Συναγερμός στους χώρους δουλειάς έχει σημάνει το νέο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. 24ωρη απεργία στις 24 Σεπτέμβρη προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας όπως αποφάσισε ομόφωνα σε συνεδρίασή του το Σάββατο 14/9. Η απεργία παίρνει πανεργατικές διαστάσεις μετά και την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να συμμετέχει.
Απεργιακό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11πμ στην πλ.Κλαυθμώνος. Προσυγκέντρωση στις 10:30πμ στο Υπουργείο Εργασίας, οργανώνει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια. Στα μέτρα του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνεται ένα όργιο αντεργατικών επιθέσεων. Την ίδια στιγμή που δίνει ανεκτίμητα δώρα στα αφεντικά προκειμένου να “επενδύσουν”, το νομοσχέδιο του Άδωνι επιτίθεται στα συνδικάτα, τις συλλογικές συμβάσεις, τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, αλλά και στους ελάχιστους περιορισμούς που προστατεύουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον σε μια περιοχή.
Οι κλαδικές συμβάσεις κι ο,τι αυτές κατοχυρώνουν για τους εργαζόμενους θα ισχύουν μόνο αν δεν βλάπτεται στο παραμικρό η κερδοφορία του αφεντικού, καθώς για την όποια επέκτασή τους θα πρέπει να γίνεται "τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου".
Οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις και οι συμβάσεις που μπορούν να υπογράφουν οι κάθε είδους “ενώσεις προσώπων”, θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα αφεντικά θα καταργούν πλέον “νόμιμα” τις συλλογικές συμβάσεις. Μπορεί π.χ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να έχουν υπογράψει συλλογική σύμβαση σαν κλάδος πανελλαδικά. Μπορούν όμως οι ξενοδόχοι να στήσουν μια “ένωση προσώπων” σε ένα μέρος της χώρας, να υπογράψουν ΣΣΕ με χαμηλότερους μισθούς και να υπερισχύει αυτή, αντί της κλαδικής. Πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012 – 2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς.
Από την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης προβλέπεται η εξαίρεση μιας σειράς επιχειρήσεων, λόγω οικονομικών προβλημάτων τους κλπ. Ποιός θα αποφασίζει για τις εξαιρέσεις; Ο υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διατησίας (ΟΜΕΔ), ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εργαζόμενους σε περιόδους διεκδίκησης συλλογικής σύμβασης, ουσιαστικά καταργείται.
Μαζί με την προσπάθεια τσακίσματος των Συλλογικών Συμβάσεων φέρνουν και το χτύπημα στο συνδικαλισμό.
Φακέλωμα
Το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιζόμενων εργαζομένων έρχεται με τη δημιουργία του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων που θα βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εργασίας και των φίλων του. Μόνο τα σωματεία που είναι εγγεγραμμένα σε αυτό το μητρώο θα έχουν το δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις. Στο μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων θα υπάρχουν μεταξύ άλλων το καταστατικό της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ο αριθμός των μελών της που έλαβαν μέρος στις εκλογές για ανάδειξη διοίκησης, η σύνθεση των οργάνων και οι οικονομικές της καταστάσεις. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικά με “τη δημοσιότητα των στοιχείων του και κάθε αναγκαία τεχνική λεπτομέρεια καθώς και τη χορήγηση πληροφοριών σε σχέση με τα στοιχεία του μητρώου και με την τήρηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ιδίως σε σχέση με την αντιπροσωπευτικότητα συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών”.
Τρέχοντας να εφαρμόσουν και να αναβαθμίσουν τον αντιαπεργιακό νόμο που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση με το “50+1”, προβλέπεται ότι οι αποφάσεις των σωματείων συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης απεργίας θα λαμβάνονται ακόμα και με ηλεκτρονική ψήφο, χτυπώντας το βασικό και δημοκρατικότερο όπλο οργάνωσης, συζήτησης, ζύμωσης των εργαζομένων που είναι η γενική συνέλευση.
Προφανώς ένα “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο που “προωθεί και διευκολύνει τις επενδύσεις”, δεν περιορίζεται σε επιθέσεις στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα της τάξης μας, αλλά και στις γειτονιές που ζούμε.
Υπάρχουν ελεύθεροι χώροι που δεν μετατρέπονται σε γιγάντια Mall γιατί υπάρχουν περιορισμοί στη δόμηση; Όχι πια. Προκειμένου να προχωρήσουν οι λεγόμενες και Στρατηγικές Επενδύσεις “επιτρέπονται συγκεκριμένες και ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής... εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την πραγματοποίηση της επένδυσης”. Μάλιστα ειδικά για συγκροτήματα τύπου Mall υπάρχουν ειδικές διατάξεις οι επιχειρήσεις που θα ανοίγουν δεν θα χρειάζεται πλέον να παίρνουν έγκριση λειτουργίας αλλά θα αρκεί η γνωστοποίησή της. Το ίδιο θα ισχύει και για τις βιομηχανίες για τις οποίες δεν θα χρειάζεται έγκριση αλλά θα αρκεί η γνωστοποίηση της εγκατάστασης, εκσυγχρονισμού, ή επέκτασής τους σε “περιοχές στις οποίες καθορίζονται χρήσεις γης βιομηχανίας–βιοτεχνίας”. Κι αν νομίζει κανείς ότι οι τελευταίες λέξεις της προηγούμενης πρότασης αποτελούν μια ελάχιστη δικλείδα ασφαλείας, έρχεται η διάψευση λίγες γραμμές παρακάτω καθώς οι βιομηχανίες θα μπορούν “να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους ή τον εξοπλισμό τους, ακόμα και στις περιπτώσεις που μετά την αρχική εγκατάστασή τους έχει μεταβληθεί το καθεστώς χρήσεων γης και δεν προβλέπεται αντίστοιχη χρήση”.
“Η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει μπροστά να υλοποιήσει την προεκλογική της υπόσχεση για «σάρωμα όλων των εμποδίων, για να πετύχουμε την ανάπτυξη». Οι μπαρούφες του Μητσοτάκη ότι θα φέρει τις επενδύσεις και θα μειώσει τα πλεονάσματα που απαιτεί η ΕΕ πλέον είναι μακρινό παρελθόν. Είναι προφανές ότι τώρα που βυθίζεται η παγκόσμια οικονομία σε μια νέα ύφεση, για τη δεξιά ο μόνος τρόπος για να κρατηθούν ψηλά τα κέρδη των αφεντικών είναι να τσακιστούν ακόμη περισσότερο οι μισθοί, τα ωράρια και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Δεν θα τους αφήσουμε!” σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια.
Το ΕΚΑ θα πραγματοποιήσει σύσκεψη σωματείων την Πέμπτη 19/9, στις 5μμ, για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας. Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου, η εκτελεστική επιτροπή είναι εξουσιοδοτημένη να κηρύξει την απεργία πριν τις 24/9, σε περίπτωση που η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα το νομοσχέδιο στη Βουλή. Η ΑΔΕΔΥ εκτός από την 24ωρη απεργία στις 24/9, κήρυξε και στάσεις εργασίας από τις 20 έως 23/9, ώστε να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς.