Γράμματα και σχόλια
Κονίστρα... τηλεοπτική

Την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη στα Πετράλωνα, στο χώρο της παιδικής χαράς στην Κονίστρα έγινε συνέλευση των κατοίκων και συλλογικοτήτων της γειτονιάς. Συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι. 

Πάρθηκε η πρωτοβουλία να γίνει μια ανοιχτή συντονιστική συνέλευση που θα βοηθήσει στην οργάνωση των επόμενων σταθμών, να βγει μια κοινή προκήρυξη και αφίσα για να ξεσηκώσουμε τη γειτονιά για τη μάχη να κρατήσουμε την παιδική χαρά ανοιχτή και δημόσια.  Από τα μέλη της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας τονίστηκε ότι αυτή είναι μια μάχη που θα πρέπει να συνδεθεί με τη γενικότερη μάχη για τους ελεύθερους χώρους, τη μάχη για το περιβάλλον συνολικότερα, δυο μέρες μετά την παγκόσμια κινητοποίηση για τον πλανήτη. Επόμενος σταθμός είναι η κινητοποίηση στη συνεδρίαση του 3ου κοινοτικού διαμερίσματος την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη, στις 6μμ.

Δημήτρης Τσώλης
 
 
Μένω ακριβώς απέναντι από το χώρο της Κονίστρας, ο οποίος παραμένει μη προσβάσιμος για τους κατοίκους εδώ και χρόνια. 

Λίγο καιρό πριν τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαίου, παρατηρήσαμε με ενδιαφέρον εργασίες καθαρισμού του χώρου, με την ελπίδα ότι ο Δήμος Αθηναίων -έστω και προεκλογικά- θα αναλάμβανε τη διαχείριση του χώρου. Όταν στις αρχές Ιούλη οι εργασίες εντάθηκαν, μας περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερωθήκαμε ότι αντί για συνεργεία του Δήμου, τον χώρο προετοίμαζαν συνεργεία από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA ώστε να πραγματοποιούνται γυρίσματα για μια τηλεοπτική σειρά τα επόμενα δύο χρόνια. Αργότερα ενημερωθήκαμε με μια ταμπέλα στην είσοδο του χώρου ότι κάποιος “κος Παναγιώτης” θα άνοιγε την παιδική χαρά για τα παιδιά της γειτονιάς κάποιες ώρες τις ημέρας -όταν φυσικά δεν θα πραγματοποιούνται γυρίσματα.

Έκτοτε, ο χώρος λειτουργεί περιοδικά ως τηλεοπτικό σκηνικό και τον υπόλοιπο χρόνο παραμένει κλειδωμένος -άφαντος ο κος Παναγιώτης. Σε μια πόλη με σοβαρή έλλειψη χώρων πρασίνου και ελάχιστες παιδικές χαρές, αποτελεί πραγματικά προσβολή για τους κατοίκους και τα παιδιά μας να μπορούμε να απολαμβάνουμε την Κονίστρα μόνο ως... τηλεθεατές. Όπως αποτρέψαμε το ενδεχόμενο εμπορευματοποίησης του χώρου το 2015, έτσι και σήμερα η γειτονιά θα δώσει και θα κερδίσει τη μάχη για να αποδοθεί μια ασφαλής και ελεύθερα προσβάσιμη Κονίστρα στους κατοίκους και να κατοχυρωθεί η δημόσια ιδιοκτησία επί του χώρου. 

Ηλίας Ζιώγας