Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημαν
Η κυβέρνηση κάνει πλάτες στους “αγανακτισμένους”: Να τους σταματήσουμε!

Ο Μπακογιάννης και οι φίλοι της Σκορδέλη

Κείμενο που απαιτεί “ενημέρωση σχετικά με τους σχεδιασμούς να εγκατασταθούν 143 νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες στην οδό Μιχαήλ Βόδα κατέθεσαν στη συνεδρίαση του 6ου Κοινοτικού Συμβουλίου Αθήνας η “Επιτροπή κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα”, η “Επιτροπή Κατοίκων Πλατείας Αμερικής” και η “Επιτροπή Κατοίκων Αγγελοπούλου-Πλ.Βικτωρίας”. Στο κείμενο ζητούν να μάθουν “αν συμφωνεί η δημοτική αρχή με αυτόν τον σχεδιασμό”, “να μας ενημερώσετε επιτέλους πόσες τέτοιες δομές υπάρχουν στο 6ο διαμέρισμα και που», και «πρωτίστως για ποιο λόγο επιβαρύνεται το 6ο Διαμέρισμα». 

Και μόνο η τελευταία φράση περί “επιβάρυνσης” του 6ου Διαμερίσματος από τους ανήλικους πρόσφυγες θα έφτανε να αναδείξει ότι πρόκειται για κινητοποίηση των γνωστών “αγανακτισμένων” ρατσιστών της περιοχής με σκοπό την στοχοποίηση των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών. Ανάμεσα στα ονόματα που υπογράφουν το κείμενο φιγουράρουν αυτά του Σ. Γιαννάτου και της Θ. Γιαννάτου που (μαζί με την διπλά καταδικασμένη Θ. Σκορδέλη) είχαν αναδειχτεί σε ηγετικές φιγούρες της περιβόητης “επιτροπής κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα” τα προηγούμενα χρόνια. 

Στις 26/9/18, η Θέμις Σκορδέλη, υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής κρίθηκε τελεσίδικα ένοχη με ποινή φυλάκισης τρία χρόνια για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε 'επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού' για το μαχαίρωμα στον θώρακα σε βάρος Αφγανού πρόσφυγα στον Άγιο Παντελεήμονα στις 16/9/2011. 

Με τον Γιαννάτο βάδισε δίπλα-δίπλα στην προεκλογική του περιοδεία στον Άγιο Παντελεήμονα τον Δεκέμβρη του 2018 ο Μπακογιάννης, ενώ η Θ. Γιαννάτου ήταν υποψήφια στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό του Μπακογιάννη “Αθήνα ψηλά” στην 6η δημοτική κοινότητα. Όπως διαβάζουμε στην προεκλογική ανάρτηση του συνδυασμού: “Από το 2009 ως εκπρόσωπος της «επιτροπής κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα» καταγράφει, φωτογραφίζει και καταθέτει στα διαμερισματικά και δημοτικά συμβούλια και στους αρμόδιους φορείς τα προβλήματα της 6ης Δημοτικής Κοινότητας. Επίσης είναι υπεύθυνη γυναικείων θεμάτων της 6ης ΔΗΜ.ΤΟ της Νέας Δημοκρατίας”. 

Όπως έχει αναδειχθεί ήδη από εκατοντάδες καταγγελίες αλλά και μέσα στις δικαστικές αίθουσες, με κορυφαία την ίδια την δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α, ο Άγιος Παντελεήμονας και η ευρύτερη περιοχή του 6ου διαμερίσματος αποτέλεσαν -μαζί με τη Νίκαια- το επίκεντρο μιας σειράς εγκληματικών επιθέσεων εναντίον προσφύγων, μεταναστών και αριστερών. Τώρα οι “επιτροπές αγανακτισμένων” της περιοχής επιχειρούν να επιστρέψουν βάζοντας ξανά στο στόχαστρο τις δομές φιλοξενίας για προσφυγόπουλα. 

