“Χαμηλό προφίλ” ισχυρίζεται ότι τηρεί η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στην διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική κλιμάκωση της κρίσης με το Ιράν αλλά στην πραγματικότητα εμπλέκεται στα σχέδια του Τραμπ.
Με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Αντριάν Ντάρια 1 να κάνει γνωστό ότι έχει βάλει πλώρη για την Καλαμάτα, οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης αφού κατέφυγαν σε διάφορα φαιδρά του τύπου “δεν έχει υποβληθεί αίτημα από το πλοίο” ή ότι “δεν υπάρχει λιμάνι στην Ελλάδα για να δέσει ένα τόσο μεγάλο πλοίο”, υπάκουσαν στα κελεύσματα του αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Πομπέο, που δήλωσε: “Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ”. Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή “ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ σημείωσε: «σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς τη Συρία»”.
Όσον αφορά τώρα στο επίσημο αμερικανικό αίτημα για συμμετοχή στον στόλο που ετοιμάζεται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο: “Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ», το αμερικανικό αίτημα αφορούσε τη συνδρομή είτε με φρεγάτα είτε με εναέριο μέσο παρακολούθησης και παροχής πληροφοριών. Ως προς τα εναέρια μέσα, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει, επί του πρακτέου, επαρκή μέσα για την κάλυψη των δικών της αναγκών, ώστε να μπορέσει να παρέχει και για τις ανάγκες τρίτων. Ως προς τα ναυτικά μέσα, έπειτα από σειρά συσκέψεων στα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών αποφασίστηκε να δοθεί μια απάντηση βασισμένη στα υφιστάμενα επιχειρησιακά δεδομένα. Στην παρούσα φάση, το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) δεν μπορεί να διαθέσει καμία φρεγάτα για λόγους οι οποίοι συνδέονται με την κατάσταση επιφυλακής που βρίσκεται η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο...
Η Αθήνα επιφυλάχθηκε για το μέλλον, ωστόσο, παραχώρησε στη διάθεση των ΗΠΑ στρατιωτικό προσωπικό που ήδη βρίσκεται στην περιοχή (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)... Παράλληλα, πάντως, εμφανίζονται ολοένα και περισσότερες σκέψεις σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα σε μελλοντικά αμερικανικά αιτήματα, ιδιαίτερα σε μια εποχή, κατά την οποία έχει επενδύσει στην σχέση με την Ουάσιγκτον για μία σειρά από ζητήματα, με κορυφαίο, βεβαίως, εκείνο της συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία...”
Πέρα από την προκλητική συμμετοχή ελληνικού στρατιωτικού προσωπικού των... Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα σχέδια των ΗΠΑ και το κλείσιμο του ματιού για μεγαλύτερη στρατιωτική συμμετοχή στο μέλλον, το ελληνικό κράτος παρέχει ήδη στην αμερικάνικη υπερδύναμη που θα επιχειρήσει στον Περσικό τη βάση που αυτή χρειάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι άλλη από την βάση της Σούδας. Θυμόμαστε επίσης ότι ο ελληνικός στρατός έχει πραγματοποιήσει (2010, 2012) αλλεπάλληλες κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ με μεγαλύτερη από όλες, το 2008, την ελληνοϊσραηλινή γενική πρόβα επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, στο Νατάνζ, με τον αριθμό των ισραηλινών αεροσκαφών που συμμετείχαν να ξεπερνά τα εκατό.
Στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της ελληνικής συμμετοχής στα πολεμικά σχέδια συνηγορεί και η συνέχιση της κλιμάκωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – με αιχμή την αγορά των νέων υπερσύγχρονων φρεγατών για τις οποίες ερίζουν η γαλλική και αμερικανική πολεμική βιομηχανία- και απασχόλησε και την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν (βλέπε σελ.2).
Με τους νέους πανάκριβους εξοπλισμούς και τη συμμετοχή της στους πολεμικούς σχεδιασμούς του Τραμπ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι ο ελληνικός καπιταλισμός κερδίζει ακόμη “περισσότερους πόντους” στον ανταγωνισμό του με τον τουρκικό για τον έλεγχο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά το μόνο που πετυχαίνει είναι να φέρνει πιο κοντά μας τον πόλεμο είτε γίνει στον Περσικό είτε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Το αντιπολεμικό κίνημα θα πρέπει να απαιτήσει καμιά εμπλοκή άμεση ή έμμεση στα πολεμικά σχέδια του Τραμπ, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις και μαζί τους να φύγει και ο Μάικ Πομπέο που έρχεται στις αρχές Οκτώβρη στην Αθήνα για τις υπογραφές της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας. Να παγώσουν τώρα όλοι οι εξοπλισμοί, λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία και όχι για τον πόλεμο.
Να θυμηθούμε την προηγούμενη φορά, όταν κόντρα στην απόφαση του μπαμπά Μητσοτάκη να στείλει ελληνικές φρεγάτες στον πόλεμο του Κόλπου που εξαπέλυσε ο μπαμπάς Μπους κατά του Ιράκ το 1991, το αντιπολεμικό κίνημα διαδήλωνε κατά χιλιάδες μαζί με τις μητέρες των ναυτών της φρεγάτας Λήμνος κάτω από το σύνθημα “Λιτότητα ανεργία, πολεμοκαπηλεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία”.