ίδια στιγμή, οι συμβασιούχοι, οι επικουρικοί γιατροί, οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ και όλοι όσοι δουλεύουν με ελαστική μορφή εργασίας συνεχίζουν να βρίσκονται στον αέρα χωρίς να μπορούν να ξέρουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Αν αυτοί φύγουν, τα νοσοκομεία δεν θα λειτουργούν απλά με πολλές ελλείψεις όπως συμβαίνει τώρα, αλλά θα καταρρεύσουν. 

Αναλαμβάνοντας ο νέος υπουργός Υγείας είπε ότι θα αναδείξει “τους μικρούς ήρωες”, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς του ΕΣΥ προσθέτοντας ότι «επίκεντρο της δική μας πολιτικής θα είναι ο άνθρωπος». Πως το σχολιάζεις κρίνοντας και από τους πρώτους δύο μήνες διακυβέρνησης;

Πρόκειται για κοροϊδία. Μέσα στους πρώτους δύο μήνες διακυβέρνησής της η ΝΔ έχει ήδη δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής τι θέλει να κάνει στα νοσοκομεία: Συνέχιση της υποχρηματοδότησης και της μη πρόσληψης προσωπικού και κλιμάκωση των νεοφιλελεύθερων επιθέσεων.

Οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ είναι στην αναμονή. Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να συναντά τον Λάτση για το Ελληνικό ή τα golden boys της Ελντοράντο Γκολντ και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας να συναντά τον προπονητή μπάσκετ του Ολυμπιακού, ενώ στους 4000 συμβασιούχους του ΟΑΕΔ λέει περιμένετε μετά τον Σεπτέμβρη. Την ίδια στιγμή που οι συμβασιούχοι βρίσκονται σε μεγάλη ανασφάλεια που καλλιεργείται από τις δηλώσεις παραγόντων της κυβέρνησης ότι θα απολυθούν όλοι. Όσον αφορά δε στο ιατρικό προσωπικό είχαν εξαγγελθεί πριν τις εκλογές, 904 θέσεις επιμελητών οι οποίες σήμερα έχουν παγώσει την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει 1500 προσλήψεις αστυνομικών. 

Στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων η νέα κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιστρέψει στους εργολάβους με στόχο μάλιστα να επεκτείνει τις εργολαβίες και πέρα από τους τομείς σίτισης, καθαριότητας και σεκιούριτι, π.χ στους τραυματιοφορείς. Θέλουν να πάρουν πίσω αυτό που κατακτήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς να προσλαμβάνονται με ατομικές συμβάσεις στο νοσοκομείο χωρίς ενδιάμεσο – ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων που μετά από πλήθος κινητοποιήσεων αναγκάστηκε να εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση. 

Επιπλέον, οι νέοι ΥΠΕάρχες που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας είναι μια ένδειξη του τι επιθέσεις μας περιμένουν. Από τους επτά, υπάρχει μόνο ένας σχετικός με την Υγεία, είναι οδοντίατρος, και οι υπόλοιποι είναι μάνατζερ-τεχνοκράτες που σαν στόχο έχουν να επιβάλουν νέες περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις τομέων σε υπηρεσίες Υγείας. Ούτε τυχαίο είναι ότι διοικητής στην 1η ΥΠΕ είναι ένας πρώην αστυνομικός. 

Αν το δούμε μάλιστα σε συνδυασμό με το πρόσφατο επεισόδιο στο Θριάσιο, όπου αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ γιατί τους είπε ότι δεν μπορούν να οπλοφορούν στην ψυχιατρική κλινική, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση καλύπτει 100% την αστυνομία. Διορίζοντας πρώην αστυνομικό διοικητή επιβραβεύει την ανακοίνωση που έβγαλε το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών που επιτέθηκε στους υγειονομικούς υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία θα κάνει κουμάντο και στα νοσοκομεία. Αυτό που λένε απροκάλυπτα είναι ότι τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από περισσότερη αστυνόμευση και περισσότερο αυταρχισμό από τις διοικήσεις πάνω στους εργαζόμενους. 

Γι' αυτούς τους λόγους, ο αγώνας για δημόσια δωρεάν Υγεία, αύξηση των δαπανών για την Υγεία, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και μαζικές μόνιμες προσλήψεις, παραμένει επίκαιρος στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων που πρέπει να διεκδικήσουν με απεργίες οι εργαζόμενοι και τα σωματεία στα νοσοκομεία.