«Από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του κοινοτικού συμβουλίου της 6ης ΔΚΑ έκαναν την εμφάνισή τους οι γνωστές επιτροπές των “αγανακτισμένων κατοίκων”» μας λέει ο Νίκος Αλεξανδράτος, κοινοτικός σύμβουλος στο 6ο κοινοτικό συμβούλιο με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. «Αυτή τη φορά ανοίγουν ζήτημα κόντρα στην εγκατάσταση προσφύγων σε δομές "φιλοξενίας" στην οδό Μιχαήλ Βόδα και σε άλλες οδούς του διαμερίσματος. Στις τοποθετήσεις που συνόδευσαν την κατάθεση του κειμένου που έφεραν για ψήφιση προσπάθησαν αν συνδέσουν τους μετανάστες με την 'εγκληματικότητα' και τη 'μιζέρια'. Καταδικάζουμε αυτές τις φωνές. Δεν έχουμε να χωρίσουμε ή να φοβηθούμε τίποτα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τους θέλουμε ενταγμένους στον κοινωνικό μας ιστό. Η Αθήνα είναι πόλη ανοιχτή, πόλη αλληλεγγύης και όχι μίσους». 

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο στα συμβούλια και τις επιτροπές του Δήμου Αθήνας. Ο Ηλίας Παναγιώταρος -ο υπόδικος πρώην βουλευτής της Χ.Α- δήλωνε στα ΝΕΑ στις 13/11/10: “Άμα η Χ.Α βγάλει δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα θα γίνει πογκρόμ, παίρνει σειρά η πλατεία Βικτωρίας. Θα καθαρίσει και αυτή από τους μετανάστες όπως συνέβη στον Άγιο Παντελεήμονα και την πλατεία Αττικής”.

Το αντιφασιστικό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης είναι εδώ και δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθούν ούτε τα πογκρόμ που είδαμε να γίνονται πράξη στους δρόμους της Αθήνας το 2011, ούτε και κάθε είδους ρατσιστικές εκστρατείες που καταλήγουν σε τέτοια πογκρόμ. Είτε αυτές οι εκστρατείες προέρχονται από την ίδια την κυβέρνηση είτε τους δημάρχους είτε από τους “αγανακτισμένους” φίλους τους.


Από τα Βρασνά μέχρι τη Σάμο

“Αγανακτισμένοι” έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, από τα Βρασνά μέχρι τη Σάμο και από τα Μελίσσια μέχρι το 6ο διαμέρισμα της Αθήνας, βάζοντας στο στόχαστρο πρόσφυγες και μετανάστες. 

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ΜΜΕ τους προβάλλουν μιλώντας για “αυθόρμητες αντιδράσεις των κατοίκων” αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για πρωτοβουλίες υποκινημένες και σχεδιασμένες είτε από ακροδεξιά-φασιστικά στοιχεία είτε από τοπικούς παράγοντες που συνδέονται άμεσα με την ίδια τη Ν.Δ είτε από διάφορα κράματα και των δύο.

Το πεδίο για να “ανθίσουν” αυτές οι πρωτοβουλίες διαμορφώνει η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παίξει “με το καλημέρα” το ρατσιστικό χαρτί ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με στόχο να αποπροσανατολίσει από τις επιθέσεις λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και χτυπήματος των εργατικών δικαιωμάτων, που εξαπολύει ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία. 

