Εργατικό κίνημα
Δράμα: Όχι άλλοι νεκροί εργάτες

Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης στη Δράμα. Ένας ακόμα νεκρός εργάτης, 25 χρονών, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου επεξεργασίας μαρμάρου της εταιρείας Giannakis Marble της οικογένειας Γιαννάκη. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες των συναδέλφων του, το χειριστήριο του άτυχου εργάτη μπλόκαρε με συνέπεια να καταπλακωθεί από μαρμάρινο όγκο και να χάσει τη ζωή του. Ο θάνατος αυτός προστίθεται στη μακριά λίστα θανατηφόρων ατυχημάτων στα λατομεία μαρμάρου της Δράμας, ενώ είναι το τρίτο τον τελευταίο χρόνο. 

Περιστατικά που μόνο τυχαία δεν είναι. Όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Δράμας, η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Επιπλέον δεν υπάρχει έλεγχος από το κράτος αφού καμία κυβέρνηση δεν έχει θεσπίσει και λειτουργήσει παράρτημα της Επιθεώρησης Μεταλλείων, που είναι πάγιο αίτημα των συνδικάτων του μαρμάρου. Για τα αφεντικά, τα μέτρα Υγιεινής & Ασφάλειας, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, η συντήρηση των μηχανημάτων είναι εμπόδια στην κερδοφορία τους. Η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση, οι εργάτες γίνονται αναλώσιμοι.

Η Δράμα προβάλλεται ως το success story της Βόρειας Ελλάδας με τη βιομηχανική περιοχή αλλά και προσφάτως τον τουρισμό. Η πολυπόθητη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση περνάει πάνω από το αίμα των εργατών. Ας μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς της τάξης μας. Βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Κωνσταντίνος Γιαννακτσής