Η Άποψή μας
Χαστούκι για την κυβέρνηση, έμπνευση για το κίνημα

Θεσσαλονίκη, 17 Νοέμβρη

Η πορεία του Πολυτεχνείου και με το μέγεθός της- ήταν η πιο μαζική εδώ και χρόνια, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλες τις πόλεις- και με τον παλμό της, αποτέλεσε μια πολιτική ήττα για την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Άθελά της το παραδέχεται η ίδια με τον τρόπο της: ενώ πριν από το τριήμερο τα φερέφωνά της μιλούσαν για μια ρουτινιάρικη λιτανεία που εξυπηρετεί μόνο τους μπαχαλάκηδες, μετά την πορεία περηφανεύεται ότι την κράτησε ειρηνική και ότι ...δεν είχε αντικυβερνητικό χαρακτήρα!

Μάταιος κόπος. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης λυσσασμένο από την πολιτική αδυναμία του να ρίξει τα χιλιάδες ΜΑΤ να ”μπαχαλέψουν” την πορεία, κάνει επίδειξη “νόμου και τάξης” με χυδαιότητες των μπάτσων που απλά πολλαπλασιάζουν την αντικυβερνητική οργή.

Ωστόσο, τα μηνύματα που έστειλε το φετινό Πολυτεχνείο δεν περιορίζονται ούτε στη νεολαία, ούτε στην αντιμετώπιση της αστυνομικής καταστολής. Οι φοιτητές και πολλοί μαθητές και άλλοι νεολαίοι, άνεργοι ή εργαζόμενοι, έδωσαν αναμφισβήτητα εντυπωσιακή παρουσία στην πορεία. Αλλά ο ευρύτερος συσχετισμός που καθόρισε την πολιτική ήττα της κυβέρνησης δεν προκύπτει μόνο από τις σχολές και τις καταλήψεις τους. Προηγήθηκαν αντικυβερνητικά χαστούκια που έδωσαν οι εργαζόμενοι με τις απεργίες τους.

Φτάσαμε στη φετινή 17 Νοέμβρη περνώντας από πανεργατικές απεργίες στις 24 Σεπτέμβρη και στις 2 Οκτώβρη, μεγάλες απεργίες στα Νοσοκομεία στις 23 και στους Δήμους στις 24 Οκτώβρη, μάχες που σημάδεψαν την κυβερνητική θητεία πριν καλά-καλά κλείσει τις εκατό πρώτες μέρες της. Όπως το Πολυτεχνείο το 1973 δεν ήταν “μόνο” φοιτητική εξέγερση, έτσι και η πολιτική δύναμη της φετινής κινητοποίησης στην επέτειο δεν περιορίζεται στην οργή της νεολαίας.

Μηνύματα

Αν ο Μητσοτάκης έχει την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό, ας ρίξει μια ματιά στα μηνύματα που έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη. Την ίδια ώρα που εδώ ξεδιπλώνονταν οι πορείες του Πολυτεχνείου, το Παρίσι ζούσε συγκρούσεις στην πρώτη επέτειο των “Κίτρινων Γιλέκων” και ετοιμάζεται για πανεργατική απεργία στις 5 Δεκέμβρη, η Βολιβία συγκλονίζεται από τη μαζική αντίσταση στο πραξικόπημα κατά του Έβο Μοράλες, η Βαγδάτη είχε παραλύσει από γενική απεργία, το Χονγκ-Κονγκ ζει το δικό του Πολυτεχνείο.

Προχωράμε, λοιπόν, να οργανώσουμε τις επόμενες μάχες με νέα ορμή που μας δίνει αυτή η εξέλιξη. Έρχονται νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα Νοσοκομεία και στη ΔΕΗ ήδη την επόμενη βδομάδα, ενώ οι φοιτητές πάνε σε νέο γύρο συνελεύσεων με τον αέρα της νίκης που κέρδισαν. Μπορούμε να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από υποχώρηση σε υποχώρηση.

Σε αυτή την προσπάθεια, το φετινό Πολυτεχνείο μάς δίνει άλλη μια σημαντική παρακαταθήκη. Όσο κι αν η επίσημη προπαγάνδα ζωγραφίζει την εξωκοινοβουλευτική αριστερά σαν μια “περιθωριακή” δύναμη, οι πορείες του Πολυτεχνείου είχαν επικεφαλής την επαναστατική αριστερά με πρώτη και μαζικότερη την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι μπάτσοι του Χρυσοχοΐδη, τα παπαγαλάκια των καναλιών, η ίδια η κυβέρνηση είναι όλοι αναγκασμένοι να δηλώνουν σεβασμό σε έναν γιορτασμό που όχι μόνο τιμάει μια ιστορική εξέγερση που είχε επικεφαλής την επαναστατική αριστερά, αλλά και που σήμερα οργανώνεται από τις ίδιες δυνάμεις. 

Συγκροτημένοι σε αυτόν τον δρόμο μπορούμε να νικήσουμε.