Αλλά το καλλιεργεί και η συνολικότερη σκλήρυνση της ρατσιστικής πολιτικής της ΕΕ - που εκφράστηκε την προηγούμενη βδομάδα και μέσα στο ευρωκοινοβούλιο: Με συνεργασία των ευρωβουλευτών των ακροδεξιών και σύσσωμης της δεξιάς του “Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος” της Μέρκελ και του Μητσοτάκη καταψηφίστηκε ένα σχέδιο για τη συνέχιση και την ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

Η νέα αυτή ρατσιστική επίθεση της κυβέρνησης ΝΔ κορυφώθηκε με δύο γεγονότα: Την κατάθεση του ρατσιστικού νομοσχεδίου στις 31 Οκτώβρη που περιέχει ένα μακρύ κατάλογο από μέτρα με στόχο την αύξηση των απορρίψεων ασύλου, την επιτάχυνση των απελάσεων και τον εγκλεισμό όλο και περισσότερων προσφύγων και μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και το θλιβερό θάνατο ενός νηπίου και ενός νεαρού μετανάστη στην Κω όταν ένα λιμενικό σκάφος, “κατά λάθος” σύμφωνα με την κυβέρνηση, εμβόλισε τη βάρκα στην οποία επέβαιναν.

Ταυτόχρονα με αυτήν την επίθεση, είδαμε την κυβέρνηση να επιτρέπει στους “αγανακτισμένους” στην περιοχή των Βρασνών στη Θεσσαλονίκη να κλείνουν με οδοφράγματα τους δρόμους προκειμένου να μην γίνει η εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία - και να υποχωρεί τελικά σε αυτές τις πιέσεις στέλνοντάς τους πρόσφυγες σε χώρο κατασκήνωσης στη Β. Εύβοια. Ως φαίνεται το “δόγμα” της κυβέρνησης περί “πάταξης της ανομίας” περιλαμβάνει μόνο τα Εξάρχεια και όχι τα Βρασνά.

Όπως καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης: “Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όπου η κυβέρνηση και οι κρατικοί μηχανισμοί στέλνουν στην κοινωνία το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες αποτελούν πρόβλημα, στη συνέχεια η ακροδεξιά οργανώνει αντιδράσεις στο όνομα των τοπικών κοινωνιών, και έπειτα η κυβέρνηση «αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους» ενισχύοντας την καταστολή... Στα Βρασνά, η κινητοποίηση ήταν προϊόν οργανωμένου σχεδίου, αφού οι επικεφαλής κυκλοφορούσαν από νωρίς με ντουντούκες σπέρνοντας τρόμο για τους «εισβολείς» που τάχα θα αλλοίωναν τον πολιτισμό και θα κατέστρεφαν την οικονομία της περιοχής”. 

Στα Μελίσσια, πρόσφατα, η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα τη στέγαση ανηλίκων προσφύγων αποφάσισε ότι παραχωρεί την πτέρυγα «Μπόμπολα» του «Αμαλία Φλέμινγκ» στο… υπουργείο Δημόσιας Τάξης. 

“Στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα σωματεία της περιοχής επιχείρησαν να εμφανιστούν ακροδεξιές ομάδες με τον μανδύα των αγανακτισμένων κατοίκων για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αλεξάνδρα Μαρτίνη από την ΚΕΕΡΦΑ Βορείων στην Αθήνα. “Αυτές οι φωνές δεν είναι αυθόρμητες. Δεν ξεχνάμε τις δηλώσεις της δημάρχου Πεντέλης ενάντια στην στέγαση προσφύγων στην περιοχή, ούτε την ακραία ρατσιστική ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, στην οποία ανήλικα παιδιά ταυτίζονται με εγκληματικές δράσεις και ασθένειες, αλλά ούτε και την παρουσία του ρατσιστή Βελόπουλου στις ενημερώσεις κατοίκων που οργάνωσε η δήμαρχος. 

