Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απολογούνται οι “φυρερίσκοι”

Αρβανίτης

Η διαδικασία των απολογιών μπήκε στην τελική ευθεία με τις απολογίες των 18 κατηγορούμενων για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, που ξεκίνησαν στις 2/10 (387η συνεδρίαση) με τον πρώην βουλευτή Μ. Αρβανίτη. 

Ο Αρβανίτης ήταν ο βουλευτής που είχε κάνει λόγο μέσα στη βουλή για «ποδοσφαιρική διαφορά» αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ αργότερα ανέπτυξε και τη θεωρία ότι ο Ρουπακιάς έκανε προβοκάτσια στη ΧΑ, διεισδύοντας με μόνο σκοπό να συλληφθεί!  Όταν έφτασε η ώρα της απολογίας του επέλεξε να αδειάσει τους φυσικούς αυτουργούς (το τάγμα της Νίκαιας) και να προστατέψει τον Μιχαλολιάκο. «Αν κάποιοι εξετράπησαν αποδεδειγμένα σε βιαιοπραγίες, αυτό είναι καταδικαστέο. Αποκλείω ο Μιχαλολιάκος να έδωσε εντολή για βιαιοπραγίες», είπε.

Αρνήθηκε την ναζιστική ιδεολογία, τη στρατιωτική δομή και εμφάνιση των ταγμάτων και την οποιαδήποτε σχέση χρυσαυγιτών με όπλα. Παλιότερες δηλώσεις του όμως δείχνουν την περηφάνια του τόσο για την καραμπίνα του, όσο και για την ομοιότητα της ΧΑ με τον ελληνικό στρατό. Όσο για τη ναζιστική ιδεολογία: «τα πήγε πολύ καλά, κοινωνικά, στη Γερμανία».


Αλεξόπουλος

Ο κατηγορούμενος Χ. Αλεξόπουλος, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής που ανεξαρτητοποιήθηκε μόλις έμαθε ότι είναι κατηγορούμενος, απολογήθηκε στις 7/10 (388η συνεδρίαση). Τον Μάρτη του 2014 ο Αλεξόπουλος δήλωσε ότι αποχωρεί από την οργάνωση λέγοντας: «Στην απόφαση μου αυτή κατέληξα μετά από σωρεία αποκαλύψεων για τη δράση μελών της, που χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική, την οποία ασφαλώς δεν γνώριζα και μάλιστα λυπάμαι γιατί δεν ενήργησα νωρίτερα». 

Όταν ρωτήθηκε για το ποιες είναι αυτές οι δράσεις πιο συγκεκριμένα, απάντησε: «έβλεπα σε περιοχές που γινόντουσαν κάποιες συμπλοκές. Στη Νίκαια, κάποιες φασαρίες». Αναφέρθηκε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τον ξυλοδαρμό του Αστέριου Χάμου στον Μελιγαλά. Δήλωσε ότι η αποστασιοποίησή του κορυφώθηκε με αυτά τα γεγονότα, αλλά είχε αρχίσει από το Μάρτη του 2013, διότι «δεν συμφωνούσε» με ενέργειες όπως το «μιλιταριστικό στυλ […] παραλλαγής παντελόνια, μπλουζάκια και άρβυλα», πράγμα που επίσης απέδωσε στον πυρήνα της Νίκαιας. «Κάποια άτομα θεωρήσανε τον εθνικισμό χουλιγκανιστικό», είπε. Παρά τις έντονες αντιδράσεις του συνηγόρου του Κασιδιάρη, συνέχισε λέγοντας: «αυτά τα άτομα ήταν από μια συγκεκριμένη περιοχή. Τη Νίκαια». Επέμεινε ότι ο Ρουπακιάς δεν μπορεί να ήταν απλός περαστικός. Αιτιολόγησε: «δεν θα μπορούσε να είναι περαστικός από τα γραφεία και να εμφανίζεται σε τόσες φωτογραφίες». Είναι σαφές ότι ο Αλεξόπουλος ήθελε να ενοχοποιήσει τον Λαγό και την περιοχή ευθύνης του.

