Καταστολή
Ποιοι δίνουν εντολές για αστυνομική παρακολούθηση των γραφείων του ΣΕΚ;

Η οδός Αναξαγόρα, ένα μικρό στενό στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα στη Μενάνδρου και τη Σωκράτους, δίπλα στην Ομόνοια, είναι ο δρόμος όπου βρίσκονται από το 1993 τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Είναι ένας δρόμος ιστορικός όπου βρίσκονταν τα παλιά γραφεία και τυπογραφείο του περιοδικού Ρομάντζο και γύρω υπήρχαν πολλά άλλα τυπογραφεία στην οδό Γερανίου.

Ταυτόχρονα, είναι ένας δρόμος με πολλά μικρά μαγαζιά μεταναστών που σχεδόν καθημερινά είναι γεμάτος κόσμο από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ινδία. Η διασταύρωση με τη Γερανίου μετατρέπεται σε μια μικρή “λαϊκή αγορά” του μετανάστη, άλλοτε με φρούτα, άλλοτε με λαχανικά και μερικές φορές με ψάρια.

Αυτός ο συνδυασμός έχει σημάνει ότι η Αναξαγόρα εδώ και χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο αστυνομικών επιχειρήσεων που συνδυάζουν τις ρατσιστικές εξορμήσεις με τις επιθέσεις σε βάρος του ΣΕΚ.

Πριν από είκοσι χρόνια, το Νοέμβρη του 1999, όταν η Αθήνα είχε πλημμυρίσει από διαδηλωτές ενάντια στην επίσκεψη του τότε Πρόεδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, η αστυνομία είχε οργιάσει για να διαλύσει το πλήθος. Τα ΜΑΤ είχαν εισβάλει στην Αναξαγόρα κυνηγώντας συντρόφους και συντρόφισσες του ΣΕΚ που στήριζαν το συλλαλητήριο. Οι μπάτσοι ανησυχούσαν ότι η Αναξαγόρα είναι σημείο ανασύνταξης των διαδηλωτών. Υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν και τότε ο Χρυσοχοΐδης.

Πογκρόμ

Το 2011, όταν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής είχαν εξαπολύσει πογκρόμ κατά των μεταναστών και απειλούσαν να εισβάλουν στην περιοχή με τα μαγαζιά των μεταναστών, η Αναξαγόρα ήταν εστία αντίστασης με τους Σεκίτες και τις Σεκίτισσες μαζί με τους μετανάστες να οργανώνουν τη συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο, στην Αθηνάς, που σταμάτησε τους φασίστες.

Την επόμενη χρονιά, με υπουργό τον Δένδια, ζήσαμε ένα κρατικό πογκρόμ, την επιχείρηση “Ξένιος Δίας”, με την αστυνομία να συνεργάζεται με τους χρυσαυγίτες και τους μπάτσους να ξεβρακώνουν μετανάστες στη μέση του δρόμου. Ήταν ένα ρατσιστικό όργιο που πήρε περήφανη απάντηση τον Αύγουστο του 2012 με το συγκλονιστικό συλλαλητήριο της Πακιστανικής Κοινότητας και της ΚΕΕΡΦΑ που πλημμύρισε το Σύνταγμα.

Με τέτοια προϊστορία, τα σημερινά αίσχη του Χρυσοχοΐδη δεν μας τρομάζουν, αντίθετα μας εξοργίζουν. Μαζί με τους φοιτητές που υπερασπίζονται το άσυλο, μαζί με τους απεργούς που υπερασπίζονται τα σωματεία, μαζί με τον κόσμο που δηλώνει ότι δεν είναι έγκλημα να ζεις στα Εξάρχεια, είτε είσαι ντόπιος, είτε είσαι πρόσφυγας, μαζί με όλη την Αριστερά που δεν θα επιτρέψει να αμφισβητηθούν πολιτικά δικαιώματα κατοχυρωμένα με αλλεπάλληλα κύματα αγώνων, θα βάλουμε φραγμό και στη νέα κατασταλτική εκστρατεία.


ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Διαμαρτυρία και Αίτημα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την παρακολούθηση μελών του ΣΕΚ και τον απαξιωτικό αστυνομικό έλεγχο.

«Κύριε υπουργέ Μιχάλη Χρυσοχοίδη, την Πέμπτη 28 Νοέμβρη στις 11πμ, δύο ένστολοι αστυνομικοί, ξεκίνησαν παρακολούθηση του Άγγελου Διονυσακόπουλου, μέλους του ΣΕΚ, φοιτητή του Γερμανικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Αθήνας, που βγήκε από τα Γραφεία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη στην οδό Αναξαγόρα 14α, κρατώντας πλακάτ για την φοιτητική διαδήλωση. 

Τον σταμάτησαν πίσω από το κεντρικό κτίριο του Δημαρχείου της Αθήνας. Ο φοιτητής είχε μαζί του ταυτότητα. Οι αστυνομικοί δεν του απέδωσαν κάποια κατηγορία πού να δικαιολογεί την διενέργεια έρευνας. Παρ’ όλα αυτά οι αστυνομικοί άρχισαν έρευνα σωματική και στην τσάντα του φοιτητή, με τρόπο προσβλητικό και απαξιωτικό για την αξιοπρέπειά του, με ρατσιστικές και ομοφοβικές προσβολές. Έβγαλαν από την τσάντα του προκηρύξεις και άλλο υλικό και άρχισαν να τα σκίζουν και να τα πετάνε. Μετά ένας άρχισε τις παρενοχλήσεις σεξουαλικού τύπου με δήθεν “ψάξιμο” στην πίσω τσέπη του παντελονιού του και στην αντίδραση του φοιτητή, η ομοφοβική και ρατσιστική απάντησή τους, ήταν “έλα, που κάνεις πως δεν σ’ αρέσει”.

Στις έντονες διαμαρτυρίες του φοιτητή, αρνήθηκαν να του δώσουν τα στοιχεία τους και τον εμπόδισαν να πάρει άμεσα τηλέφωνο το δικηγόρο του.

Διαμαρτυρόμαστε με τον πιο έντονο τρόπο, για την αναίτια, προσβλητική, απαξιωτική, ομοφοβική και ρατσιστική συμπεριφορά των ένστολων αστυνομικών σε βάρος του φοιτητή και μέλους του κόμματός μας, και για την παρακολούθηση των γραφείων του ΣΕΚ και της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, επειδή στηρίζουν τους αγώνες της νεολαίας και του εργατικού κινήματος κατά της πολιτικής λιτότητας και άγριας καταστολής της κυβέρνησης. Τέτοιες κυβερνητικές - αστυνομικές πρακτικές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές και θα συναντήσουν την αντίσταση του εργατικού κινήματος και της νεολαίας.

Ήδη την 28-11-2019 δημοσιοποιήσαμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο το απαράδεκτο συμβάν. Όμως το υπουργείο σας δεν έκανε και δεν δημοσιοποίησε καμία κίνηση για τον έλεγχο και την τιμωρία των δραστών –αστυνομικών. 

Ζητάμε: Να μας δοθεί αντίγραφο από το βιβλίο συμβάντων για την έρευνα του φοιτητή και μέλους μας και τα στοιχεία των αστυνομικών πού διενήργησαν την παρακολούθηση και την έρευνα του, ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας. 

Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος, 6932438985
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, 6932828964, 2013232871»