Συνέλευση για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη, οργάνωσε τη Δευτέρα 16/9, ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό Νοσοκομείων, στο αμφιθέατρο του Αγ. Σάββα. Στη συνέλευση συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους όπως τα νοσοκομεία Αγ. Σάββας, Ερυθρός, ΓΟΝΚ, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Γεννηματάς, Αγ.Όλγα, Αγλ. Κυριακού, Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, την Ιδιωτική Υγεία, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αλλά και την Ιντρακόμ, την Τράπεζα Πειραιώς, το Φυσικό Αέριο, το Δήμο Αθήνας, τη Σιβιτανίδειο, τις ταχυμεταφορές, το Μετρό, το Υπουργείο Πολιτισμού, την ΑΑΔΕ κ.α.
Ως “την πιο μεγάλη επίθεση των τελευταίων χρόνων σε συνδικάτα κι εργαζόμενους” χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Τάσος Αναστασιάδης που άνοιξε τη συζήτηση, εκ μέρους του Συντονισμού κι ανέφερε συνοπτικά τις επιθέσεις που προβλέπει. “Γι' αυτό και η πανεργατική απεργία στις 24/9 είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων χρόνων. Οι γραφειοκράτες πήραν την απόφαση για την απεργία αλλά μην περιμένουμε ότι θα την οργανώσουν. Χρειάζεται εμείς, ο κόσμος της βάσης, να την πάρει πάνω του σε κάθε χώρο δουλειάς, για να βουλιάξει η Αθήνα εκείνη τη μέρα. Η επιτυχία της απεργίας θα παίξει ρόλο και για τη συνέχεια. Είναι μπροστά μας η μάχη για τα συνδικάτα και τις συμβάσεις. Όπως μπροστά μας είναι και οι μάχες των συμβασιούχων, των εργαζόμενων στις τράπεζες, της ΔΕΗ και όλων των φορέων που πάνε για ιδιωτικοποίηση”.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος του σωματείου της Ιντρακόμ, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας όπου πάρθηκε η απόφαση για την απεργία. “Από τη μεριά μας, ως Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, προτείναμε προειδοποιητική απεργία αυτή τη βδομάδα και κλιμάκωση με 48ωρη την επόμενη βδομάδα, ωστόσο υπερψηφίσαμε και την πρόταση για απεργία στις 24/9” σημείωσε και υπερθεμάτισε για τη σημασία της, ενώ αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις για το περιβάλλον στις 20/9.
“Η κυβέρνηση θέλει να τσακίσει το εργατικό κίνημα και για αυτό θα πρέπει να πάρει απάντηση στις 24 Σεπτέμβρη. Η επιτυχία της απεργίας δεν θα έρθει από μόνη της. Χρειάζεται από σήμερα να οργανώσουμε τις εξορμήσεις, τις συνελεύσεις, τις απεργιακές επιτροπές, τις απεργιακές φρουρές εκείνη την ημέρα κλπ” επεσήμανε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγ.Σάββα.
Εικόνες από τα βήματα οργάνωσης των συμβασιούχων έφεραν η Μαρία κι ο Γιάννης, εργαζόμενοι στο δήμο Αθήνας και η Βασιλική Κ. συμβασιούχος με πρόγραμμα ΟΑΕΔ στο ΓΝΑ Γεννηματάς. Η Βασιλική μετέφερε την εμπειρία των συμβασιούχων που εργάζονται μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ στην Υγεία, στη συνάντηση που οργάνωσαν οι συνάδελφοί τους από το Υπουργείο Ενέργειας την Πέμπτη 12/9, όπου “μαζεύτηκαν δεκάδες και υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον για την οργάνωση στο σωματείο του χώρου και για κινητοποιήσεις”. “Η μάχη για παραμονή των συμβασιούχων στη δουλειά και για μονιμοποίηση δεν είναι ξεχωριστή από αυτή ενάντια στις επιθέσεις που φέρνει το νομοσχέδιο του Άδωνι. Θα παλέψουμε ώστε οι συμβασιούχοι να έχουν μαζική παρουσία στις 24/9” τόνισε. Αντίστοιχες εμπειρίες από το πρόσφατο σταμάτημα επιθέσεων στο χώρο τους έφεραν στη συζήτηση και η Μαρία Κοτρώνη, πρόεδρος του σωματείου των συμβασιούχων στο Φυσικό Αέριο (ΠΣΕΦΑ) και ο συνάδελφός της Γιώργος Φάραντος. “Οι κινητοποιήσεις μας ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνεχίσουμε, δεν θα γυρίσουμε πίσω με τη ΝΔ” τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕΦΑ.
“Το ΕΚΑ έχει να κηρύξει 24ωρη απεργία εδώ και χρόνια. Το ότι το κάνει τώρα είναι δείγμα του μεγέθους και της επίθεσης αλλά και της πίεσης από τους εργαζόμενους. Πάμε να δουλέψουμε την απεργία με όλους τους συναδέλφους χωρίς εξαιρέσεις” υπογράμμισε ο Μιχάλης Βερβέρης, από το νοσοκομείο Αγ.Όλγα.
Από το χώρο των ταχυμεταφορών ο Χρήστος Βαρβέρης σχολίασε ότι “θέλουν να διαλύσουν τα συνδικάτα, είναι εμπόδιο στις επιθέσεις τους. Η μαζικότητα της διαδήλωσης στη ΔΕΘ έδειξε τις διαθέσεις. Οι εργαζόμενοι δε μασάνε παρότι η κυβέρνηση θέλει να μας γυρίσει δεκαετίες πίσω. Η ανάπτυξή τους καταστρέφει τα δικαιώματά μας και το περιβάλλον. Στην περιοχή μου το είδαμε αυτό με το Λαζόπουλο, έναν εργοστασιάρχη που πρώτα δεν πλήρωνε τους εργάτες του και μετά έκαψε και το εργοστάσιό του για να πάρει αποζημίωση, πνίγοντας τη Δυτική Αττική στους καπνούς. Πάμε δυνατά για τις κινητοποιήσεις στις 20 και 24 Σεπτέμβρη”.