Εκπαίδευση και νεολαία
“ΝΔ και Κεραμέως ακούστε το καλά”!

“ΝΔ και Κεραμέως ακούστε το καλά, τα μέτρα σας θα μείνουν στα χαρτιά” βροντοφώναξαν την Πέμπτη 24 Οκτώβρη χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες από τις κατειλημμένες σχολές της Αθήνας. Για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα, το φοιτητικό κίνημα βγήκε στους δρόμους ενάντια στις επιθέσεις του υπουργείου Παιδείας στα δημόσια πανεπιστήμια, πολλές από τις οποίες είχαν ενταχθεί στο νέο “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε στη Βουλή την ίδια μέρα.

Ήταν η μεγαλύτερη φοιτητική διαδήλωση από τις αρχές Οκτώβρη όταν ξεκίνησαν οι πρώτες καταλήψεις, δείγμα ότι το κίνημα κλιμακώνεται. “Διαδηλώνουμε ενάντια στα σχέδια της Κεραμέως, του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης για μείωση εισακτέων μέσω της βάση του δέκα, διαγραφές φοιτητών, εντατικοποίηση των σπουδών, αυτοχρηματοδότηση και αξιολόγηση των δημόσιων πανεπιστημίων, εξίσωση των πτυχίων μας με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων”, μας είπε η Ευγενία Μαυρίδη, φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο. “Πρόκειται για απαράδεκτα μέτρα, ταξικά άνισα, που υποβιβάζουν τις σπουδές μας, ανοίγουν την πόρτα των δημόσιων σχολών στους ιδιώτες και τις οδηγούν σε ένα τεχνοκρατικό μοντέλο για τα μεγάλα συμφέροντα, με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίησή τους.

Το Πάντειο βρίσκεται στο δρόμο για δεύτερη βδομάδα. Οργανωμένα, με δύο γενικές συνελεύσεις, με απαρτία, με μεγάλη μαζικότητα, βγάλαμε αποφάσεις κατάληψης. Έτσι θα συνεχίσουμε την επόμενη βδομάδα και κάθε βδομάδα. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί να καταφέρει πολλά. Το Πάντειο είναι παράδειγμα. Παρόλο που είχαμε πέντε χρόνια να κάνουμε συνέλευση, η σχολή μας οργανώνεται όπως και η ΑΣΟΕΕ. Υπάρχει μαζικότητα στο δρόμο, μπορούμε να ανατρέψουμε τα μέτρα, να τους αναγκάσουμε να τα πάρουν πίσω”.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. Μπροστά μπήκε το πανό των καταλήψεων του ΕΜΠ και ακολουθούσε το κοινό πανό των καταλήψεων του Μαθηματικού, του Φυσικού, του Γεωλογικού, της Πληροφορικής, της Γεωπονικής, της Νομικής, της ΑΣΟΕΕ, του Παντείου. Στη συνέχεια βάδιζε ο φοιτητικός σύλλογους του ΠΑΠΕΙ, της Φιλοσοφικής και άλλοι σύλλογοι. Μέσω της Σταδίου, τα μαζικά φοιτητικά μπλοκ έφτασαν έξω από τη Βουλή, όπου για άλλη μια φορά τα περίμεναν κλούβες της αστυνομίας. Το αίτημά τους για αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων όχι μόνο δεν έγινε δεκτό, αντίθετα δέχτηκαν επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα και κρότου λάμψης με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό φοιτητή στο κεφάλι.

“Ο φοιτητικός σύλλογος Γεωπονικής, σε μια πολύ μαζική συνέλευση αυτή την εβδομάδα, πήρε αγωνιστική τροχιά, συνεχίζοντας στο δρόμο της περσινής 12ήμερης κατάληψης”, μας είπε ο Θωμάς Λύτρας, φοιτητής Γεωπονικής, “Το κοινό αγωνιστικό πλαίσιο δυνάμεων υπερψηφίστηκε με 260 ψήφους, αποφασίζοντας τρεις μέρες κατάληψη, συμμετοχή στην πορεία σήμερα και νέα συνέλευση την Τρίτη 29/10 για να κλιμακωθεί ο αγώνας. Είχαμε κάνει προσπάθειες για γενική συνέλευση άλλες δύο φορές, οι οποίες ήταν ανεπιτυχείς γιατί η πρυτανεία και οι καθεστωτικές δυνάμεις της σχολής, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, έβαζαν εμπόδια για να μην υπάρχει απαρτία, να μη μαζευτεί ο σύλλογος, να μη συζητήσει.

