Πρόσωπο με πρόσωπο με τη δύναμη που παλεύει για να χώσει τον ίδιο και τη ναζιστική συμμορία του βαθιά στη φυλακή, ήρθε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος την Τετάρτη 6 Νοέμβρη. Η θλιβερή απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έγινε σε μια κατάμεστη από αντιφασίστες και αντιφασίστριες δικαστική αίθουσα, πολιορκημένη ταυτόχρονα από μια μαζική και ενωτική συγκέντρωση μπροστά στα δικαστήρια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, κοινότητες μεταναστών, θύματα των φασιστικών επιθέσεων, δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, όλη η Αριστερά μαζί, απαίτησαν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και την επιβολή των μέγιστων ποινών στην ηγεσία της και όλους τους κατηγορούμενους.
Από το μετρό Αμπελοκήπων ξεκίνησε την πορεία προς το Εφετείο η ΚΕΕΡΦΑ έχοντας μαζί της με τα πανό τους την ΑΔΕΔΥ, τα Σωματεία Εργαζόμενων στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Γεννηματάς, τη Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, τους Φοιτητικούς Συλλόγους του Παντείου, της Φιλοσοφικής, της ΑΣΚΤ και του Παιδαγωγικού, τις δημοτικές κινήσεις Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Ανταρσία στην Κοκκινιά, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Από το ίδιο σημείο ξεκίνησε και βάδισε και το ΠΑΜΕ.
Επικεφαλής της πορείας μπήκαν οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης, Τάκης Ζώτος και Κώστας Παπαδάκης, πλάι στον Χαντίμ Χουσεΐν, πατέρα του δολοφονημένου από χρυσαυγίτες μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν, τον Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας και τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικό σύμβουλο Αθήνας.
Συνθήματα
Τα αντιφασιστικά συνθήματα “Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής”, “Ποτέ ξανά φασισμός”, “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί” εναλλάσσονταν με τα αντιρατσιστικά “Πές το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά”, “Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι”, “Κλείστε τα στρατόπεδα τα ρατσιστικά, ανοίξτε τα εργοστάσια τα κλειστά”, καταγγέλλοντας τις ρατσιστικές πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο στην ακροδεξιά και τους φασίστες.
Έξω από το Εφετείο οι εκατοντάδες διαδηλωτές της ΚΕΕΡΦΑ και του ΠΑΜΕ ενώθηκαν με όλους τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους. Παρούσα όπως πάντα η Μάγδα Φύσσα που λίγο νωρίτερα, βγαίνοντας από το μετρό Αμπελοκήπων, είχε συναντηθεί με τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ΚΕΕΡΦΑ και είχε μιλήσει με τον πατέρα του Σ. Λουκμάν. Στο Εφετείο βρίσκονταν επίσης με τα πανό τους η ΠΕΝΕΝ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αριστοτέλης, ο Φοιτητικός Σύλλογος Μεταλλειολόγων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η YRE, η ΟΡΜΑ, το ΕΕΚ, η Πρωτοβουλία “Μη μένεις στο σκοτάδι” και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Τα συνθήματα εντάθηκαν και μαζί με τις συγκλονιστικές ομιλίες που ακολούθησαν έφτασαν δυνατά μέσα στη δικαστική αίθουσα. «Με τη δύναμη του οργανωμένου λαού, του αντιφασιστικού κινήματος, της εργατικής τάξης και της νεολαίας θα συντρίψουμε τον φασισμό μέσα και έξω από τα δικαστήρια», είπε ο Κώστας Παπαδάκης που πήρε πρώτος το λόγο, «Θα διεκδικήσουμε δικαιοσύνη από την δικαστική εξουσία. Για να μην υπάρξουν άλλα θύματα όπως ο Παύλος Φύσσας και ο Σαχζάτ Λουκμάν, για να μην υπάρξουν άλλα τάγματα εφόδου στους δρόμους και άλλοι Μπαρμπαρούσηδες να καλούν σε πραξικόπημα και να κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Το χρωστάμε στα θύματα του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα μας και όχι μόνο, το χρωστάμε στη γενιά της αντίστασης, στη γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα και του Πολυτεχνείου που σε λίγες μέρες τιμάμε, το χρωστάμε σε όλους όσους αγωνίζονται τις μέρες αυτές για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες».
«Ευχαριστώ το αντιφασιστικό κίνημα που παλεύει για δικαιοσύνη. Η θέση της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή», είπε ο Χαντίμ Χουσεΐν. «Από το 2009 όταν η ΧΑ άρχισε τις επιθέσεις με εκατοντάδες θύματα, ακόμα και ενάντια στο σχολείο και τα παιδιά της Πακιστανικής Κοινότητας, εμείς όλοι δίνουμε μάχη. Ο αγώνας μας θα νικήσει», συμπλήρωσε ο Τζαβέντ Ασλάμ.
