Με νέα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τη συμφόρηση στα ήδη υπάρχοντα στρατόπεδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου στη Μυτιλήνη υπάρχουν 10.313 διαμένοντες με χωρητικότητα 3.000, και αν προσθέσουμε το σύνολο των δομών σε όλα τα νησιά φτάνουμε στον αριθμό των 25.988 αιτούντων ασύλου, όταν η συνολική χωρητικότητα των δομών φτάνει τα 8.688 άτομα.
Τη δραματική αυτή κατάσταση εγκλωβισμού των προσφύγων, που πριν από δύο βδομάδες οδήγησε και σε διαμαρτυρία των ανηλίκων μέσα στη Μόρια, επιβεβαιώνουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη Μόρια που καταγγέλλουν στην ΕφΣυν: “Οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης είναι τρομερές. Δεν υπάρχουν σαπούνια, χαρτικά, ρούχα, παπούτσια, φάρμακα. Μα κυρίως δεν υπάρχουν γιατροί και διερμηνείς. Οι συμβάσεις των περίπου 120 συμβασιούχων λήγουν και μέχρι τον Ιανουάριο θα έχουν φύγει όλοι χωρίς αντικατάσταση”. Οι εργαζόμενοι μιλούν για άθλιο φαγητό και νερό με το σταγονόμετρο και «ποντίκια παντού» κάνοντας λόγο για “καυτό χειμώνα” που έρχεται.
Στο μεταξύ όπως καταγγέλλει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) τα παιδιά παραμένουν εκτός σχολείου: “Στα σχολεία χθες πήγαν μόνο τα παιδιά που μένουν σε διαμερίσματα και δομές φιλοξενίας εντός των πόλεων” ενώ “όσα μένουν σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα και τα νησιά πρέπει να περιμένουν την υπ. απόφαση για τις ΔΥΕΠ, που ακόμα δεν έχει εκδοθεί. Ωστόσο, για να φοιτήσουν χρειάζονται ΑΜΚΑ που η διαδικασία παροχής του έχει παγώσει”.
Αντίσκηνα
Η μετακίνηση πάνω από 1000 προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όχι μόνο δεν αποσυμφόρησε την κατάσταση στη Μόρια αλλά απειλεί να δημιουργήσει νέες Μόριες σε άλλα σημεία: Στο camp της Νέας Καβάλας ήδη ζουν 1.200 άτομα σε 215 κοντέινερ και για τη στέγαση των νέων στήθηκαν 236 αντίσκηνα. «Το ζήτημα θα γίνει ακόμα πιο σοβαρό στα τέλη του Οκτώβρη», είπε ένας εργαζόμενος στον 902, «όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιτρέπουν τη διαμονή στα αντίσκηνα». Ελλείψεις σε γιατρούς, νερό, εκπαίδευση για τα παιδιά καταγράφονται ήδη στη Νέα Καβάλα και πρόκειται να οξυνθούν.
Σε τέτοιες συνθήκες, σε στρατόπεδα απομονωμένα στην άκρη του κόσμου, θέλουν η κυβέρνηση και η ΕΕ τους πρόσφυγες, ανοίγοντας το δρόμο και στους δημαγωγούς της δεξιάς και της άκρας δεξιάς να ξεκινάνε ρατσιστικές εκστρατείες ενάντια στους πρόσφυγες.
Σε μια χώρα που υποδέχεται κάθε καλοκαίρι δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες οι αρχές λένε ότι “δεν μπορούν” να υποδεχτούν σε πόλεις και χωριά και να δώσουν χαρτιά και στέγη στους 25.000 περίπου πρόσφυγες που μένουν στα στρατόπεδα και σε περίπου άλλους τόσους που ζουν εκτός αυτών!
Και επιπλέον για να δικαιολογήσουν αυτήν τους την στάση σπέρνουν ρατσιστική παραπληροφόρηση μετατρέποντας την σχετική αύξηση (5.813 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από το Αιγαίο τον Αύγουστο) σε “αποβάσεις μεταναστών που θυμίζουν 2015”, όταν τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς είχαν περάσει το Αιγαίο μισό εκατομμύριο άνθρωποι.