Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα τις προθέσεις της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου. Οι εξαγγελίες Βρούτση αποδεικνύουν τι εννοούσε η ΝΔ όταν μιλούσε προεκλογικά για «προστασία της μεσαίας τάξης». Το νέο ασφαλιστικό επιβαρύνει τους οικονομικά ασθενέστερους ελεύθερους επαγγελματίες που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία, ώστε να πετύχει μια μεγάλη ελάφρυνση για τους οικονομικά ισχυρότερους.
Η περίπτωση των δικηγόρων είναι χαρακτηριστική. Το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου το 2016 συνέχισε το ξεθεμελίωμα της δημόσιας ασφάλισης που είχαν αρχίσει οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι, μειώνοντας το ύψος των χορηγούμενων συντάξεων και εισάγοντας μια ανταποδοτική λογική ατομικού κουμπαρά («όσα δίνεις, τόσα θα πάρεις»), με «τυράκι» τη μείωση των εισφορών για τους ασθενέστερους συναδέλφους. Αυτή η μείωση του ύψους των εισφορών, σε συνδυασμό με τη μηνιαία καταβολή και την αφαίρεση των κρατήσεων από τα γραμμάτια, έδωσε προσωρινή ανακούφιση σε χιλιάδες καταχρεωμένους συναδέλφους που κινδύνευαν με έξοδο από το επάγγελμα, έχοντας βεβαίως ως γνώμονα την εισπραξιμότητα των εισφορών που είχε καταβαραθρωθεί.
Μειώσεις εισφορών για τους λίγους, αυξήσεις για τους πολλούς
Η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί από το νόμο Κατρούγκαλου το «μνημονιακό κεκτημένο» των χαμηλών συντάξεων και το χειροτερεύει μέσα από την επιστροφή στο παλιό σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων ανάλογα με τα χρόνια στο επάγγελμα. Το σύστημα αυτό ήταν άδικο και πέταξε τόσες και τόσους συναδέλφους έξω από το επάγγελμα στα χρόνια της κρίσης. Ακόμα χειρότερα, αυτή η εξέλιξη θα σημάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους οικονομικά ασθενέστερους συναδέλφους. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους συναδέλφους με χαμηλά εισοδήματα ώστε να γίνει εφικτή μια μείωση στους πιο ισχυρούς! Η δήθεν προστασία της "μεσαίας τάξης" αποδεικνύεται προστασία των "πατρικίων" σε βάρος των "πληβείων" της δικηγορίας.
Απέναντι σε αυτά τα σχέδια, η πλειοψηφία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στήριξε το αίτημα αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών από το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος, την ίδια στιγμή που υιοθετεί το αίτημα της μη αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για όλους. Ωστόσο, η αδράνεια για τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις των κατώτατων εισφορών είναι εκκωφαντική σε σύγκριση με την πολύμηνη αποχή του 2016. Αποδεικνύεται έτσι, ότι το πρόβλημα για την πλειοψηφία της Ολομέλειας δεν ήταν η συμμόρφωση στο “μνημονιακό προαπαιτούμενο”, αλλά η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Η πλειονότητα των δικηγόρων όμως δεν έχει κανένα λόγο να συνταχθεί με την ανοχή της συνδικαλιστικής ηγεσίας απέναντι στα σχέδια Βρούτση. Στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόταση των συμβούλων της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας, αποφασίστηκε Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου με θέμα το ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα, συλλέγονται σε πανελλαδικό επίπεδο υπογραφές μελών ΔΣ ενάντια στο νέο ασφαλιστικό με κριτική στην αδράνεια της Ολομέλειας. Είναι ώρα για συντονισμένους και αποφασιστικούς αγώνες από τα κάτω που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει και θα απαιτούν να μην περάσει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και θα διεκδικούν αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση με αξιοπρεπείς συντάξεις και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και όλες.