Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημανν
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Λαγός - Μιχαλολιάκος: Απολογίες καταδίκης και ξεφτίλας

Μιχαλολιάκος και Λαγός

Η τακτική που ακολούθησε ο Λαγός στην απολογία του (30/10, 397η συνεδρίαση) είναι ενδεικτική του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται ο ίδιος, ενώ δεν αφήνει περιθώρια ούτε στον αρχηγό να τη γλιτώσει. Ο Λαγός, ως περιφερειάρχης Πειραιά, υπεύθυνος δηλαδή των πιο δολοφονικών πυρήνων της Χρυσής Αυγής, και με πλήθος υλικού (από μάρτυρες μέχρι αναγνωστέα έγγραφα και καταδικαστικές αποφάσεις) να τον εμπλέκει στις πιο σημαντικές υποθέσεις, δεν είχε καμία διέξοδο φτάνοντας στην απολογία του. Γι’ αυτό επέλεξε την τακτική Κασιδιάρη σε μεγαλύτερη κλίμακα: σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα εναντίον της έδρας επιτέθηκε σε όλα τα μέλη της σύνθεσης: «Ντροπιάσατε τη διαδικασία […] Μας τραβολογάτε εδώ και 6,5 χρόνια […] Δεν έχετε το σθένος να αντιδράσετε […] Δεν ξέρω πόσο περήφανοι θα είστε για την απόφαση που θα βγάλετε».

Μέχρι την απολογία Λαγού δύο ήταν οι βασικές γραμμές που είχαν διατυπώσει τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, όσον αφορά τη στάση της ηγεσίας απέναντι στη Νίκαια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο μοναδικός πλέον ευρωβουλευτής της ΧΑ Θ. Κωνσταντίνου και ο, πιστός μέχρι και σήμερα στον αρχηγό, πρώην βουλευτής Η. Παναγιώταρος, ισχυρίστηκαν ότι η τοπική της Νίκαιας έκλεισε αμέσως και οι εμπλεκόμενοι στην επίθεση διαγράφτηκαν. Προετοίμαζαν το άδειασμα των φυσικών αυτουργών των επιθέσεων και έθεσαν σαν πήχη τον μοναδικό στόχο να σωθεί ο στενός πυρήνας του Μιχαλολιάκου. Από την άλλη ο Ν. Μίχος, πρώην βουλευτής της ΧΑ που έχει αποχωρήσει από την οργάνωση από το 2017 κατέθεσε ότι διαγραφές δεν έγιναν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος τις ζήτησε. Ο ίδιος ο πυρηνάρχης Νίκαιας Πατέλης στη δική του απολογία έχει πει ότι δεν διαγράφηκε. 

Ο Λαγός τάχθηκε με τη δεύτερη γραμμή. Κάλυψε το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν διαγράφηκε ο Πατέλης και άλλα μέλη, αλλά ότι τα γραφεία της Νίκαιας έκλεισαν μόνο προσωρινά, για να ξεκαθαριστεί τι έχει γίνει. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή τη γραμμή κι όχι την πρόσφατη επινόηση Κωνσταντίνου και Παναγιώταρου περί άμεσων διαγραφών. Ανάμεσα σε άλλα, πρόκειται για το τηλεφώνημα του Λαγού στον Πατέλη για να μάθει τι έγινε το βράδυ της δολοφονίας, τις απολογίες κατηγορούμενων μελών της Νίκαιας στις οποίες είπαν ότι συνέχισαν να μαζεύονται στα γραφεία του Πειραιά με επιμέλεια του Λαγού και του Τσακανίκα, την ενημέρωση Λαγού στον Πατέλη λίγες ημέρες μετά ότι «μένει» κλπ. Αλλά και αργότερα, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Μιχαλολιάκο κάθε άλλο παρά ενισχύει τον ισχυρισμό ότι η Νίκαια παραστράτησε. 