Μπράβοι και σβάστικες

Στην ανάκριση βέβαια είχε κάνει λόγο και για «κρυφή ατζέντα της ΧΑ», ως προς την ιδεολογία της οργάνωσης. Όταν του ζητήθηκε από το δικαστήριο να το διευκρινίσει, είπε ότι  «είχα δει κάποιες σβάστικες». Έκανε επίσης λόγο για λογικές «μπράβων της νύχτας» που είχε παρατηρήσει, ενώ επισήμανε και ότι δέχτηκε απειλές αποχωρώντας από τη ΧΑ. Η αφήγησή του δηλαδή στοχοποιεί τελικά όλη την συμμορία. 

Eίναι γνωστές στο δικαστήριο οι χυδαίες δηλώσεις του, για τις οποίες και ρωτήθηκε: «νοιάζομαι μόνο για τα παιδιά των Ελλήνων. Δεν νοιάζομαι για κανέναν κοπρίτη απ’ όπου και να έχει έρθει. Θάνατος και ψόφος!» και «στους προδότες αξίζει… να βλέπουν τα παιδιά τους να ψοφάνε». Αυτά τα είχε πει μετά τη δολοφονία, παρότι δηλαδή είχε «αρχίσει να αποστασιοποιείται», όπως είπε στο δικαστήριο. Μάλιστα τα είπε για να υποστηρίξει ότι η δίωξη είναι αποτέλεσμα σκευωρίας σε βάρος της ΧΑ. Μόλις όμως έμαθε ότι είναι κατηγορούμενος έπαψε να την υπερασπίζεται, έσπευσε να αλλαξοπιστήσει και έστησε τη γραμμή του γύρω από το ότι είναι πράος και όχι ρατσιστής. Στο δικαστήριο ψέλλισε «ε, ο καθένας νοιάζεται για τα δικά του παιδιά, αυτό ήθελα να πω», για να λάβει την απάντηση από την έδρα: «μα είπατε θάνατος και ψόφος!».


Γερμενής

Ο Γ. Γερμενής, πρώην βουλευτής της ΧΑ και από τους αποχωρήσαντες το καλοκαίρι του 2019, απολογήθηκε στις 7/10 (388η συνεδρίαση) με μια επιθετική γραμμή «πολιτικής δίωξης». Πριν καλά καλά προλάβει να ρωτηθεί οτιδήποτε, ξεδίπλωσε ένα λογύδριο στο οποίο η δίωξη των τότε βουλευτών ήταν αποτέλεσμα «τσουβαλιάσματος» και «σχέδιο της ΝΔ». Η γνωστή ξοφλημένη εδώ και χρόνια γραμμή της υπεράσπισης δηλαδή. Προσπάθησε να αποφύγει κάθε συζήτηση για την ύπαρξη μελών, καθώς και καταστατικού πριν το 2012, πράγμα δύσκολο για ένα στέλεχος που μπήκε στην οργάνωση στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπως ο ίδιος είπε. Προκειμένου να μην απαντήσει για την ομιλία του Μιχαλολιάκου στην οποία ο αρχηγός εκθειάζει τα τάγματα εφόδου, άρχισε ακόμα ένα λογύδριο με φωνές και θεατρινισμούς για το πόσο αδικήθηκε, που εξόργισε το κοινό αλλά και την έδρα.