Τις μάχες του εργατικού κινήματος για ανοιχτά νοσοκομεία και σχολεία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μετέφεραν αντίστοιχα ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας και η Ντίνα Γκαρανέ, μέλος του ΔΣ της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας. Το ρόλο του φοιτητικού κινήματος στο αντιφασιστικό κίνημα ανέδειξε η Άννα Αδαμίδη, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Αθήνας, καλώντας ταυτόχρονα στον επόμενο μεγάλο σταθμό όλων, την πορεία του Πολυτεχνείου. Στη δύναμη που έχει η ενότητα του κινήματος στάθηκε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, τονίζοντας πως αυτός είναι ο τρόπος για να τσακιστούν οι φασίστες και οι ρατσιστικές πολιτικές που τους στρώνουν το έδαφος.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ακόμα η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, ο Στάθης Γκότσης από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ο Κώστας Τουλγαρίδης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, ο Ναΐμ Ελγαντούρ από τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, ο Γιάννης Μιχάλαρος από την ΟΡΜΑ.
Τρεισήμιση ώρες μετά, ο Μιχαλολιάκος αναγκαζόταν να αποχωρήσει από το Εφετείο υπό το σύνθημα “Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί” και με την προστασία των ΜΑΤ. Την απολογία του θα ακολουθήσουν τις επόμενες βδομάδες η πρόταση της εισαγγελέως, οι αγορεύσεις των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής και της υπεράσπισης και, τέλος, η απόφαση του δικαστηρίου. Θα είναι οι επόμενες μεγάλες στιγμές της δίκης της Χρυσής Αυγής στις οποίες το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να δώσει μαζικό και δυναμικό παρών πατώντας πάνω στην επιτυχία της συγκέντρωσης της Τετάρτης. Για την οριστική νίκη αυτής της μάχης, την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας.
«Είμαι εδώ γιατί θέλω να αντιταχθώ στο φόβο», μας είπε η Σοφία Βασάλου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων, «Το φόβο που σπέρνει και στον οποίο βασίζεται ο φασισμός και είναι το απόλυτο εργαλείο που τον κρατάει ζωντανό. Σε αυτό θα ήθελα να αντιστέκεται το παιδί μου. Σε αυτόν θα ήθελα να αντιστέκονται όλοι. Τον φασισμό που αποτελεί δεκανίκι του καπιταλιστικού συστήματος».
«Ο φοιτητικός σύλλογος Παντείου είναι σήμερα εδώ με απόφαση γενικής συνέλευσης», μας είπε η Μπέτυ Καμαριανάκη, φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο, «Αμέσως μετά την απόφασή μας για κατάληψη ενάντια στα μέτρα Κεραμέως, αποφασίσαμε να δώσουμε και εδώ το παρών γιατί οι φασίστες είναι εχθροί όλων μας. Θα συνεχίσουμε τις καταλήψεις και τους αγώνες για τη δημόσια παιδεία που θέλουμε, χωρίς ταξικές ανισότητες, χωρίς ρατσιστικές και σεξιστικές διακρίσεις. Ενωμένοι όλοι να μην περάσουν τα μέτρα, για να μην αφήσουμε να περάσει το μίσος».
«Η σημερινή κινητοποίηση είναι ένα ορόσημο για όλους όσους δώσαμε την αντιφασιστική μάχη μέχρι σήμερα», μας είπε η Μαρία Χαρχαρίδου, νοσηλεύτρια, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς, «Είναι όμως και ξεκίνημα νέων αγώνων μέχρι όλοι οι εγκληματίες να βρεθούν στη φυλακή. Επιπλέον δεν ξεχνάμε ότι ανοίγεται ένα νέο μέτωπο με το ρατσιστικό δηλητήριο της νέας κυβέρνησης ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία θα κρατήσουμε τα νοσοκομεία μας ανοιχτά για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία. Θα έπρεπε σήμερα η ΑΔΕΔΥ το λιγότερο να κάνει μια στάση εργασίας, γιατί ο κίνδυνος ελλοχεύει ακόμα και ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει».
«Σήμερα που οι ακροδεξιές φωνές πληθαίνουν με χορηγό επικοινωνίας την κυβέρνηση της ΝΔ, δίνουμε το μήνυμα της αλληλεγγύης, ότι υπάρχει ελπίδα και φως απέναντι στο σκοτάδι. Η εγκληματική οργάνωση θα καταλήξει εκεί που ανήκει, στη φυλακή και στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», μας είπε ο Κώστας Τσουκαλής, νομικός και μέλος της Πρωτοβουλίας “Μη μένεις στο σκοτάδι”.