«Δεν θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους» δήλωσε ο υπουργός Υγείας φέρνοντας και σχετική εγκύκλιο, στην οποία αναφέρει ότι «σε περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., τότε οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες». 

Οι εγκύκλιοι που αφορούν στο ΑΜΚΑ και στην πληρωμή των νοσηλίων στοχεύουν κυρίως στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά αλλά και σε τουρίστες που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Είναι πρόκληση γιατί θέλει να τους στερήσει την πρόσβαση σε κάθε είδους περίθαλψη. Ήδη προκύπτουν σε νοσοκομεία γραφειοκρατικά προβλήματα σε σχέση με αυτά και αφορούν, για παράδειγμα νεογνά, παιδιά προσφύγων που γεννήθηκαν τις τελευταίες βδομάδες. Προφανώς στην κυβέρνηση οραματίζονται την επόμενη περίοδο, να στέλνουν την αστυνομία για να πετάει έξω από τα νοσοκομεία όσους δεν έχουν χαρτιά και έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας. Τα είχαν προσπαθήσει και άλλοι υπουργοί στο παρελθόν αυτά αλλά τους σταμάτησαν τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για επιθέσεις που ανοίγουν το δρόμο για να πετύχουν στο τέλος να πληρώνουμε όλοι, ντόπιοι και μετανάστες. Η λογική που μπαίνει από τη κυβέρνηση είναι ότι η Υγεία δεν είναι για όλους, είναι επί πληρωμή και τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις που θα πρέπει να κρατήσουν τη λειτουργικότητά τους χωρίς δημόσιες δαπάνες με όρους αγοράς. 

Πως απαντάνε σε αυτήν την πρόκληση οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία; 

Η πρώτη απάντηση που δίνουμε είναι το διήμερο κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ στις 6-7 Σεπτέμβρη. Την πρώτη μέρα, στην πανελλαδική κινητοποίηση των νοσοκομείων θα γίνει πορεία από το Ιπποκράτειο στο υπουργείο. Δίνουμε τη μάχη στη Θεσσαλονίκη αυτή η κινητοποίηση να αποκτήσει πανδημοσιοϋπαλληλικό χαρακτήρα, έχοντας ήδη υποβάλλει αίτημα στην ΕΔΟΘ να καλέσει στάση εργασίας. 

Στο Ιπποκράτειο, στο ΔΣ του σωματείου που συνεδριάζει άμεσα, θα καταθέσουμε πρόταση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή να γίνει γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων και να οργανωθεί η απεργία με έλεγχο του προσωπικού ασφαλείας από το ίδιο το σωματείο ώστε να έχουμε μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να οργανώσουμε τους συμβασιούχους του νοσοκομείου για να συμμετέχουν. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ και μέσα στο καλοκαίρι πριν και μετά τις εκλογές δεν σταμάτησαν να οργανώνονται με συνελεύσεις και συντονιστικά και τους καλούμε να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις.

Επίσης το Συντονιστικό Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια στη Θεσσαλονίκη έχουμε καλέσει σύσκεψη την Τρίτη 27/8 στο Εργατικό Κέντρο για να συζητήσουμε την οργάνωση των κινητοποιήσεων. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη οργανώνει ένα πρόγραμμα εξορμήσεων σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης. Ταυτόχρονα θέλουμε να κάνουμε τη σύνδεση με όλους τους άλλους εργαζόμενους και τα σωματεία τους συμμετέχοντας μαζικά στη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου στην οποία επιδιώκουμε να έχουν μαζική παρουσία ξανά οι υγειονομικοί ως κομμάτι της συνολικότερης αντίστασης απέναντι στην κυβέρνηση. 

Η επιτυχία αυτών των κινητοποιήσεων είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα που χρειάζεται να γίνει ώστε να αποτελέσουν αφετηρία κλιμάκωσης για την ανατροπή στην πράξη όλων των επιθέσεων που απεργάζεται η ΝΔ αλλά και διεκδίκησης προσλήψεων και μονιμοποίηση συμβασιούχων τώρα. 

Ο Γ. Κούτρας μίλησε στον Γιώργο Πίττα