Στην 383η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκαν οι απολογίες Στεργιόπουλου και Λιακόπουλου, δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν.
Το μόνο που ένοιαζε τους δυο δολοφόνους ήταν να αρνηθούν κάθε σχέση με τη Χρυσή Αυγή –κατά τα άλλα, για τη δολοφονία ήταν αμετανόητοι και σχεδόν ενοχλημένοι που τα δικαστήρια τους τραβολογάνε ακόμη. Όπως και ο συγκατηγορούμενός του, ο Λιακόπουλος αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι, έχοντας εκτίσει λιγότερο από 6,5 χρόνια στη φυλακή.
Μετά τη δολοφονία είχαν βρεθεί στο σπίτι του 117 φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, καθώς και μια σιδηρογροθιά κι ένα αεροβόλο. Πρόβαλε ξανά τις δικαιολογίες ότι δήθεν τα φυλλάδια ήταν «γραφική ύλη» και η σιδηρογροθιά ήταν «για ένα παιδί που μου τη ζήτησε», ενώ το αεροβόλο το είχε γιατί κάνει «σκοποβολή». Η έδρα επισήμανε: «αυτά τα όπλα ... έχουν βρεθεί και σε σπίτια άλλων χρυσαυγιτών. Το θεωρείτε τυχαίο αυτό;».
Tο μαχαίρι που είχε πάνω του την ώρα της δολοφονίας, το είχε «για την προστασία μου το βράδυ». Σαν τον Ρουπακιά, μάλλον θεωρούσε ότι καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Προκλητικός σαν τον Στεργιόπουλο, ο Λιακόπουλος χαρακτήρισε «υπερβολή, λάθος μας» το μαχαίρωμα του Λουκμάν! Και συμπλήρωσε παγερά: «έχω ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια».
Μίσος
Αρνήθηκε το ρατσιστικό κίνητρο που του έχει αποδοθεί και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό στο δικαστήριο που τον έστειλε φυλακή, λέγοντας το εξοργιστικό: «ένα περιστατικό δεν με κάνει ρατσιστή». Το ίδιο είχε απαντήσει λίγο πριν ο Στεργιόπουλος, στην ολοκλήρωση της δικής του απολογίας, όταν του επισημάνθηκε από την πρόεδρο: «η απόφαση λέει ότι φάνηκε ένα μένος, ένα μίσος προς το διαφορετικό. Έγινε δεκτό και στην πρώτη απόφαση, έγινε δεκτό και στη δεύτερη». «Δε συμφωνώ με αυτό. Δεν μπορώ να συνδεθώ ούτε με τη ΧΑ, ούτε με τίποτα». Και σε αυτή την άμυνα, ο δολοφόνος δείχνει την πραγματικότητα που προσπαθεί να αρνηθεί. Το χέρι που σκοτώνει «το διαφορετικό» το έχει οπλίσει και ο ρατσισμός αλλά και οι πλάτες μιας δολοφονικής συμμορίας.
Tέλος, ανάμεσα στις δυο απολογίες μεσολάβησε μια ακόμη προσπάθεια της υπεράσπισης να αποκλείσει την πολιτική αγωγή από το να προτείνει ερωτήσεις στο δικαστήριο. Δυστυχώς για πρώτη φορά το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα, με μια απόφαση που έρχεται σε αντίφαση τόσο με την προηγούμενη, όσο και με τη διαδικασία όπως έχει γίνει μέχρι τώρα. Μια απόφαση που θέλει να δυσκολέψει το έργο της πολιτικής αγωγής και που άνοιξε την όρεξη στους υπερασπιστές των άλλων κατηγορούμενων να ζητήσουν τα ρέστα γιατί οι δικοί τους πελάτες δέχτηκαν ερωτήσεις. Έτσι και οι δυο δολοφόνοι του Λουκμάν, καθώς και όσοι ακολούθησαν, δεν ρωτήθηκαν τίποτα από την πολιτική αγωγή.
Αντίπνοια
Οι τελεσίδικα καταδικασμένοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην φονική επίθεση στο Στέκι Αντίπνοια το 2008, Στράτος και Σιατούνης απολογήθηκαν στις 30/9 (386η συνεδρίαση). Οι απολογίες τους, μετά τις απολογίες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση στο Συνεργείο και τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ήρθαν σαν κομμάτι που συμπλήρωσε το παζλ της οργανωμένης δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής.
