Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η απολογία Μιχαλολιάκου: Ξαφνικά, το καταστατικό της Χ.Α είναι ένα… “ανερμάτιστο κείμενο”

6/11, Αντιφασιστική διαδήλωση στο Εφετείο. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Ένας μεγάλος θρίαμβος του αντιφασιστικού κινήματος ήταν η 6η Νοέμβρη, ημέρα της απολογίας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου. Μετά από δεκαετίες συνεχούς δράσης του κινήματος, έσπασε η ασυλία και η κάλυψη που απολαμβάνει από το κράτος και τις κυβερνήσεις εδώ και 30 χρόνια ο αρχηγός των ναζί δολοφόνων. Οι ρατσιστικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν τους έτρεφαν και τους δικαίωναν. Η αστυνομία τους κάλυπτε και τους βοηθούσε. Ο δικαστικός μηχανισμός έριχνε υποθέσεις στο αρχείο ή στο αγνώστων δραστών. Τα ΜΜΕ τους ξέπλεναν και τους έδιναν το λόγο. Όταν μπήκαν στη Βουλή, το ίδιο το κράτος επιδοτούσε μια ναζιστική συμμορία που ήδη από τότε, πριν τις δολοφονίες Λουκμάν και Φύσσα, δεν είχε καμία δικαιολογία να κυκλοφορεί ελεύθερη.

Τέτοια εμπόδια ξεπέρασε το αντιφασιστικό κίνημα που οδήγησε τη Χρυσή Αυγή στην δίκη, σε απομόνωση και σε διάλυση. Αντιφασίστριες και αντιφασίστες από όλη την Ελλάδα, όλων των ηλικιών και σε όλους τους χώρους που μαζεύεται και ζει η εργατιά και η νεολαία, έδρασαν και ξήλωσαν κόμπο κόμπο το πουλόβερ, ξεγυμνώνοντας τη μεγαλύτερη ανοιχτά ναζιστική συμμορία που κατάφερε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να μπει σε κοινοβούλιο. Από τους μαθητές και τις μαθήτριες, τα σωματεία και τα συνδικάτα που οργάνωναν αντιφασιστικές διαδηλώσεις τη δεκαετία του ’90, μέχρι τις μάχες ενάντια στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία σήμερα και τις καμπάνιες για να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή οπουδήποτε τολμούσε να εμφανιστεί, χιλιάδες άνθρωποι συνέβαλαν στο να καθίσει για πρώτη φορά ο Μιχαλολιάκος στο εδώλιο να απολογηθεί για τη δράση της συμμορίας του.

Αυτό δεν θα μπορούσε να μην αποτυπωθεί στην απολογία. Στις 3,5 ώρες που κράτησε, ξεφτιλίστηκε μπροστά στα μάτια των «συναγωνιστών» που είχε φέρει και που τους δασκάλεψε να σηκωθούν όρθιοι μόλις μπήκε στην αίθουσα: κάρφωσε, έναν προς έναν, όλους τους χρυσαυγίτες για τους οποίους ρωτήθηκε. 

Πρώτα και κύρια τον Λαγό. Αποστασιοποιήθηκε από κάθε κίνηση του επί τόσα χρόνια έμπιστου περιφερειάρχη και σωματοφύλακά του. Όταν ρωτήθηκε για τη συνομιλία του Λαγού με τον Πατέλη, λίγο μετά τη δολοφονία Φύσσα, στην οποία ο Λαγός λέει στον πυρηνάρχη Νίκαιας «μένεις», ο Μιχαλολιάκος διόρθωσε: «δεν είπε ‘μένεις’, είπε ‘γνώμη μου είναι ότι μένεις’», χρεώνοντάς του δηλαδή ότι τον καλύπτει. Όταν ρωτήθηκε για τη συνομιλία Λαγού – Δεβελέκου, στην οποία ο πρώτος συμβουλεύει τον δεύτερο να πει στη ΓΑΔΑ ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά, ο αρχηγός κάρφωσε ακόμη περισσότερο τον περιφερειάρχη: «Δεν ξέρω γιατί το λέει αυτό ο Λαγός. Δεν ήμουν παρών στη συνομιλία [σ.σ: ακούγεται και η δική του φωνή στο βάθος]. Δεν θυμάμαι, μπορεί να ήμουν. Εγώ ήμουν της άποψης να εμφανιστούν όλοι και να πουν ό,τι ξέρουν». Με άλλα λόγια, την επιχείρηση συγκάλυψης που ξέρουμε ότι ξεκίνησε αμέσως μετά τη δολοφονία, ο Μιχαλολιάκος τη χρεώνει εξ ολοκλήρου στον Λαγό. 

Δεν του... άρεσαν

Τα διαβόητα μηνύματα για τη δολοφονική επίθεση του πυρήνα Περάματος στο ΠΑΜΕ, είναι αυτά στα οποία ο Λαγός φαίνεται ότι έχει την εποπτεία της επίθεσης κατά τη διάρκειά της και ότι αισθάνεται περήφανος γι’ αυτήν αφού έχει ολοκληρωθεί. Ο Μιχαλολιάκος σχολίασε: «ναι, τα είδα αυτά τα μηνύματα στη δικογραφία. Δεν μου άρεσαν καθόλου». Παρόμοια, για την επίθεση στο Συνεργείο, για την οποία έχουν καταδικαστεί Λαγός και Μίχος, σχολίασε ότι μετά απαγόρευσε τις μοτοπορείες της ΧΑ, για να μην γίνονται επεισόδια.