Όσον αφορά την ιδεολογία της ΧΑ βρήκε πολλές δυσκολίες να αρνηθεί ότι είναι ναζιστική. Ρωτήθηκε για την ορκωμοσία μελών στην οποία το δικαστήριο τον έχει δει σε βίντεο να αναλύει τη ναζιστική θεωρία του «αιώνιου Εβραίου». Η απάντησή του ήταν ότι πρόκειται για έναν «λογοτεχνικό όρο» που έχει χρησιμοποιήσει και… ο Σέξπηρ. Αντίστοιχα η ναζιστική συναυλία του 2005 (με τις σημαίες της Βέρμαχτ, τους ναζιστικούς χαιρετισμούς και τα ναζιστικής έμπνευσης κομμάτια και συνθήματα) ήταν «νεανικές ανησυχίες».  

Για την επίθεση στο Παλιό Εφετείο ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ιδέα και στο πογκρόμ του 2011 ότι έλειπε (προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι συμμετείχε και στις δυο αυτές εμβληματικές ρατσιστικές επιθέσεις της ΧΑ). Στις επιδρομές σε λαϊκές αγορές, κατέθεσε ότι δεν ήταν εκεί! Αλλά το δικαστήριο έχει δει βίντεο στο οποίο ήταν παρών στο πανηγύρι και υπερασπίστηκε τις επιδρομές λέγοντας «η ΧΑ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει». Για τις συμπλοκές στον Μελιγαλά ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει τίποτα –και ρωτήθηκε γιατί τότε ο Δεβελέκος συζητούσε με τον Τσακανίκα για το πόσο ξύλο έριξε ο «Καιάδας» εκείνη τη μέρα («Καιάδας» είναι το μουσικό του ψευδώνυμο). Η απάντησή του ήταν ότι πράγματι το «Καιάδας» αναφέρεται σε αυτόν, αλλά …δεν ξέρει γιατί έγινε μια τέτοια συζήτηση που τον αφορά! Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ δήλωσε άγνοια λόγω διακοπών.

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έμαθε «την επόμενη μέρα, όπως όλος ο ελληνικός λαός […] μέχρι σήμερα δεν έχω καταλήξει τι έγινε. Τσακωνόντουσαν δυο παρέες και ένας ηλίθιος έκανε κάτι που ποτέ δεν έπρεπε να κάνει. Ένας πολιτικός σχηματισμός που πήγαινε πολύ καλά… καταλήξαμε στα κάτεργα. Δυο παρέες που δεν τις έχω δει ποτέ μου, δεν τις γνωρίζω, και ένας ηλίθιος». Βέβαια το δικαστήριο έχει ακούσει τον Λαγό να λέει στον Πατέλη στο τηλέφωνο, μόλις 24 ώρες μετά τη δολοφονία: «Εδώ λέει του Γερμενή, επειδή είχε κάποιους γνωστούς [ΔΙΑδες] του είπαν το σκηνικό ακριβώς. Ότι ήταν καμιά δεκαπενταριά-εικοσαριά δικοί μας και κυνηγάγανε δυο-τρεις από δαύτους».

Προκλητικός, επιθετικός, είρωνας. Ένας τραμπούκος με πάνω από 20 χρόνια ενεργητικής συμμετοχής στη ναζιστική συμμορία της ΧΑ, με ήδη μια καταδίκη για επίθεση στον Καμίνη, με ένα οπλοστάσιο στο σπίτι του για το οποίο ψέλλισε δικαιολογίες της πλάκας, είχε το θράσος να φωνάζει στο δικαστήριο για την αδικία που υφίσταται.   Όταν του έγινε για 3η φορά παρατήρηση για τη συμπεριφορά του, προσπάθησε να δικαιολογηθεί: «μα, κ. πρόεδρε, μπείτε λίγο στη θέση μου…» και η πρόεδρος τον διέκοψε: «Όχι! Ο καθένας έχει τη θέση του!». Και η θέση του είναι, πράγματι, από το εδώλιο του κατηγορούμενου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, στο κελί της φυλακής.


Επόμενες δικάσιμες

Στο Εφετείο 
στις 9/10, 10/10, 11/10, 6/10, 18/10, 21/10, 23/10 και 30/10.
Στον Κορυδαλλό 
στις 17/10 και 22/10.