Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Οι “ατρόμητοι” νεοναζί φοβήθηκαν τις ανακρίτριες...

Ο Παπαδόπουλος, τρίτος από δεξιά, σε φωτό που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο του Πατέλη (αναγνωστέο έγγραφο 378)

Σε πραγματική πανωλεθρία για τη ναζιστική συμμορία εξελίσσονται και οι απολογίες των κατηγορούμενων για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα. Τη Δευτέρα 9/9 (376η) και την Τρίτη 10/9 (377η), στις πρώτες δυο συνεδριάσεις του δικαστηρίου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές κατέθεσαν οι τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους. 

Μάταια οι κατηγορούμενοι Δημήτρης Αγριόγιαννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαριάς και Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, ακολουθώντας ίδια υπερασπιστική γραμμή προσπάθησαν να αποδείξουν ότι ούτε ήταν παρόντες στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης, ούτε ήταν μέλη της Χ.Α. Το πέμπτο κατηγορούμενο μέλος ο πυρηνάρχης του Περάματος Αναστάσιος Πανταζής, κατηγορούμενος και στην υπόθεση της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, ήταν να απολογηθεί αμέσως μετά τον Παπαδόπουλο την Τρίτη 10/9, όμως με την επίκληση έλλειψης δικηγόρου ανέβαλε την απολογία του για μια ακόμα μέρα.

Οι αντιφάσεις τους ήταν εξευτελιστικές καθώς προσπαθούσαν να αποποιηθούν ακόμα και τις ίδιες τους τις καταθέσεις. “Ξέρετε τι έχετε πει στην προηγούμενη κατάθεσή σας; Έχετε πρόβλημα μνήμης; Αν ναι, να μας φέρετε χαρτί γιατρού να σας απαλλάξουμε”, ανέφερε η πρόεδρος Λεπενιώτη όταν ο πρώτος από τους κατηγορούμενους Αγριογιάννης προσπαθούσε να εξηγήσει πως συνελήφθη στις 3:30 το βράδυ -είκοσι λεπτά μετά την επίθεση- μαζί με τους υπόλοιπους στη λεωφόρο Σχιστού. 

Με γελοίες δικαιολογίες προσπάθησε να εξηγήσει γιατί αναιρεί την κατάθεση που έδωσε στις ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου, όπου παραδεχόταν ότι ο Πανταζής και ο Ευγενικός την ημέρα της σύλληψής τους φόραγαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής -“τις οποίες γύρισαν ανάποδα στο τμήμα για να μην φαίνεται το λογότυπο”- (όπως κατέθεσε και η αστυφύλακας Πολυχρονίδου που τους προσήγαγε) ενώ είχε ξεχάσει και την αναφορά του πως “ο Πανταζής τους ζήτησε να αλληλοκαλυφθούν”.

Στο ίδιο μοτίβο και ο Ευγενικός προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο πως είναι ένας φιλήσυχος εργαζόμενος στην εταιρία του Πανταζή, ο οποίος ψήφισε κάποια στιγμή Χρυσή Αυγή και βρέθηκε σε κάποια εκδήλωση της ναζιστικής συμορίας σε ξενοδοχείο της Αθήνας και σε μια ομιλία στο Περιβολάκι της Νίκαιας. 

Όμως ούτε αυτός μπορούσε να δώσει πραγματική εξήγηση του πώς βρέθηκε στη λεωφόρο Σχιστού, ούτε γιατί οι Αιγύπτιοι Αλιεργάτες τον αναγνώρισαν. Ειδικά για τον Πανταζή ο Ευγενικός διέρρηξε τα ιμάτιά του ότι δεν ήταν χρυσαυγίτης και ότι “στιγματίστηκε άδικα”. Μόνο που το δικαστήριο έχει δει άπειρες φωτογραφίες του Πανταζή να ηγείται του τάγματος εφόδου του Περάματος και έχει ακούσει σε τηλεφωνικές συνομιλίες το Λαγό να εγκωμιάζει τον “Τασάρα” (Τάσος Πανταζής) για τις επιθέσεις που έχει διαπράξει στην περιοχή.

Δικαιολογίες

“Ήμουν ακόμα παιδί”, “δεν ξέρω και γω πως γράφτηκαν όλα αυτά”, “με απείλησαν ότι θα βρεθώ στις στρατιωτικές φυλακές”, ήταν κάποιες από τις αξιολύπητες δικαιολογίες του Μαριά που επίσης αναίρεσε την υπογεγραμμένη κατάθεσή του στις ανακρίτριες, με την οποία παραδεχόταν ότι Πανταζής και Ευγενικός φόραγαν μπλούζες της ΧΑ την ημέρα της επίθεσης και την ώρα της σύλληψής τους. “Δεν ήμουν μέλος της ΧΑ και δεν γνωρίζω αν οποιοσδήποτε από τους συγκατηγορούμενούς μου ήταν μέλος της ΧΑ”, δήλωσε ο Μαριάς με μισοκακόμοιρο ύφος την ίδια ώρα που δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς βρέθηκε το τηλέφωνό του στην μυστική λίστα μελών στον υπολογιστή του Πανταζή.

Για τυχαία βόλτα βραδυνή στο Πέραμα που κατέληξε σε λάθος σύλληψη μίλησε και ο Παπαδόπουλος που επίσης αρνήθηκε την κατάθεσή του στις ανακρίτριες. Φυσικά δεν μπόρεσε να εξηγήσει πως και γιατί ο πρώτος δικηγόρος που βρέθηκε για να τους υπερασπιστεί το βράδυ της επίθεσης στο ΑΤ Κερατσινίου ήταν ο απεσταλμένος της ΧΑ δικηγόρος Νικολαϊδης. Και προσπαθώντας να δικαιολογήσει γιατί βρίσκεται σε φωτογραφίες ανάμεσα στα μέλη του πυρήνα Περάματος ο Παπαδόπουλος έκανε άλλη μια ιδιαίτερα σημαντική παραδοχή: “Φόραγα τη μπλούζα με αντίτιμο 25 ευρώ”, δήλωσε στο δικαστήριο.

“Και μόνο που τους βλέπω στο σκαμνί να τρέμουν, νιώθω μια τεράστια ικανοποίηση”, δήλωσε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ που ήταν στο ακροατήριο. Στο πλάι του ήταν όπως πάντα η Μάγδα Φύσσα.