Συνεντεύξεις
Ειρήνη Φωτέλη: «Όχι ξανά “μαύρο” στην ΕΡΤ και στο συνδικαλισμό»

Ειρήνη Φωτέλη

 

Η Ειρήνη Φωτέλη μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ μίλησε στον Στέλιο Μιχαηλίδη

 

Το τελευταίο διάστημα τόσο από τη μεριά της ΠΟΣΠΕΡΤ όσο και της Αριστερής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων, έχουν καταγγελθεί αντισυνδικαλιστικές κινήσεις της διοίκησης της ΕΡΤ. Ποιές είναι αυτές; 

Καταρχήν δεν είναι τυχαίο ότι οι επιθέσεις που καταγγέλουμε γίνονται ταυτόχρονα με τα νομοσχέδια της κυβέρνησης που επιτίθενται συνολικά στα συνδικάτα. Η διοίκηση λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και ως τέτοιο προσπαθεί να επιβάλει αντισυνδικαλιστικές μεθοδεύσεις και στην ΕΡΤ. Σε εμάς αυτό συγκεκριμενοποιείται μέσα από την πρόσφατη κίνησή της να κάνει συζητήσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα αφορά το σύνολο των εργαζόμενων της ΕΡΤ, όχι με την ΠΟΣΠΕΡΤ όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά με μια σύμπραξη τριών σωματείων που έχει συγκροτηθεί. Αυτά τα σωματεία τα έχει του χεριού της. Το ένα από αυτά, η Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ (ΕΕΕ), έχει δηλώσει ανοιχτά απεργοσπαστικό σωματείο. Το προεδρείο της ΕΕΕ προέρχεται από τη ΔΤ, το απεργοσπαστικό κανάλι που είχε φτιάξει η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων για να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο “μαύρο”. Όταν ξανάνοιξε η ΕΡΤ, συγκροτήθηκε η ΕΕΕ πάνω στην αντίληψη ότι δεν χρειάζεται ένα σωματείο που θα κοντράρει τις διοικήσεις κι άρα δεν θα μιλάει για αγώνες, απεργίες και κινητοποιήσεις, όπως κάνει η ΠΟΣΠΕΡΤ. Από δίπλα της συμπράττουν το ΠΑΣΥΜΗΤΕ και το Σωματείο των Μουσικών και διεκδικούν να υπογράψουν ΣΣΕ για όλους μας παρότι δεν μας καλύπτουν. Ο περισσότερος κόσμος βέβαια δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει να περάσει αυτό πράγμα. 

Νωρίτερα είχε επιχειρηθεί να μπλοκαριστεί η επικοινωνία της ομοσπονδίας με τα μέλη της κόβοντας τη δυνατότητά της να στέλνει μέηλ στους εργαζόμενους. 

Γιατί στοχοποιείται η ΠΟΣΠΕΡΤ;

Γιατί η ΠΟΣΠΕΡΤ τράβηξε έναν αγώνα, αυτό της διετίας του “μαύρου”, αταλάντευτα. Συντόνισε όλους τους συναδέλφους, και της Αθήνας και της περιφέρειας, χρηματοδότησε τη μάχη, έφτιαξε το ΕΡΤοπεν και γενικότερα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να κρατήσει η μάχη απέναντι σε όλες τις δυσκολίες και τους σκόπελους που εμφανίζονταν και να φτάσει μέχρι την επίσημη επαναλειτουργία της ΕΡΤ τον Ιούνη του 2015. Και στη συνέχεια με τη διοίκηση που είχε τοποθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε να διεκδικεί, γιατί ήταν πολλά τα ανοιχτά ζητήματα. Όταν επιστρέψαμε στο Ραδιομέγαρο με το ξανάνοιγμα της ΕΡΤ, είδαμε αντί να ικανοποιείται η διεκδίκησή μας “για την ΕΡΤ που θέλουμε”, όπως την είχαμε διαμορφώσει συλλογικά την περίοδο του αγώνα, να επιβραβεύονται τελικά όσοι είχαν πάει στη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ. Η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αναγνώριζε εργασιακά την περίοδο της διετίας, εκκρεμούσε μέχρι φέτος το καλοκαίρι. Ακόμα και σήμερα όμως παραμένει πολύτιμη η εμπειρία του αγώνα 2013-2015. Η ομοσπονδία διατηρεί τη μνήμη αυτού του μεγάλου αγώνα, κάτι που η κυβέρνηση θέλει να θάψει και να ξεμπερδεύει εν όψει και των νέων επιθέσεων που ετοιμάζει. 

