Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πολυτεχνείο 2019: Να βαδίσουμε στο δρόμο του Νοέμβρη ξανά!

Διαβατά 10/11, Αντιρατσιστική συγκέντρωση. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης

 

23/10, Απεργία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

11/11, Φοιτητική πορεία στην Ξάνθη

 

Τη συμμετοχή όλων των κομματιών του κινήματος στην πορεία του Πολυτεχνείου οργανώνουν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΣΕΚ στους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΣΕΚ σε όλα τα πανεπιστήμια, οι μαθητές Anticapitalista στα σχολεία, οι δυνάμεις της ΚΕΕΡΦΑ μαζί με τις κοινότητες των μεταναστών και τους πρόσφυγες από τα στρατόπεδα.

«Το Πολυτεχνείο δεν είναι ημέρα μνήμης, αλλά ημέρα που εργάτες και φοιτητές ενώθηκαν, βγήκαν στους δρόμους και στάθηκαν ενάντια στους φασίστες», μας είπε ο Γιώργος Φαράντος, εργολαβικός εργαζόμενος στη ΔΕΣΦΑ, «Συνδέουμε τη μάχη τους με τους αγώνες του σήμερα, ενάντια στη διάλυση των νοσοκομείων, της Παιδείας, των δημόσιων υπηρεσιών, ενάντια στις προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση του νερού, της ΔΕΗ και όλων των αγαθών, όπως έγινε με τη ΔΕΣΦΑ και το φυσικό αέριο. Είναι πράγματα που θα έπρεπε οι εργαζόμενοι και η νεολαία να απολαμβάνουν δωρεάν και τώρα τους λένε ότι θα τα πληρώσουν ακριβά αυτοί και φτηνά οι βιομήχανοι. Γι' αυτό το λόγο καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν με τα πανό των σωματείων και των συλλόγων τους απέναντι στις νέες επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλους μας.

Το Σωματείο των εργολαβικών της ΔΕΣΦΑ θα είναι εκεί, όπως αντιστάθηκε στην ιδιωτικοποίηση πέρσι, όπως έδωσε το παρών στις δύο πανεργατικές απεργίες στις 24 Σεπτέμβρη και τις 2 Οτώβρη, όπως έδωσε και συνεχίζει να δίνει μάχες για τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων. Αυτή τη στιγμή μας προτείνουν μια απαράδεκτη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας χωρίς αυξήσεις, χωρίς αναγνώριση προϋπηρεσίας, κοινωνικής κατάστασης ή θέσης στη δουλειά, πετώντας ταυτόχρονα  στα σκουπίδια εργαζόμενους με εικοσιπέντε και τριάντα χρόνια δουλειάς και εμπειρίας. Οι γνωστές συκοφαντίες ότι δεν αξίζουν όλοι, ότι υπάρχουν τεμπέληδες κλπ, δεν θα περάσουν και δεν θα μας διασπάσουν. Απαιτούμε να παραμείνουμε όλοι στη δουλειά και να προσληφθούν κι άλλοι εργαζόμενοι. Αυτό θα διεκδικήσουμε με την παρουσία μας στην πορεία του Πολυτεχνείου, για την οποία θα ενημερώσουμε όλους τους εργαζόμενους».

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, βαδίζοντας προς τη νέα απεργία τους στις 27 Νοέμβρη, θα δώσουν επίσης μαζικό παρών με τα σωματεία τους στην πορεία του Πολυτεχνείου -με τον αέρα της μεγάλης μάχης που δίνεται αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας ενάντια στη συνδικαλιστική δίωξη και απόλυση του προέδρου του Συλλόγου και όλες τις απολύσεις. 

Η Ζαννέτα Λυσικάτου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας είπε στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Δευτέρα 11 Νοέμβρη για το θέμα: «Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη. Ο διοικητής είχε στοχοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν τον πρόεδρο του σωματείου, επιτιθέμενος προσωπικά εναντίον του σε κάθε κινητοποίηση που γινόταν. Το παραδέχτηκε και μπροστά σε εκπρόσωπο της ΕΙΝΑΠ, ότι στόχος των απολύσεων είναι να μη συνεχίσει στον Αγ. Σάββα ο Κώστας Καταραχιάς. Πρέπει να σταθούμε σε αυτό γιατί είναι κομμάτι μιας γενικότερης προσπάθειας να ροκανιστεί κάθε δυνατότητα συνδικαλισμού.

Εμείς διεκδικούμε ότι δεν θα χαθεί ούτε μία θέση επικουρικού γιατρού, ούτε μια θέση εργαζόμενου ανεξαρτήτως πόστου και σύμβασης. Θέλουμε παραμονή όλων και μαζικές μόνιμες προσλήψεις. Είμαστε ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο με προσωπικό που έχει ειδική εμπειρία στα περιστατικά που αντιμετωπίζει κι αυτό ισχύει για όλους, από τους μικροβιολόγους, τους πνευμονολόγους και τους ακτινολόγους, μέχρι τις καθαρίστριες. 

Στέλνουμε μήνυμα και στον επόμενο διοικητή, όποιος κι αν είναι, ότι πρέπει γραπτώς να εγγυηθεί ότι θα παραμείνουν όλοι οι επικουρικοί, ότι θα σταματήσουν τα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση». Όπως δήλωσε η Ζαννέτα, «αυτή την εβδομάδα οργανώνουμε τη συμμετοχή μας στην πορεία του Πολυτεχνείου και καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να κάνουν το ίδιο».

