Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Στο δρόμο για τις 21Μ: Η Ν. Υόρκη λέει όχι στον φασισμό και τον ρατσισμό

16 Νοέμβρη, Νέα Υόρκη

Σάββατο 16 Νοεμβρίου. Τα “Περήφανα αγόρια” (Proud Boys), μια νεοφασιστική, “εναλλακτική-δεξιά” ομάδα που περιγράφει τους εαυτούς τους ως "Δυτικούς σοβινιστές", καλούσαν σε συγκέντρωση έξω από τον Πύργο Tραμπ ενάντια στην ποινή τετραετούς φυλάκισης δύο μελών τους που καταδικάστηκαν επειδή είχαν επιτεθεί μαζί με ακόμη μια ντουζίνα μέλη της συμμορίας σε αντιφασίστες τον περασμένο Οκτώβρη. 

Οι επιθέσεις είχαν γίνει μετά από ομιλία που διοργάνωσε μια Ρεπουμπλικανική Λέσχη με ομιλητή τον ιδρυτή τους Γκάβιν Μακίνες, όπου τα μέλη της συμμορίας καταγράφηκαν σε βίντεο να κλωτσούν αντιφασίστες διαδηλωτές στο έδαφος. “Είχα ένα από τα κεφάλια τους στα χέρια μου και το έσπαζα κυριολεκτικά πάνω στο πεζοδρόμιο”, έλεγε χακτηριστικά ένας από τους δράστες. 

Τα “Περήφανα Αγόρια” προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν την συγκέντρωσή τους συνδιοργανώνοντάς την μαζί με τους “Λατίνους για τον Τραμπ”, μια ακροδεξιά οργάνωση που έχει σαν αρχηγό ένα μέλος των “Περήφανων Αγοριών” που το 2017 συμμετείχε στις βίαιες φασιστικές επιθέσεις στο Σάρλοτσβιλ σαν μέλος του “Τάγματος της αδελφότητας των εναλλακτικών δεξιών ιπποτών”, δηλαδή τα τάγματα εφόδου της οργάνωσης. 

Μόλις μαθεύτηκε ότι τα “Περήφανα Αγόρια” πρόκειται να έρθουν στην πόλη μας, η Κίνηση “Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό” Νέας Υόρκης κάλεσε σε μια αντιδιαδήλωση όλους τους αντιφασίστες. Το κάλεσμα εισακούστηκε από μια μεγάλη ποικιλία οργανώσεων που όλες κατάλαβαν τη σημασία του να βάλουν τις διαφορές τους στην άκρη προκειμένου να παλέψουμε ενάντια στην κοινή για όλους-ες απειλή του φασισμού. 

Έτσι οι φασίστες δεν πέρασαν! Μέσα σε 45 περίπου λεπτά, τα 12 “Περήφανα Αγόρια” αποκαρδιώθηκαν και έφυγαν μέσα στους πανηγυρισμούς των αντιφασιστών που στη συνέχεια αποχώρησαν τραγουδώντας το Μπέλα Τσάο.

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στο Χάρλεμ για να αντισταθούν στην ρατσιστική βία. Ήταν η δεύτερη FTP (Fuck the Police) Δράση Έκτακτης Ανάγκης Ενάντια στο NYPD (την αστυνομία της Ν. Υόρκης) και την ΜΤΑ, την εταιρία συγκοινωνιών της πόλης.

Η πρώτη δράση είχε πραγματοποιηθεί στο Μπρούκλιν την 1η Νοεμβρίου, λίγο μετά την πρόσληψη 500 καινούργιων μπάτσων (κόστους 250 εκατομμυρίων δολαρίων) και το ξεκίνημα των βίαιων αστυνομικών επιχειρήσεων στον υπόγειο σιδηρόδρομο. Η αστυνομία τρομοκρατεί συστηματικά τους μαύρους, τους λατίνους και τους μετανάστες στον υπόγειο. Η βαναυσότητά της έχει καταγραφεί ευρέως από συλλήψεις παιδιών που πουλάνε καραμέλες και γυναικών που πουλάνε τσούρο μέχρι γρονθοκοπήματα και τράβηγμα όπλων εναντίον μαύρων επιβατών. Αυτά τα περιστατικά είναι τόσο συχνά ώστε κάθε μέρα κάνει την εμφάνισή του και ένα καινούργιο βίντεο με ένα νέο περιστατικό αστυνομικής βίας. 

Αιτήματα

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης απαιτούσαν την απόσυρση της αστυνομίας από τον υπόγειο, να μπει τέλος στις φυλακίσεις και τα λεφτά που δίνονται για την χρηματοδότησή τους να δοθούν για να βελτιωθεί η ποιότητα των συγκοινωνιών και η χρήση του να είναι δωρεάν - καθώς και στον οργανισμό στέγασης της πόλης. 

Το NYPD απάντησε στο κάλεσμα της συγκέντρωσης χρησιμοποιώντας γνωστές τακτικές ελέγχου πλήθους, συλλαμβάνοντας στην τύχη διαδηλωτές και σπρώχνοντας τους συγκεντρωμένους. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ούτως ή άλλως δεν είναι φιλική με τους διαδηλωτές, πόσο μάλλον όταν μια συγκέντρωση είναι καλεσμένη ενάντια στην ίδια, στο Χάρλεμ, και μάλιστα κυρίως από μαύρους και λατίνους. Αλλά αυτά δεν πτόησαν τους διαδηλωτές. 

“Διαδηλώνουμε σήμερα ενάντια στην αστυνομική βαναυσότητα και την υπεραστυνόμευση στον υπόγειο”, δήλωσε ο Τζόναθαν Ασεβέντο, 21 ετών από το Μπρονξ που έφτασε στην βραδινή συγκέντρωση στο Χάρλεμ κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε, “Νέοι, Λατίνοι και Κουίρ, η αστυνομία δεν είναι ευπρόσδεκτη εδώ”.

Μπαίνοντας σε μια περίοδο αυξανόμενης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής αστάθειας, μετωπικές δράσεις και κινητοποιήσεις λειτουργούν σαν μια ανάσα φρέσκου αέρα για το κίνημα. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ταυτόχρονο χτίσιμο ενός δικτύου ταχείας απάντησης στους φασίστες στους δρόμους και μιας πλατιάς μακρυπρόθεσμης αντιρατσιστικής-αντιφασιστικής δράσης -με κινητοποιήσεις όπως η φετινή διεθνής μέρα δράσης στις 21 Μάρτη- που έχει ξεκινήσει να χτίζει η κίνηση “Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό” στη Ν. Υόρκη, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ιάννης Δελατόλας
Νέα Υόρκη