Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η υπουργός παιδείας Κεραμέως έχουν βάλει στο στόχαστρο το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει ένα μήνα στο υπουργείο και ξεκίνησε τις επιθέσεις με την κατάργηση του ασύλου
Πιστή στο δόγμα νόμος και τάξη στη πραγματικότητα θέλει να τσακίσει το φοιτητικό κίνημα, τους αγώνες, την πολιτικοποίηση και να φέρει ένα ολόκληρο πακέτο, από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι χτυπήματα στους φοιτητικούς μας συλλόγους. Μετά το άσυλο ξεκινά η προσπάθεια για ένα νέο νόμο πλαίσιο που θα συμβολίζει τη νέα νεοφιλελεύθερη εξόρμηση της κυβέρνησης. Με επιστολή της προς όλους τους πρυτάνεις η υπουργός ζητά παρατηρήσεις μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη για να ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το νέο νόμο πλαίσιο. Από μόνη της η επιστολή είναι ένα δείγμα των αντιδραστικών τους σχεδίων.
Παρά τα μεγάλα λόγια τα κέντρα για το νέο νόμο πλαίσιο είναι οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις με ταυτόχρονες επιθέσεις στα δικαιώματα των φοιτητών και στον συνδικαλισμό.
1) Πρωταρχικός στόχος να σπουδάζουν λιγότεροι. Βάθεμα των ταξικών φραγμών, επανασχεδιασμός του ακαδημαϊκού χάρτη με καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών. Ήδη μετά τα αποτελέσματα των πανελλαδικών η κυβέρνηση ρητά δηλώνει πως δεν χρειάζονται όλα τα τμήματα και θα πρέπει να κοπούν και να περιοριστούν. Ένα τεράστιο χτύπημα δηλαδή και στους χιλιάδες αποφοίτους αυτών των σχολών αλλά και σε αυτούς που σπουδάζουν τώρα.
2) Παραχώρηση τομέων λειτουργίας των ΑΕΙ μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα). Ξεδιάντροπα η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει ακόμα πιο επιθετικά τις εταιρίες μέσα στις σχολές και να παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο όλα τα κομμάτια της πρόνοιας μέσα στις σχολές. Εστιατόρια, φύλαξη, εστίες, βιβλιοπωλεία τα πάντα να περάσουν στους ιδιώτες με τα αντίστοιχα αντίτιμά.
3) Επανακαθορισμό αρμοδιοτήτων για τα όργανα διοίκησης. Η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει τα συμβούλια ιδρύματος και να περιορίσει τις αρμοδιότητες της συγκλήτου. Θέλει η διοίκηση να μην μπορεί να δεχτεί τις πιέσεις του φοιτητικού κινήματος αλλά να αποτελείται από εξωπανεπιστημιακούς τεχνοκράτες, παπάδες και αφεντικά για να προωθήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ονειρεύονται.
4) Επιχειρήσεις έντασης γνώσης (spin off): θέσπιση νέων κανόνων, διαδικασιών και κινήτρων για την αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας των ιδρυμάτων μέσω επιχειρηματικών συμφερόντων. Τα πανεπιστήμια πρέπει να παράγουν έρευνα και αυτή να είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των καπιταλιστών.
5) Άνοιγμα στις επιχειρήσεις – απελευθέρωση ΕΛΚΕ (ειδικός λογαριασμός κονδυλίων και έρευνας). Δηλαδή κονδύλια για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι της κοινωνίας.
6) Αξιολόγηση και χρηματοδότηση των σχολών ανάλογα με την επιτυχία τους. Σχολές που θα μπορούν να αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για τους καπιταλιστές θα αξιολογούνται θετικά και θα λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών κονδυλίων, σχολές όπως οι ανθρωπιστικές επιστήμες που δεν θα είναι πολύτιμες για τα αφεντικά θα υποχρηματοδοτούνται, θα μαραζώνουν και θα κλείνουν.
7) Τέλος, χτύπημα του συνδικαλισμού και των εργαζόμενων φοιτητων μέσα από την εντεινόμενη προσπάθεια πειθάρχησης, ο φοιτητής να μην έχει χρόνο για τίποτα παρά μονάχα να διαβάζει. Αυτό προωθείται μέσω της διαγραφής φοιτητών και την επαναφορά του ν + 2, δηλαδή να διαγράφονται οι φοιτητές που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μετά τα 6 χρόνια σπουδών.
Η επίθεση της Ν.Δ στις σχολές δεν είναι καινούρια. Αυτές είναι οι βασικές επιδιώξεις για τα πανεπιστήμια εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή ήταν και η βασική πολιτική μεταρρύθμιση που προσπάθησε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ με υπουργό την Μαριέττα Γιαννάκου και τσακίστηκαν από την δύναμη των φοιτητικών καταλήψεων το ‘06-’07. Αυτή η προσπάθεια συνεχίστηκε με την Διαμαντοπούλου, τον Αρβανιτόπουλο ακόμα και απο τον Γαβρόγλου και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η απάντηση που θα πάρει από το φοιτητικό κίνημα είναι ξεκάθαρη. Δεν θα περάσει. Τις επόμενες μέρες ξεκινάμε καμπάνια ενημέρωσης των πρωτοετών φοιτητών που μπαίνουν στα πανεπιστήμια και άμεσα την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη συνελεύσεις σε όλες τις σχολές, διαδηλώσεις παντού και κλιμάκωση με καταλήψεις για να μπλοκάρουμε τα σχέδια τους όσον αφορά το άσυλο αλλά και την προσπάθεια για ένα νέο νόμο πλαίσιο. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ στις σχολές και μέσα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην παραδώσουμε τις σχολές μας στα συμφέροντα των αφεντικών.