Διεθνή
Βρετανία: “Εσύ κλείνεις το κοινοβούλιο, εμείς τους δρόμους”

Λονδίνο 31/8. Φωτό Socialist Worker.

Πάνω από 70 συγκεντρώσεις έγιναν σε πόλεις σε ολόκληρη τη Βρετανία το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών ενάντια στην απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου ώστε να αποφύγει αντιδράσεις στο Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία που επιδιώκει.

Περίπου 30.000 συμμετείχαν στη διαμαρτυρία που έγινε στο Γουάιτχολ του Λονδίνου. Η οργή ενάντια στον Τζόνσον ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αν και εκφραζόταν από διαφορετικές πλευρές. Ένα σημαντικό μέρος των διαδηλωτών κρατούσε πλακάτ ενάντια στο μπρέξιτ ή και σημαίες της ΕΕ αλλά ένα άλλο κομμάτι ήταν επικεντρωμένο στο αίτημα να φύγει ο Τζόνσον και οι συντηρητικοί. 

“Δεν με ενδιαφέρει τι πιστεύεις για το μπρέξιτ, για εμένα είναι η ευκαιρία να διώξουμε τους τόρηδες και να βάλουμε τέρμα στην εξουσία τους” δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Socialist Worker η Ανέτ, εργαζόμενη στον χώρο της Υγείας. Καθώς η διαμαρτυρία στην Ντάουνινγκ Στριτ άρχισε να διαλύεται, εκατοντάδες διαδηλωτές συνέχισαν αποκλείοντας τη γέφυρα του Γουεστμίνστερ και τους δρόμους γύρω από την πλατεία Τραφάλγκαρ, φωνάζοντας “εσύ κλείνεις το κοινοβούλιο, εμείς κλείνουμε τους δρόμους”.

Ο χαρακτήρας των κινητοποιήσεων στις υπόλοιπες πόλεις της Βρετανίας ήταν επίσης διαφορετικός κατά περίσταση, αλλού ήταν κυρίαρχο το αντι-μπρέξιτ αλλού ήταν με κύριο αίτημα να φύγουν οι τόρηδες και να γίνουν εκλογές και σε άλλες συνυπήρχαν και τα δύο. Στη Γλασκώβη περίπου 5000 συγκεντρώθηκαν σε μια συγκέντρωση με αίτημα να γίνουν εκλογές που κάλεσε η Λαϊκή Συνέλευση και άλλοι με ομιλητές τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αλλά και την Charlotte Ahmed από το Stand Up To Racism. "Είναι βασικό ζήτημα δημοκρατίας. Όπως και να ψηφίσατε το 2016 ή το 2017, όπως και να ψηφίσετε σε επόμενες εκλογές, το βασικό ζήτημα είναι να έχετε φωνή, λόγο και δικαιώματα” τόνισε ο Κόρμπιν.  

5000 περίπου συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Μπράιτον. Ένας από τους οργανωτές, ο Μάικ Πάρκερ είπε: “Καλούμε όλους, και όσους είναι υπέρ της παραμονής και όσους είναι ενάντια να στείλουν ένα μήνυμα στον Τζόνσον ότι δεν θα τον αφήσουμε να διαλύσει την δημοκρατία”. Χιλιάδες συμμετείχαν, στο Λιντς και στο Μάντσεστερ όπου πολλοί διαδηλωτές ενώθηκαν με τις κινητοποιήσεις των μαθητών για το κλίμα.  

“Υπάρχει πραγματικά η δυνατότητα να πέσει η κυβέρνηση του Τζόνσον. Αλλά δεν βοηθάει σε αυτό αν οι διαμαρτυρίες εξελιχτούν σε αντι-μπρέξιτ διαδηλώσεις, αντίθετα χρειάζεται να συνδέσουμε το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του Τζόνσον με τις μάχες ενάντια στη λιτότητα και τον ρατσισμό και τις εργατικές αντιστάσεις ενάντια στις επιθέσεις της άρχουσας τάξης” αναφέρει το Socialist Worker. “Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε το βρετανικό κοινοβούλιο είναι παραδείγματα της δημοκρατίας για την οποία παλεύουμε. 

Έχει σημασία οι κινητοποιήσεις να πάρουν αντικυβερνητικό χαρακτήρα και όχι ενάντια στο μπρέξιτ και να είναι ανοιχτές σε αυτούς που ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ. Θα είναι καταστροφικό αν ο Τζόνσον και ο Φάρατζ αφεθούν να παρουσιάζονται σαν οι φίλοι του λαού ενάντια σε εκείνους τους βουλευτές που αγνοούν τις ψήφους του λαού στο δημοψήφισμα. Η εργατική τάξη είναι διασπασμένη σε υποστηρικτές και μη υποστηρικτές του brexit. Χρειάζονται συνθήματα όπως “Κάτω οι τόρηδες, εκλογές τώρα” ή “Όχι στη λιτότητα, όχι στο ρατσισμό” που μπορούν να την ενώσουν στην πράξη. 

Είναι λάθος των Εργατικών να αναζητούν την προοπτική σε συμμαχίες με τους φιλελεύθερους και τους τόρις που διαφωνούν με τον Τζόνσον με αίτημα την παραμονή στην ΕΕ. Αντίθετα, χρειάζεται απεργιακή δράση για να γκρεμίσουμε τον Τζόνσον και τους τόρηδες. Η δράση ενάντια στον Τζόνσον χρειάζεται να συνδεθεί με τις υπόλοιπες μάχες που δίνει η τάξη.