Με επανειλημμένα χτυπήματα έδωσε και την τοπική της Νίκαιας. Όταν ρωτήθηκε τι έκανε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο συνήγορός του, Γ. Μιχαλόλιας, λέγοντας χαρακτηριστικά “ήρθε πια η ώρα”, έδωσε στην έδρα τα έγγραφα απόλυσης των Πατέλη και Καζαντζόγλου (6 χρόνια μετά τη δολοφονία, στην προτελευταία ημέρα της αποδεικτικής διαδικασίας ...“ήρθε πια η ώρα”!). Δίνοντας αυτά τα έγγραφα τους καρφώνει ευθέως σαν εμπλεκόμενους στη δολοφονία. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Γκρέμισε και το αφήγημα Πατέλη περί τρικακίων: είπε ότι δεν είχε αποφασίσει αν θα πάει για ομιλία στη Νίκαια και ότι του φαίνεται περίεργο που η τοπική σκιζόταν να μοιράσει τρικάκια. Ο συνήγορος του Πατέλη πανικόβλητος του απεύθυνε ερωτήσεις, με μόνο όμως αποτέλεσμα να τον κάνει να υπερθεματίσει: «αυτά γίνονται συνήθως μέρα». Επίσης όταν ρωτήθηκε για τις στρατιωτικές ενδυμασίες τόνισε ότι η ΧΑ έχει 60 τοπικές και “μόνο μία φορούσε παραλλαγές”.

Είπε ότι διέγραψε τον Σιατούνη από την κεντρική επιτροπή. Όχι μόνο διέψευσε μια σειρά μάρτυρες υπεράσπισης και άλλους κατηγορούμενους που έσκιζαν τα ιμάτιά τους ότι δεν τον ξέρουν, όχι μόνο είπε ψέματα καθώς ο Σιατούνης έχει θεαθεί στη ΧΑ και μετά την υποτιθέμενη “διαγραφή” του, όχι μόνο αναίρεσε τα ίδια του τα λεγόμενα το 2008 ότι δεν έχει η ΧΑ καμία σχέση με την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, αλλά τον έδωσε με χαρακτηριστική ευκολία, όταν του ζητήθηκε ένα παράδειγμα πειθαρχικής κίνησης της ΧΑ σε μέλος εμπλεκόμενο σε εγκληματικές πράξεις -χωρίς καν δηλαδή να ρωτηθεί γι' αυτόν συγκεκριμένα. 

Είπε επίσης ότι ο Μουλιανάκης (γραμματέας τοπικής Περάματος) του μετέφερε ότι η τοπική δεν έχει σχέση με την επίθεση στους αλιεργάτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν κάποια σχέση διαπιστωθεί θα ευθύνεται αυτός. Ο Αποστόλου είναι “τερατολόγος” όταν περιγράφει την ιεραρχία των εντολών. Ο Κούζηλος “μας κατηγορεί για παλαιοκομματισμό, ο ορισμός του Μαυρογιαλούρου”. Ο Περδικάρης “είναι τόσο επαναστάτης που γράφει με ψευδώνυμο”. Ο Μπούκουρας ήταν “ένας πρώην ΠΑΣΟΚος που πουλούσε τυρόπιτες και τον έκανα βουλευτή”. Ο Δήμου “ήταν αυτός που πήρε τηλέφωνο τον Ρουπακιά, αυτός αποφυλακίστηκε κι εγώ που δεν είχα καμία σχέση προφυλακίστηκα”. Ο Δεβελέκος “αποδείχτηκε πως δεν ήταν άτομο εμπιστοσύνης”. Δεν υπερασπίστηκε καν τον Παππά, συναγωνιστή του από τη δεκαετία του '80, όταν ρωτήθηκε για τα “χάιλ Χίτλερ” που μάθαινε στο παιδί του.

Αδιέξοδα

Έκανε μια απελπισμένη προσπάθεια να αρνηθεί το αυθεντικό καταστατικό του ’87 που τον ενοχοποιεί και να κουκουλώσει την κατάθεση Σπίνου που είπε ότι το πήρε το 1992 ως σύνεδρος. Οδηγήθηκε σε πολλά αδιέξοδα και ασυναρτησίες, ώσπου στο τέλος ενέδωσε: “ένα ανερμάτιστο κείμενο είναι, δεν είναι όμως καταστατικό εγκληματικής οργάνωσης”. Εντυπωσιακό αυτογκόλ έβαλε επίσης όσον αφορά έναν άλλο υπερασπιστικό ισχυρισμό, δικό του και άλλων πρώην βουλευτών, ότι “ήμασταν σε άνοδο, μια δολοφονία μόνο να μας βλάψει μπορούσε”. Του ζητήθηκε να σχολιάσει παλιότερη δήλωσή του στην οποία έλεγε “ελπίζουν ένας χρυσαυγίτης να σφάξει για να στρέψουν τον κόσμο εναντίον μας. Αλλά [δεν ξέρουν τι τους γίνεται], θα φτάσουμε 15%”. Είπε: “αποδείχτηκε λάθος η εκτίμησή μου” -παραδέχεται δηλαδή ότι η εκτίμησή του τότε ήταν ότι μια τέτοια ενέργεια ΔΕΝ θα έβλαπτε, αλλά θα ανέβαζε τα ποσοστά της ΧΑ.

Ενώ στο εδώλιο του κατηγορούμενου ο φύρερ είχε, φοβισμένα αλλά και υποκριτικά, πει τα απεταξάμην του, δυο χρυσαυγίτες χαιρέτησαν ναζιστικά καθώς αποχωρούσαν από την αίθουσα στο τέλος. Η Χρυσή Αυγή είναι σε μια διάλυση του μεγέθους που αποκάλυψε η σύγχυση του Μιχαλολιάκου, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί. Πρέπει και μπορούμε να τη συντρίψουμε.