16/9, Γαλάτσι. Φωτό Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Πλατιά υποστήριξη κερδίζουν οι διαδηλώσεις στις 20 Σεπτέμβρη σε πολλές πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας μέρας δράσης για τη σωτηρία του πλανήτη. Περιβαλλοντικές κινήσεις, συνδικάτα, φοιτητικές και μαθητικές συλλογικότητες, δημοτικά και περιφερειακά σχήματα, οργανώσεις της αριστεράς ανταποκρίνονται στα καλέσματα της “Πρωτοβουλίας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή” και παίρνουν καθημερινά αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής.
Οι τοπικές εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας έγιναν κέντρο οργάνωσης της 20 Σεπτέμβρη, με συμμετοχή παντού αγωνιστών και αγωνιστριών από κινήσεις πολιτών, σωματεία, σχολεία και άλλες συλλογικότητες των γειτονιών. Στην πρώτη, την Πέμπτη 12/9 στους Αμπελόκηπους, τη συζήτηση άνοιξε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας που συνέδεσε τους αγώνες των εργαζόμενων σε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο για δημόσια και δωρεάν Υγεία με τις περιβαλλοντικές μάχες και ενημέρωσε για την απόφαση συμμετοχής του Συλλόγου στη διαδήλωση στις 20 Σεπτέμβρη.
Ελεύθεροι χώροι
Στη συνέχεια ο Γιώργος Βοζικάκης, από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί τόνισε πως “πρέπει να συμβάλουμε όλοι για να έχει επιτυχία αυτή η πρωτοβουλία. Η κλιματική αλλαγή είναι μπροστά μας. Στην Αθήνα, μια τσιμεντούπολη με το λιγότερο πράσινο γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο να διασωθούν οι μεγάλοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι, το Ελληνικό, ο Ελαιώνας, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί... Αυτή τη στιγμή το ΠΔ που θεσμοθετεί το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι στον αέρα και το έχουν βάλει στο μάτι μεγάλα συμφέροντα κυρίως στους δήμους γύρω από τον Υμηττό που θέλουν να εξαφανίσουν κάθε εμπόδιο για την καταπάτηση που έχουν κάνει εκεί”.
Ο Θοδωρής Κοκκινάκης, από την κίνηση πολιτών Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως, αφού περιέγραψε τις προσπάθειες να αποτραπεί η “περαιτέρω κακοποίηση του χώρου”, μίλησε για τις ευθύνες των περιφερειακών αρχών: “Δυστυχώς διαχρονικά τις έχουμε βρει εναντίον μας ανεξάρτητα από τις κομματικές μεταβολές, είτε με τον Κατριβάνο όταν ξεκινήσαμε, είτε μετά με τη Γεννηματά και το Σγουρό, είτε και με την έλευση της κυρίας Δούρου. Υπήρξε μια αλαζονική συμπεριφορά από την εξουσία και υποβάθμιση της άποψης των κατοίκων... Να γίνει ένα ξεκίνημα στις 20 Σεπτέμβρη με μια μαζική παρουσία όλων στο Σύνταγμα κι αυτό να είναι έναυσμα για κλιμάκωση”.
Ανάμεσα στους πολλούς που πήραν το λόγο στη συζήτηση, ο Μιχάλης Ζωίδης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων, ανέφερε μια σειρά άλλες τοπικές μάχες όπως τη μάχη για τη διάσωση του οικοπέδου της ΔΕΗ, έκτασης 2,7 στρεμμάτων, για το Γηροκομείο Αθηνών που κινδυνεύει να κλείσει, για να κηρυχτούν διατηρητέα τα Προσφυγικά της Πανόρμου κ.α.
Μαθητές γυμνασίων και λυκείων, φοιτητές και εργαζόμενοι της περιοχής συμμετείχαν την Παρασκευή 13/9 στην εκδήλωση στην Αγία Παρασκευή. Ομιλητές ήταν η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, από το κίνημα υπεράσπισης των ρεμάτων, η Μαριάννα Ψαραδέλη, βιολόγος, ο Σπύρος Κοντομάρης, από την Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη και ο Ορέστης Ηλίας από την συντονιστική επιτροπή της Πρωτοβουλίας. “Πάρα πολλοί πήραν το λόγο μετά τις εισηγήσεις για να χαιρετίσουν το ξεκίνημα της Πρωτοβουλίας, να πουν την γνώμη τους για το πώς πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας ενάντια στην κλιματική αλλαγή και να κάνουν προτάσεις δράσεις”, μας είπε ο Ο. Ηλίας, “Μαθήτρια γυμνασίου μίλησε για την απουσία σωστής ενημέρωσης για το θέμα αυτό στα σχολεία και δήλωσε συμμετοχή μαζί με συμμαθητές της στη διαδήλωση. Η κουβέντα κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης με εξορμήσεις στην Αγία Παραασκευή και τις γύρω περιοχές, αρκετοί ενίσχυσαν οικονομικά την Πρωτοβουλία και πήραν αφίσες και προκηρύξεις για το χώρο και τον κύκλο τους”.
Την εκδήλωση το Σάββατο 14/9 στο Νέο Ηράκλειο άνοιξαν ο Γιώργος Ράγκος, από την Πρωτοβουλία και το δημοτικό σχήμα “Κόκκινη Ρωγμή στο Ν.Ηράκλειο” και η Νατάσσα Παπαδέα, από το Ποδονίφτης SOS. Όπως μας έγραψε στην ανταπόκρισή της η Μαρία Ντάσιου, ο Γ. Ράγκος στάθηκε στην επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, στους αγώνες που ξεδιπλώνονται αλλά και στις λύσεις που απαιτούνται για τη σωτηρία του.
Στη συνέχεια, “η Νατάσσα Παπαδέα αναφέρθηκε στο ρέμα του Ποδονίφτη και τα ρέματα του Γιαμπουλά. Μίλησε για την αναγκαιότητα διαφύλαξης των ρεμάτων, καθώς το πράσινο που αναλογεί ανά κάτοικο είναι μόλις 2,5 τετραγωνικά μέτρα. Ειδικά για τον Ποδονίφτη τόνισε τη σπουδαιότητά του λόγω της τεράστιας ποικιλίας σε ζώα και πουλιά που βρίσκονται υπό εξαφάνιση και τα συναντάμε μόνο στην απομακρυσμένη ύπαιθρο. Δυστυχώς η περιφέρεια αποφάσισε να τον τσιμεντώσει χρηματοδοτώντας το έργο με 6 εκατομμύρια ευρώ.
Τσιμέντο
Το ίδιο ισχύει και για τον Γιαμπουλά, ο οποίος θα τσιμεντωθεί για την ανέγερση του γηπέδου και μάλιστα για το έργο αυτό, στα σχέδια η θέση του ποταμού μεταφέρθηκε παραπέρα, διότι δεν έβγαινε η μελέτη. Για το λόγο αυτό, 50 κάτοικοι και ο σύλλογος Ροή κάνουν προσφυγή που εκδικάζεται στις 2/10/19 και κάνουν έκκληση για κινητοποίηση αυτήν την ημέρα περισσότερων συλλόγων και πολιτικών κομμάτων, τονίζοντας ότι, αν το επιτρέψουμε, νομιμοποιούνται οι παρανομίες και οι καταπατήσεις, μειώνεται ο ελεύθερος χώρος μιας περιοχής με το μικρότερο κίνδυνο πλημμυρών”.
Την ίδια μέρα έγινε η εκδήλωση στην Ακαδημία Πλάτωνος, την ιστορική περιοχή που ο Μπακογιάννης θέλει να μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο. Τη συζήτηση άνοιξαν ο Γιάννης Σηφακάκης και η Μαρία Πετεινάκη από τη Συντονιστική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας που μίλησαν για όλα τα μέτωπα που έχει να παλέψει το περιβαλλοντικό κίνημα και τη σημασία των διαδηλώσεων στις 20 Σεπτέμβρη. Ανάμεσα σε όσους πήραν το λόγο στη συνέχεια, η Μαρία Αμπελιώτη και ο Μπάμπης Φωτάκης, εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Αθηναίων, μίλησαν για τα εμπόδια που συναντούν οι προσπάθειες ανακύκλωσης από τα ιδιωτικά συμφέροντα και τόνισαν την ανάγκη για ένα δημόσιο κεντρικό σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων. Στη συζήτηση έγινε η πρόταση για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ανοιχτής επιτροπής στο 4ο Διαμέρισμα που θα αποτρέψει τα σχέδια Μπακογιάννη στην Ακαδημία Πλάτωνα.
Στην εκδήλωση την Κυριακή 15/9 στην Πετρούπολη με ομιλήτρια την Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέα του Συλλόγου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας και μέλος του κινήματος ενάντια στο ΧΥΤΑ Φυλής, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων που δήλωσαν τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση της 20 Σεπτέμβρη.
Πάνω από εξήντα αγωνιστές και αγωνίστριες συμμετείχαν τη Δευτέρα 16/9 στην εκδήλωση στο Γαλάτσι με ομιλητές την Ελένη Πορτάλιου και το Γιάννη Σηφακάκη από τη Συντονιστική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας και την Ράνια Καλατζή, εκπαιδευτικό. Η Ε. Πορτάλιου έδωσε μια αναλυτική εικόνα για τις κινητοποιήσεις που υπάρχουν διεθνώς, ο Γ. Σηφακάκης μίλησε για το ρόλο της Πρωτοβουλίας και της 20 Σεπτέμβρη στη μάχη ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή, η Ρ. Καλατζή στάθηκε στο γεγονός ότι οι μαθητές κινητοποιούνται για το περιβάλλον και πρέπει αυτά τα θέματα να ενταχτούν στα σχολεία.
Παρεμβάσεις
Ακολούθησε έντονη συζήτηση με πολλές παρεμβάσεις από μέλη τοπικών κινήσεων και συλλογικοτήτων. Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, γραμματέας της ΔΡΑΣΗΣ ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της κίνησης προκειμένου να σωθούν τα Τουρκοβούνια από την εγκατάλειψη και την καταστροφή αλλά και δήλωσε το παρών της κίνησης στην κινητοποίηση στις 20/9. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν αρκετοί από τους ομιλητές. Η Ντίνα Γκαρανέ, εκπαιδευτικός, μετέφερε την απόφαση συμμετοχή της Γ' ΕΛΜΕ στις 20 Σεπτέμβρη. Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο Παύλος Δερμενάκης από τη δημοτική κίνηση “Γαλάτσι ο Τόπος μου” αναδεικνύοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης από τις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν σχέδια και λύσεις που προτάθηκαν για ζητήματα όπως η ανακύκλωση. Η Αναστασία, από το οικολογικό κίνημα, τόνισε ότι οι απλοί άνθρωποι βγαίνοντας στο δρόμο έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το σύστημα και να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να πάρουν. Ο Θωμάς Κότσιας ανέδειξε το ζήτημα της κερδοσκοπίας των καπιταλιστών στις ΑΠΕ και τις ανεμογεννήτριες. Στο τέλος δόθηκε ραντεβού στη διαδήλωση της 20 Σεπτέμβρη αλλά και σε δράσεις τις προηγούμενες μέρες στη γειτονιά για την οργάνωσή της.