Αφενός στον τρόπο εκτέλεσης των επιθέσεων. Και οι δυο κατηγορούμενοι μίλησαν για τηλεφωνική συνεννόηση που οδήγησε στη συγκρότηση μιας μηχανοκίνητης ομάδας 7-8 δικάβαλων μηχανών, που κινήθηκαν ενιαία προς το στέκι Αντίπνοια.
Από την άλλη μεριά συγκλονιστικές ήταν οι ομοιότητες και στις αιτιολογήσεις που έδωσαν για τα όσα συνέβησαν. Η ομάδα θα «πετούσε φέιγ βολάν» (όπως οι αντίστοιχες ομάδες στην επίθεση στο Συνεργείο και στην επίθεση στην παρέα του Παύλου Φύσσα). Μαχαίρια είχαν και οι δύο πάνω τους «λόγω δουλειάς» (όπως ο Ρουπακιάς και ο Στεργιόπουλος). Δεν ήξεραν ο ένας ότι είχε κι ο άλλος, ήταν «συμπτωματικό» (όπως δεν ήξερε ο Στεργιόπουλος για τον Λιακόπουλο και τούμπαλιν).
Τρικάκια δεν είδε ποτέ κανείς (όπως οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα). Φυσικά, «δεν μίλησαν με κανέναν» (όπως κανείς σε αυτή την οργάνωση, για καμία από τις υποθέσεις) και δεν ήταν μέλη, μόνο «απλοί υποστηρικτές» (όπως οι περισσότεροι κατηγορούμενοι).
Ο Σιατούνης βέβαια έχει υπάρξει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ, πράγμα που έχει φανεί σε αναγνωστέο έγγραφο και το έχει επιβεβαιώσει η μάρτυρας υπεράσπισης Α. Μπάρου. Η απάντησή του ήταν «δεν ξέρω γιατί να το πει αυτό η κ. Μπάρου», την οποία ωστόσο παραδέχτηκε ότι γνωρίζει από το βιβλιοπωλείο της οργάνωσης.
Σκορδέλη - “Κάψανε το τζαμί, α, λέω, ωραία”
Με έναν ρατσιστικό οχετό προσπάθησαν να παίξουν το ρόλο των «αγανακτισμένων κατοίκων» στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι για επιθέσεις στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Θ. Σκορδέλη και Ν. Παπαβασιλείου (385η και 386η συνεδρίαση αντίστοιχα). Δεν αρνήθηκαν τις σχέσεις τους με τη Χρυσή Αυγή. Η μαχαιροβγάλτισσα Σκορδέλη είπε ότι ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος την πρότεινε για υποψήφια με τη ΧΑ, καθώς και ότι οι Παναγιώταρος και Χατζηπαρασκευάς από νωρίς βοήθησαν τις «δράσεις» της. Ο Παπαβασιλείου, εμπρηστής του Cointreau, περιέγραψε τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με την τοπική οργάνωση της Νίκαιας.
«Εστίες βρώμας και δυσωδίας, μια υγειονομική βόμβα», «τρελάδικο» και «πλημμύρα» ήταν κάποιες από τις εμετικές εκφράσεις της Σκορδέλη για τον Άγιο Παντελεήμονα. Για τον εμπρησμό τζαμιού, που αρνήθηκε τη συμμετοχή της, περιέγραψε: «μου είπαν ότι κάψανε το τζαμί. Α, λέω, ωραία…» (!). Και συνέχισε: «Ρωτάγαμε μεταξύ μας [η επιτροπή «κατοίκων»].. μήπως το έκανες εσύ; Και έλεγε ο καθένας, όχι… κανένας δεν ήξερε τι έγινε». Όταν μετά ρωτήθηκε γιατί ψάχνονταν μεταξύ τους έκανε πως δεν καταλάβαινε την ερώτηση. Όχι μόνο είχε το θράσος να υπερασπιστεί μέσα στο δικαστήριο το όργιο της βίας που οργάνωνε, αλλά έφτασε στο σημείο να …κατηγορεί το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, με το οποίο είχε αγαστή συνεργασία, για ολιγωρία υπέρ των προσφύγων και καταστολή σε βάρος της! Στο δικαστήριο έχει διαβαστεί η καταδίκη της σε δεύτερο βαθμό για ηθική αυτουργία στο μαχαίρωμα ενός Αφγανού πρόσφυγα –μια καταδίκη που έγινε ενώ η μεγάλη δίκη της ΧΑ ήταν σε εξέλιξη.
Ο Παπαβασιλείου περιέγραψε το δικό του έγκλημα χωρίς να ιδρώσει το αυτάκι του: «Μαζέψαμε υπογραφές για να κλείσουμε [το Cointreau]. Ζητήσαμε να περιορίσει τα έκτροπα. Στην ανάγκη να βάλει μπράβους στην είσοδο! Έκλεισε μερικές φορές για τις άδειες της μουσικής αλλά μετά ξανάνοιγε. Στο τέλος ο κ Μπολέτης, ο κ Περρής κι εγώ… σπάσαμε τη τζαμαρία και πετάξαμε μέσα ένα στουπί με βενζίνη». Κατέθεσε επίσης ότι ο Παναγιώταρος έβγαλε τον Περρή από το τμήμα όταν ο τελευταίος συνελήφθη, αλλά και ότι έκανε περιπολίες με μια ομάδα «κατοίκων» και ένα πιτ μπουλ (κάτι που περιέγραψε ως «βόλτα… παρεούλα… κουταβάκι τόσο δα»). Είχε κι αυτός το θράσος να υπερασπιστεί ανερυθρίαστα τον ρατσισμό του: «άρχισα να έχω κάποιο μένος προς τους έγχρωμους».
Περί αναμνηστικών, σκοποβολής, υπνολαλίας και ... αντράκλας
Τον Μ. Αρβανίτη κάλεσε το δικαστήριο για απολογία στις 2/10, όποτε και θα ξεκινήσουν οι κατηγορούμενοι για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης (δηλαδή οι πρώην βουλευτές).
Στις 30/10 ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των υπόλοιπων κατηγορούμενων. Η Β. Πόπορη, αστυνομικός, είχε στο σπίτι της ένα ολόκληρο οπλοστάσιο. Μαχαίρια, σιδηρογροθιές, πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά κ.ά. Προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας, όπως και άλλοι, ότι κάνει σκοποβολή, ότι δεν ήταν βέβαιη ότι απαγορεύονται μέσα σε σπίτια, ότι είναι αναμνηστικά και διάφορα άλλα τέτοια, ωστόσο όταν ρωτήθηκε ευθέως αν σε έλεγχο σε σπίτι άλλου θα τα έγραφε στην έκθεσή της ως παράνομα, απάντησε «ναι». Παρότι αρνήθηκε ότι έχει κάποια ουσιαστική σχέση με την οργάνωση, παραδέχτηκε ότι γνωρίζει τους Αποστόλου και Τσαλίκη. Το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα μίλησε με τον Τσαλίκη πριν και μετά το μαχαίρωμα, ενώ κατέθεσε ότι στην υπηρεσία της στην αστυνομία η είδηση που έφτασε ήταν «μέλη της ΧΑ μαχαίρωσαν έναν αναρχικό».
Η Θ. Σκαρπέλη, σύζυγος του Πατέλη, προκάλεσε γέλιο στην αίθουσα όταν θεώρησε ότι μπορεί να πείσει την έδρα και το κοινό ότι τις 6 φορές που δείχνουν τα αναγνωστέα ότι απάντησε το τηλέφωνό της το βράδυ της δολοφονίας, το έκανε ενώ …κοιμόταν! Στη γραμμή της συγκάλυψης, για να μην αναγκαστεί να περιγράψει τι συζητιόταν εκείνο το βράδυ στο σπίτι του πυρηνάρχη Νίκαιας, ήθελε να πείσει ότι μέχρι την επόμενη μέρα η ίδια δεν είχε ακούσει τίποτα.
Παρόμοια, η Ν. Μπενέκη, γνωστή για το μήνυμα «ο άντρακλάς μου δέρνει» που έχει στείλει στο Λαγό, προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει ότι η μόνη της σχέση με τη Χρυσή Αυγή ήταν καθαρά επαγγελματική. Όσο για το επίμαχο μήνυμα, ισχυρίστηκε ότι ήταν μεταφορικό, για την «πυγμή» που έδειξε ο Λαγός όταν μεσολάβησε για να αφεθούν ελεύθεροι οι χρυσαυγίτες που είχαν επιτεθεί στο Συνεργείο. Το κατά πόσο ακόμη κι αυτό είναι θετικό για το Λαγό βέβαια είναι μια άλλη ιστορία.
Τέλος ο κατηγορούμενος Θ. Στέφας, δικαιολογήθηκε με μισόλογα για το αρκετά χρυσαυγίτικο οπλοστάσιό του (σπαθιά, σιδηρογροθιά, καραμπίνες, κροτίδα).
Επόμενες δικάσιμες