Ποιές είναι αυτές οι επιθεσεις;

Δεν είναι άλλες από αυτές που έχουν να αντιμετωπίσουν όλοι οι εργαζόμενοι. Οι επιθέσεις στο συνδικαλισμό και στη συλλογική σύμβαση εργασίας όπως στις περιέγραψα, τις βλέπουμε να εξαπολύονται απέναντι στο σύνολο των εργαζόμενων μέσα από τα όσα προβλέπει το “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα. 

Ταυτόχρονα προωθούν τη συρρίκνωση της ΕΡΤ. Η διοίκηση λέει ότι δεν γίνεται να υπάρχουν περισσότεροι περιφερειακοί σταθμοί από τις περιφέρειες της χώρας. Άρα πάνε σε κλεισίματα και συγχωνεύσεις των τοπικών ΕΡΑ. Αυτό θα έχει συνέπειες και στους εργαζόμενους, οι οποίοι είτε θα αναγκάζονται να μετακομίζουν, είτε να φεύγουν. Αλλά θα έχει συνέπειες και στις τοπικές κοινωνίες που μέχρι τώρα ακούγονται μέσω των τοπικών ΕΡΑ. 

 Η συρρίκνωση της ΕΡΤ είναι ένα νέο “μαύρο”. Όχι με το σπασμωδικό χαρακτήρα που είχε το κλείσιμό της την 11η Ιούνη του 2013, αλλά με ένα πιο αργό και μεθοδικό τρόπο. Η διοίκηση το λέει ξεκάθαρα ότι θέλει τη συρρίκνωση και το μεθοδεύει και σε εργασιακό επίπεδο. Δεν προκηρύσσει προσλήψεις για να έρθει νέος κόσμος στην ήδη υποστελεχωμένη ΕΡΤ. Άρα μας οδηγούν στη ΔΤ/ΝΕΡΙΤ με έναν έμμεσο τρόπο. Χειρότερα από το σχέδιο συρρίκνωσης του Μόσιαλου ενάντια στο οποίο είχαμε αγωνιστεί πριν πέσει το “μαύρο”. 

Παράλληλα επεκτείνεται η ιδιωτικοποίηση τομέων της ΕΡΤ, μέσα από την ανάθεσή τους σε εργολάβους. Αυτό που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια με τη φύλαξη και την καθαριότητα, πλέον ισχύει στο κομμάτι των διοικητικών, των τεχνικών κλπ. Προφανώς με τις χειρότερες εργασιακές συνθήκες. Οι εργολαβικοί συνάδελφοι μπορεί να έχουν 30 χρόνια εμπειρίας και να παίρνουν 600 ευρώ, τεχνικοί σε στούντιο που δεν βλέπουν το φως της ημέρας, εργαζόμενοι χωρίς άδειες, χωρίς επιδόματα, που δουλεύουν Κυριακές χωρίς να πληρώνονται κλπ.

Βλέπουμε επιθέσεις στους εργαζόμενους μέσα από μια εφαρμογή του κυβερνητικού δόγματος “νόμος και τάξη” ακόμα και στις προσωπικές μας ζωές. Αναφέρομαι στο περιστατικό όπου ο συνάδελφος Νίκος Αγγελίδης, στοχοποιήθηκε με επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης για σχόλιό του στο προσωπικό του προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έγραψε την προσωπική του άποψη, στο προσωπικό του προφίλ και μάλιστα με χιουμοριστικό τρόπο, σχετικά με τις διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Πομπέο. Και λίγο πολύ η διοίκηση με την επίθεσή της στον Ν. Αγγελίδη λέει σε όλους μας ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα πρέπει να φέρονται με έναν κανονισμό που στην τελική δεν υπάρχει, άρα δεν τον έχουμε διαβουλευτεί. Και το πράγμα γίνεται χειρότερο όταν αυτός ο ανύπαρκτος “κανονισμός” επεκτείνεται πέραν του χώρου εργασίας, στις προσωπικές μας ζωές.