Η απάντηση σε αυτές τις πρωτοβουλίες είναι ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι παντού καλοδεχούμενοι. Ήδη σε αυτήν την κατεύθυνση ένα μεγάλο χαστούκι στο ρατσισμό έδωσαν οι σύλλογοι γονέων έξι δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Πεντέλης και Μελισσίων”. Όπως αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση: 

“Ως Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων θεωρούμε την προστασία, φροντίδα και υπεράσπιση των παιδιών, ΟΛΩΝ των παιδιών, ύψιστο καθήκον... Στο Κρυστάλλειο Δημοτικό Πεντέλης πέρσι (όπως και παλιότερα) φοίτησαν ασυνόδευτα παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες. Στο Γυμνάσιο Πεντέλης και στο Γυμνάσιο Νέας Πεντέλης επίσης. Τα αποτελέσματα υπήρξαν εξαιρετικά τόσο για αυτά τα παιδιά όσο και για τα υπόλοιπα. Φέτος απ' ό,τι φαίνεται ίσως να είναι η σειρά σχολείων των Μελισσίων. Εμείς, Σύλλογοι Γονέων από αυτά αλλά και άλλα σχολεία του δήμου μας, δηλώνουμε ότι είναι τιμή μας να τα υποδεχτούμε και έμπρακτα να δείξουμε σε αυτά τα απροστάτευτα, αλλά και στα προστατευμένα δικά μας παιδιά, πόσα ιδεώδη, αρχές και αξίες κομίζουμε από την περίφημη ιστορία και πολιτισμό μας...”.

Αλλά και στα δικαστήρια της Σάμου την περασμένη Δευτέρα, πλατιά ήταν η αλληλεγγύη στην εκπαιδευτικό Σοφία Κατζάνη κόντρα στην αγωγή που κατέθεσε εναντίον της ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέως απαιτώντας αποζημίωση 50.000 ευρώ(!), επειδή τον Φλεβάρη υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση (η απόφαση αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες). Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, έπειτα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ της Σάμου προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια όπου κάλεσε και το Εργατικό Κέντρο. Αντίστοιχες στάσεις εργασίας κήρυξαν ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, καθώς και η ΕΛΜΕ του νησιού ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν πολλοί σύλλογοι και σωματεία από όλη τη χώρα.

“Το αδίκημά μου είναι ότι πίστευα και πιστεύω ότι όλα τα παιδιά έχουν θέση στο σχολείο” δήλωσε η Σοφία Κατζάνη. Και σε αυτήν της την άποψη δεν είναι μόνη. Τις βδομάδες που ακολούθησαν το περιστατικό, γονείς μαθητών στη Σάμο, οι οποίοι διαφοροποιούνται από την άποψη των γονέων που κάνουν τη μήνυση, συγκρότησαν την “Άλλη Άποψη” και κατέθεσαν στη γενική συνέλευση των συλλόγων κείμενο στο οποίο υποστηρίζουν: “Ως γονείς, δεν μπορούμε παρά να στηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών στην μόρφωση και την ένταξή τους στις ήδη υπάρχουσες σχολικές δομές, με ευθύνη του κράτους”. 

Αν αυτή είναι η όψη της αλληλεγγύης στη Σάμο, υπάρχει και η άλλη πλευρά που εκφράστηκε στο συλλαλητήριο που οργάνωσε η δημοτική αρχή Ανατολικής Σάμου το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας με τη στήριξη της περιφέρειας και της εκκλησίας για το “μεταναστευτικό”. Μόλις λίγες μέρες από την φωτιά που απείλησε να κάψει ανθρώπους που ζούνε κάτω από τις πιο απάνθρωπες συνθήκες στο ΚΥΤ Σάμου, στην ομιλία του ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Στάντζος, μίλησε για μια “πόλη που έχει αφεθεί στο έλεος των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών”, ενώ δύο μέρες πριν μαζί με δημοτικούς συμβούλους αναρτούσε πανό με το σύνθημα “Frontex κάνε τη δουλειά σου, φύλαξε τα ευρωπαϊκά σύνορα”. 

Είναι αυτού του είδους οι “πρωτοβουλίες” από τα πάνω -είτε από την ΕΕ είτε την κυβέρνηση είτε από τους διάφορους τοπικούς παράγοντες- που βγάζουν στον αφρό τους διάφορους “αγανακτισμένους” ρατσιστές από την Σάμο μέχρι τη Λέσβο.