Αυτή τη φορά με μαζική και πολύωρη κινητοποίηση, την παραμονή της συνέλευσης, στο γραφείο του αντιπρύτανη και του πρύτανη, καταφέραμε να μην παρθούν παρουσίες στα μαθήματα ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Εκεί, με τις καθεστωτικές παρατάξεις να λείπουν, συζητήσαμε γύρω από μια σειρά ζητήματα, τόσο εκπαιδευτικά της σχολής όσο και εργασιακά. Λέμε κάτω τα νομοσχέδια του υπουργείου, πάνω οι ανάγκες των φοιτητών. Χαράζουμε μια συνολική αντικυβερνητική πολιτική ενάντια στα σχέδια της ΝΔ για τους εργαζομένους, για τους πρόσφυγες, τους φοιτητές”.

Δυναμική

Αμέσως μετά, η φοιτητική διαδήλωση βάδισε στο Πολυτεχνείο όπου θα γινόταν το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων για την κλιμάκωση του αγώνα. Σαν επόμενο βήμα αποφασίστηκε νέο μεγάλο συλλαλητήριο των καταλήψεων την Πέμπτη 31 Οκτώβρη, αυτή τη φορά πανελλαδικό στην Αθήνα. “Συζητήσαμε πώς συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη μάχη”, μας είπε ο Άγγελος Διονυσακόπουλος, φοιτητής στη Φιλοσοφική Αθήνας και μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές που μίλησε στο Συντονιστικό, “Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε όλες τις σχολές σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε συνελεύσεις και αγωνιστικές αποφάσεις. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα την Πέμπτη 31 Οκτώβρη δημιουργεί μια τέτοια δυναμική. Ταυτόχρονα χρειάζεται να του δώσουμε ένα πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα, καλώντας διδακτικό και διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων να συμμετέχει.

Από τη μεριά μας αναδείξαμε τρία πράγματα. Το πρώτο είναι η διεθνής συγκυρία, ότι από το Λίβανο μέχρι την Καταλωνία και τη Χιλή ο κόσμος ξεσηκώνεται και ριζοσπαστικοποιείται και είμαστε κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Το δεύτερο ότι χρειάζεται να συνδεθούμε ακόμα περισσότερο με τις εργατικές αντιστάσεις που δείχνουν το δρόμο για να νικάμε. Η ανανέωση των συμβάσεων 4000 εργαζόμενων στην Υγεία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γι' αυτό χρειάζεται να γενικεύσουμε αποφάσεις γενικών συνελεύσεων όπως της Φιλοσοφικής και του Παντείου που συμμετείχαν στην απεργία των υγειονομικών στις 23 Οκτώβρη. Και τρίτον, ότι έχουμε να τσακίσουμε το ρατσισμό και τους φασίστες, είναι κομμάτι του αγώνα που δίνουμε ενάντια στην κυβέρνηση. Ενημερώσαμε για τους δέκα φοιτητικούς συλλόγους που έχουν ήδη αποφασίσει συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στο Εφετείο την ώρα της απολογίας του Μιχαλολιάκου και καλέσαμε όλους να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Επίσης καλέσαμε το απόγευμα της 31 Οκτώβρη στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ενάντια στο ρατσιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το άσυλο”.

Μαζικό φοιτητικό συλλαλητήριο έγινε την ίδια μέρα και στη Θεσσαλονίκη. “Οι φοιτητικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους”, μας είπε η Ιωάννα Κουκούδη, φοιτήτρια στο Αγγλικό, “Ήταν μια από τις πιο μαζικές φοιτητικές πορείες. Ξεκίνησε από την Καμάρα και κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου δέχθηκε άγρια καταστολή με χημικά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Η πορεία κατέληξε στο Πολυτεχνείο, για τον συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων. Οι σύλλογοι που συμμετείχαν είναι Αγγλικό, Αρχιτεκτονική, Γαλλικό, Ηλεκτρολόγοι, Ιστορικό, Μουσικό, Παιδαγωγικό, Πληροφορική, Φιλολογικό, Χημικό”.

Διαδήλωση έγινε και στα Χανιά το απόγευμα της Πέμπτης, ύστερα από κάλεσμα του φοιτητικού συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μία μέρα πριν, σε μια μαζικότατη, μετά από χρόνια, γενική συνέλευση, είχε αποφασιστεί διήμερη κατάληψη. Νέα συνέλευση του συλλόγου θα γίνει την Τετάρτη 30/10, η οποία θα ανανεώσει και την απόφαση συμμετοχής του στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 31 Οκτώβρη.