Βλέπουμε κρούσματα λογοκρισίας, όπως στην περίπτωση του ντοκιμαντέρ του συναδέλφου Νάσου Μπράτσου, σχετικά με τους Ικαριώτες πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ένα ντοκιμαντέρ που είναι παραγωγή της ίδιας της ΕΡΤ και πραγματεύεται ένα ζήτημα που δημιουργεί χρήσιμους παραλληλισμούς με το σήμερα. Προβλήθηκε το πρώτο μέρος μετά από πιέσεις τοπικών φορέων, συλλόγων, των ίδιων των συνεντευξιαζόμενων κλπ. Ενώ είχε ανακοινωθεί στο πρόγραμμα και η προβολή του δεύτερου μισού, τελικά κόπηκε. Σε μια περίοδο που παίζεται το χαρτί του ρατσισμού εις βάρος των προσφύγων που έρχονται από τη Μέση Ανατολή, είναι τουλάχιστον ύποπτο το κόψιμο ενός ντοκιμαντέρ που μιλάει για τότε που οι δικοί μας άνθρωποι ζούσαν την προσφυγιά πηγαίνοντας στις χώρες απ' όπου σήμερα ξεριζώνεται κόσμος.

Την Παρασκευή 8 Οκτώβρη η ΠΟΣΠΕΡΤ προχωράει σε συνέδριο. Τι προτείνει η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων σε αυτό;

Η ΠΟΣΠΕΡΤ πάει σε συνέδριο σε περίοδο που οι συνάδελφοι από τα ιδιωτικά κανάλια έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα και στην ΕΡΤ έχουμε να αντιπαλέψουμε τις επιθέσεις στις οποίες ήδη αναφερθήκαμε. Είναι κρίσιμο οι συνάδελφοι της ΕΡΤ και του ιδιωτικού τομέα να βγούμε ενωμένοι από το συνέδριο σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για να αποτρέψουμε τις επιθέσεις της κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην ενότητα γιατί υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ πρέπει να σταματήσει να έχει μέλη στα ιδιωτικά κανάλια, πράγμα που αν ισχύσει θα αφήσει δεκάδες εργαζόμενους ασυνδικάλιστους. Εμείς λέμε ότι είναι δύναμη οι συνάδελφοί μας στον ιδιωτικό τομέα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές επιθέσεις και θα πρέπει να το κάνουμε μαζί, ενωμένοι. 

Χρειάζεται να αποφασίσουμε στο συνέδριο ένα πρόγραμμα δράσης με απεργίες και κινητοποιήσεις. Σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων. Άλλωστε δεν έχουμε διαφορετικά αιτήματα. Διεκδικούμε μαζικές μόνιμες προσλήψεις, σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης, αύξηση της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της ΕΡΤ, λέμε κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα μας και τις συλλογικές συμβάσεις. Αν δει κανείς τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών, των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων στους δήμους και όλων όσων βγαίνουν με κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, αντίστοιχα αιτήματα έχουν.

Μαζί πρέπει να προχωρήσουμε, απεργιακά και συντονισμένα. Έτσι θα μπλοκάρουμε τις επιθέσεις της κυβέρνησης και θα κερδίσουμε και στην ΕΡΤ μια ΣΣΕ που θα μας ικανοποιεί και θα υπογραφεί από το συνδικάτο μας, την ΠΟΣΠΕΡΤ κι όχι από τον κάθε εγκάθετο της διοίκησης. Με τις απεργίες μας μπορούμε να κόψουμε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ομοσπονδίας μας. Έχουμε δείξει τη δύναμή μας με αυτό τον τρόπο πολλές φορές. 

Το έχετε κάνει αυτό και πρόσφατα που μπλοκάρατε με στάσεις εργασίας την προβολή των νεοναζί της Χ.Α.

Ναι, αγωνιστήκαμε και έτσι επιβάλλαμε ότι δεν θα προβάλλονται οι νεοναζί της Χ.Α προεκλογικά. Αυτό δεν έγινε αυτόματα. Έγινε πολύ κουβέντα με τους συναδέλφους, η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων σε συνεργασία με την ΚΕΕΡΦΑ οργανώσαμε εκδηλώσεις, κάναμε εξορμήσεις, συζήτηση από γραφείο σε γραφείο. Έτσι ανατράπηκε η αντίληψη ότι “είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα που είμαστε αναγκασμένοι να το προβάλουμε”. Και κερδίσαμε και την ΠΟΣΠΕΡΤ στο ότι θα πρέπει να το επιβάλει απεργιακά με στάση εργασίας. Εκεί φάνηκε η δύναμη της ομοσπονδίας και των εργαζόμενων.