Κάτω τα χέρια από το άσυλο

Η εικόνα της βίαιης εισόδου των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ το πρωί της Δευτέρας 11 Νοέμβρη και η χρήση δακρυγόνων ενάντια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες που διαμαρτύρονταν για την απόφαση της διοίκησης του πανεπιστημίου να βάλει λουκέτο στη σχολή όλη τη βδομάδα, έδειξε στην πράξη τι σημαίνει η εφαρμογή της κατάργησης του ασύλου αλλά και τους στόχους της: να σπάσει τις συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος.

«Κάτω τα χέρια από το άσυλο», ξεκινούσε η ανακοίνωση του ΣΕΚ στις Σχολές την ώρα της επίθεσης καλώντας όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μαζικοποιήσουν τις γενικές τους συνελεύσεις και να κλιμακώσουν τον αγώνα, «Αστυνομία και πρυτανεία έκλεισαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με λοκ άουτ για μια ολόκληρη εβδομάδα. Παραβίασαν τους χώρους των πολιτικών παρατάξεων και εισέβαλαν στους χώρους των φοιτητών. Σήμερα οι φοιτητές με πορεία από το σταθμό Βικτώρια, έφτασαν στην ΑΣΟΕΕ και άνοιξαν το πανεπιστήμιο. Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με απίστευτη βαναυσότητα με χημικά, γκλομπ και κρότου λάμψης. Αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένοι δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή με τα ΜΑΤ στο προαύλιο. Η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, στην Κεραμέως και στον Χρυσοχοΐδη είναι να πλημμυρίσουν φοιτητές οι αυριανές συνελεύσεις, να αποφασίσουμε καταλήψεις και να οργανώσουμε τη πιο μαζική πορεία του φετινού Πολυτεχνείου την Κυριακή ενάντια στη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία με όπλο την κατάληψη και την απεργία!». Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε μαζική φοιτητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως στη Θεσσαλονίκη, τη Ξάνθη.

«Βρισκόμαστε σε περίοδο αγώνων για το εργατικό και φοιτητικό κίνημα που η κυβέρνηση θέλει να τσακίσει», μας είπε η Βάσια Τσώνη, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Αθήνας, «Δεν θα τα καταφέρει. Οι φοιτητικές καταλήψεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουν. Η πορεία του Πολυτεχνείου αυτό το μήνυμα θα στείλει. Πάμε για ένα δυνατό τριήμερο εορτασμό με τη συμμετοχή όλων των σχολών. Αυτή είναι η πρότασή μας σε όλες τις γενικές συνελεύσεις που γίνονται αυτή την εβδομάδα πανελλαδικά, κύρια την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14/11: καταλήψεις παντού και μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Η κατάργηση του ασύλου, οι διαγραφές των φοιτητών, η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστήμιων δεν θα περάσουν. Το Πολυτεχνείο έδειξε τι μπορεί να κάνει το φοιτητικό κίνημα. Να γίνει ο πυροδότης μιας εξέγερσης εργατών και νεολαίας που ανατρέπει χούντες. Είναι η χρονιά μας λοιπόν, είναι η χρονιά νέων Πολυτεχνείων”.

Οι πρόσφυγες από το στρατόπεδο της Κορίνθου ετοιμάζονται με τη σειρά τους, με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ, να συμμετέχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου. “Είμαι εδώ σαν ένας άνθρωπος που έχει χάσει τα πάντα και ζητάω προστασία, όπως και οι περισσότεροι που ρίσκαραν τη ζωή τους για να βρουν προστασία στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα”, είπε ο Τζοχόβα από τη Γκάνα στο μονοήμερτο εκδηλώσεων του ΣΕΚ την περασμένη Κυριακή στη Νομική, “Όποιος κάνει αυτό το ταξίδι, κάτι κακό πρέπει να συμβαίνει στη χώρα του. Πρόκειται για αθώους ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα για τα νομοσχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτοί οι άνθρωποι, αυτά τα παιδιά σας χρειάζονται περισσότερο. Δεν είναι δικό τους το φταίξιμο για όσα συμβαίνουν. Είμαι εδώ σαν μια φωνή αυτών των παιδιών που δεν έχουν γονείς, των ασυνόδευτων ανήλικων που ρίσκαραν τη ζωή τους για να βρουν προστασία και τους την αρνούνται. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε το ρατσισμό και τα γεωπολιτικά παιχνίδια”.


Εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο

Μαθητές Anticapitalista
Σάββατο 16/11, 
Kτίριο Γκίνη, 5.30μμ
“Τα διδάγματα του Πολυτεχνείου”
 
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Σάββατο 16/11,
ΜΑΧ, 7μμ 
“Στο δρόμο του Νοέμβρη βαδίζουμε ξανά! Με απεργίες–καταλήψεις–διαδηλώσεις να τσακίσουμε την επίθεση κυβέρνησης–ΕΕ–κεφαλαίου” 
Ομιλητές:
Βάσια Χριστοδούλου, φοιτήτρια – Τ.Ε. Ζωγράφου,
Αντώνης Δραγανίγος, ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
Λέανδρος Μπόλαρης, ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ.