Εκπαίδευση και νεολαία
Συντονιστικό ΕΑΑΚ: Οι φοιτητές βγαίνουν μπροστά

Την Παρασκευή 27/9 έγινε στο Πολυτεχνείο το συντονιστικό των σχημάτων της ΕΑΑΚ. Το συντονιστικό ήταν απαραίτητο μέσα στις νέες  συνθήκες, κρίσιμη η πολιτική συζήτηση για την περίοδο και για το πώς θα ξεκινήσει η παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μέσα στις σχολές. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι σημαίνει η επάνοδος της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, πώς απαντάμε στις  επιθέσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει σε όλα τα μέτωπα, από το νομοσχέδιο που χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικάτα, μέχρι το νόμο για το άσυλο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και τις προτάσεις της Κεραμεως για ένα νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια.

Τοποθετήθηκαν πάνω από 30 σχήματα απ όλες τις σχολές της Αθήνας  και έγινε πλούσια συζήτηση και αντιπαράθεση. Οι κινητοποιήσεις και η διαδήλωση το καλοκαίρι ενάντια στην κατάργηση του ασύλου, η πετυχημένη απεργία στις 24 Σεπτέμβρη και η νέα που είναι μπροστά μας την Τετάρτη στις 2 Οκτώβρη καθόρισαν το κλίμα και την συζήτηση.

Άνοιξε η συζήτηση για το πως παρεμβαίνουμε στο εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα για το τι σημαίνει στην πράξη οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες. Η πλειοψηφία των σχημάτων τοποθετήθηκε ενάντια στις σεχταριστικές πρωτοβουλίες που θέλουν να τραβήξουν τους φοιτητές μακριά από τα συνδικάτα στο όνομα μιας ιδεολογικής καθαρότητας. Οργανώνουμε σε όλες τις σχολές την απεργία και ξεκινάμε την ενημέρωση για τα σχέδια της κυβέρνησης και της Κεραμέως. Οι διαγραφές φοιτητών, η κατάργηση του ασύλου και η παράδοση των σχολών μας στο ιδιωτικό κεφάλαιο είναι αιτίες πολέμου για το φοιτητικό κίνημα και αυτό ήταν κοινή τοποθέτηση απ όλα τα σχήματα. Στα επόμενα βήματα μετά την απεργία καλούμε σε κινητοποίηση την Παρασκευή 4/10 στο Υπουργείο  Παιδείας μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Αμέσως μετά, καλούμε γύρο συνελεύσεων σε όλες τις σχολές και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας μέσα στον Οκτώβρη. Αρκετά σχήματα όπως το ΚΡΑΧ από το ΠΑΔΑ, ο ΑΧΜΕΤ από το Πολυτεχνείο και άλλα, ανέδειξαν κόντρα στη ρητορική περί αρνητικών συσχετισμών, τη δυνατότητα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της νεολαίας να μπαίνει μπροστά σε όλες τις πολιτικές μάχες, όπως για παράδειγμα ο παγκόσμιος ξεσηκωμός ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και η πρωτοβουλία που πήραμε να γίνει συλλαλητήριο και στην Αθήνα στις 20 Σεπτέμβρη. 

Αντίστοιχα από την πλευρά μας τονίσαμε την σημασία της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής πάλης και ότι χρειάζεται να στηριχθεί η πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ για διεθνή συντονισμό και πανελλαδική συνέλευση στη Νομική στις 12 του Οκτώβρη. Τα ρατσιστικά εγκλήματα της κυβέρνησης από την Μόρια μέχρι τα σχολεία στα Εξάρχεια και τα πογκρομ των μεταναστών από τους μπάτσους παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και  η νεολαία πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Αντίστοιχα από πολλά σχήματα άνοιξε η συζήτηση για τα ζητήματα σεξισμού και καταπίεσης και πως απαντάμε.

Είναι θετικό ότι τα ΕΑΑΚ  κατάφεραν να συζητήσουν και να προσανατολιστούν μετά από ένα χρόνο  που είχαν να κάνουν τέτοια διαδικασία. Η ενωτική παρέμβαση σε όλους τους αγώνες με ξεκάθαρες ιδέες είναι βήμα για να βγούν τα ΕΑΑΚ από την παράλυση και την κρίση.

Το πρωί του Σαββάτου οι φοιτητές πολιόρκησαν τη σύνοδο των πρυτάνεων στο ξενοδοχείο Sofitel στο αεροδρόμιο, κάνοντας ξεκάθαρο ότι πουθενά δεν μπορούν να κρυφτούν και να συνεδριάσουν χωρίς την παρέμβαση του φοιτητικού κινήματος. Εμπρός να οργανώσουμε όλες τις μάχες, να μπλοκάρουμε το πρόγραμμα της Ν.Δ.

ΣΕΚ στις σχολές