Φτάνουμε μέχρι το σήμερα, όπου η οργάνωση αδυνατεί να φέρει την παραμικρή ανακοίνωση ή το παραμικρό επίσημο στοιχείο ότι πράγματι αποστασιοποιήθηκε από τη Νίκαια. Αντίθετα, λίγες μέρες πριν την απολογία του αρχηγού, η ΕφΣυν έφερε στη δημοσιότητα ένα βίντεο συνέντευξης στο οποίο ο Μιχαλολιάκος, μια βδομάδα μετά τη δολοφονία, αρνείται ότι έκλεισαν τα γραφεία της Νίκαιας και υπερασπίζεται θερμά την τοπική λέγοντας ότι είναι συνήθης και όμοια με τις υπόλοιπες. 

Αφήγημα

Ο Λαγός υπερασπίστηκε επίσης το αφήγημα του Πατέλη ως προς το τι περιεχόμενο είχαν τα τηλέφωνα και τα μηνύματα τη βραδιά της δολοφονίας, την οργάνωση ομιλίας του αρχηγού δυο ημέρες αργότερα στη Νίκαια και τα τρικάκια. Έχει έτσι συνδέσει την μοίρα του με την τοπική Νίκαιας. Και όχι μόνο. Για τα μηνύματα στα οποία ενημερώνει τον Πατέλη για την επίθεση στο ΠΑΜΕ (που την έκανε η τοπική Περάματος, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Πανταζής), παραδέχτηκε ότι αναφέρονταν σε αυτή τη σύγκρουση, άσχετα με τη γελοία δικαιολογία ότι «πέσιμο» σήμαινε… πάτημα συνθημάτων και αφισών. Επιβεβαίωσε επίσης ότι όπου αναφέρει έναν «Τάσο» (σε συνομιλίες που αφορούν επιθέσεις δηλαδή) εννοεί τον πυρηνάρχη (Αναστάσιο) Πανταζή. Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε για την προαναγγελία της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες («οι Αιγύπτιοι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή»), την κουκούλωσε φθηνά λέγοντας ότι εννοούσε ότι «θα τους πήγαιναν στις αρχές», ωστόσο στην ουσία της η απάντησή του δεν ήταν να διαφοροποιηθεί. Επανέλαβε και μέσα στο δικαστήριο ότι οι Αιγύπτιοι αποτελούσαν «μεγάλο πρόβλημα» και ότι «θα έδιναν λογαριασμό». Και στις δύο μεγάλες επιθέσεις του Περάματος δηλαδή, ο Λαγός παραδέχεται τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής και τη γνώση του ίδιου.

Όπως οι συγκατηγορούμενοί του αλλά και η οργάνωση συνολικά, ο Λαγός έπεσε σε αντιφάσεις που προδίδουν την αδυναμία τους να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Το μόνο πράγμα στο οποίο ο Λαγός δεν «έδωσε» ανοιχτά τον Μιχαλολιάκο ήταν το ζήτημα της τηλεφωνικής τους συνομιλίας στις 00.37 το βράδυ της δολοφονίας, λίγα λεπτά μετά το μαχαίρωμα. Ισχυρίστηκε ότι αφορούσε οργανωτικά ζητήματα, άσχετα με τη δολοφονία, υιοθετώντας έτσι τον ισχυρισμό του Μιχαλολιάκου ότι έμαθε την επόμενη μέρα. Αλλά ούτε αυτό το υποστήριξε καλά. Είπε «γιατί να μάθει από μένα τη δολοφονία;» σαν να ήταν ένα ασήμαντο και άσχετο με τη Χρυσή Αυγή γεγονός, ενώ απαντώντας σε άλλες σχετικές ερωτήσεις περιέγραφε στο δικαστήριο τι πανικός επικράτησε στις γραμμές της οργάνωσης εκείνο το βράδυ. Σε συνδυασμό με τις καταθέσεις Α. Σπίνου και Μίχου ότι ο αρχηγός ήξερε για τη δολοφονία λίγα λεπτά αφότου αυτή είχε γίνει, η προσχηματική κάλυψή του από τον Λαγό είναι δώρο άδωρο.

Ακόμη κι αν ο Μιχαλολιάκος επιλέξει να αδειάσει ολοκληρωτικά τον Λαγό στην απολογία του για να γλιτώσει, ο τελευταίος έχει βάλει ένα ακόμη εμπόδιο: «οι βουλευτές δεν δρούσαν ανεξέλεγκτα, εννοείται μιλάγαμε με τον Αρχηγό μας […] το Πολιτικό Συμβούλιο αναφερόταν στον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής», κατέθεσε.