Εργατικό κίνημα
Συνέδριο ΟΣΥΟ 7-8/11

Στις 7-8/11 στο ξενοδοχείο Τιτάνια θα πραγματοποιηθεί φέτος το συνέδριο της ΟΣΥΟ. Πρόκειται για ένα κρίσιμο συνέδριο, σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία. 

Αφενός κλείνει ο κύκλος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πρόδωσε τις εργατικές προσδοκίες περνώντας από το σκίσιμο των “μνημονίων” στο 4ο Μνημόνιο, και ξεκινάει μια νέα διακυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πολύ γρήγορα επίσης διέψευσε τις όποιες “αναπτυξιακές” υποσχέσεις, δείχνοντας ότι ήρθε για να κατεδαφίσει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αφετέρου για πρώτη φορά η αντικαπιταλιστική αριστερά εκλέγει έναν τόσο σημαντικό αριθμό συνέδρων, προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις μια έδρα στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Ο πήχης λοιπόν μπαίνει εκ των πραγμάτων ψηλά όσον αφορά τις εργατικές διεκδικήσεις.

Τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδία βίωσε αρκετές υποχωρήσεις συλλόγων και εργαζομένων, ως αποτέλεσμα όχι μόνο των κυβερνητικών επιθέσεων (όπως η “ξαφνική” μεταφορά της ΓΓΠΣ στο Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής την επόμενη των εκλογών) αλλά και λόγω της δυσφορίας που προκάλεσε η ανεπαρκής στάση της ηγεσίας της στα προβλήματα του κλάδου. Ακόμα περισσότερο, φέτος ξεχωρίζει το ζήτημα των νέων συναδέλφων που προσλήφθηκαν πρόσφατα και δεν παίρνουν την προσωπική διαφορά. Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει γίνει από πλευράς Ομοσπονδίας και σίγουρα το θέμα θα απασχολήσει ιδιαίτερα έντονα το συνέδριο, καθώς αναμένεται να υπάρχει και παρουσία του αντίστοιχου Συντονιστικού των νέων συναδέλφων.

Από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε να εξασφαλιστεί η παρουσία μας στο νέο ΔΣ και ταυτόχρονα να θέσουμε τις βάσεις για μια μαχητική αριστερή αντιπολίτευση από την επόμενη μέρα.

Νίκος Τουρνάς
μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓΔΕ και σύνεδρος για την ΟΣΥΟ με την Αριστερή Μαχητική Ενωτική Πρωτοβουλία