Διεθνή
Γαλλία: Γενική απεργία 5 Δεκέμβρη

Ο Μακρόν, η κυβέρνηση, τα αφεντικά και τα ΜΜΕ στην υπηρεσία τους, είναι σε εμπόλεμη προετοιμασία. Εντυπωσιάζονται από τη φοβερή ανταπόκριση που προκαλούν στον κόσμο τα ενωτικά καλέσματα για να γίνει αυτή η απεργία της 5 Δεκέμβρη γιγάντια κινητοποίηση, και βάζουν όλα τους τα μέσα για να τη συγκρατήσουν. Έτσι η βασική πρωινή εφημερίδα «Le Parisien» βγαίνει σήμερα με πρωτοσέλιδο «απεργία της 5/12 – οδηγός επιβίωσης». 

Και δεν έχουν άδικο! Εδώ κι ένα χρόνο, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων που κάθε βδομάδα διαδηλώνει σε όλη τη χώρα, παρόλη την πολύ μεγάλη καταστολή, τις μαζικές συλλήψεις, τους τραυματίες, αυτούς που χάσανε ένα μάτι, το ταξικό μίσος που χύνεται από το πρωί ως το βράδυ στα ΜΜΕ, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπόρεσε να εμποδίσει το κοινωνικό κίνημα να είναι στην αντεπίθεση. Με την ανοιχτή επίθεση στο αναδιανομητικό ασφαλιστικό σύστημα, η κυβέρνηση άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, δίνοντας την ευκαιρία να συνδεθούν όλα τα κοινωνικά κινήματα και να αντιμετωπίσει μαζική λαϊκή απόρριψη. Γιατί δεν πρόκειται μόνο για τις συντάξεις, αλλά για το καπιταλιστικό σύστημα στο σύνολο του. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο να βλέπει τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών τη μια μετά την άλλη, όπως και το κράτος πρόνοιας. Μείωση του επιδόματος ανεργίας, διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, κλείσιμο των μαιευτηρίων, τραγική κατάσταση στα επείγοντα, χειρότερες συνθήκες ζωής για τους φοιτητές… Η χειροτέρευση των συνθηκών ζωής δεν είναι μια παραξενιά συνδικαλιστών, είναι η πραγματικότητα και το νοιώθουν όλοι!

Συνέχεια

Η βασική ερώτηση που τίθεται δεν είναι τόσο για την επιτυχία της 5 Δεκέμβρη, αλλά πώς να συνεχίσουμε; Βέβαια οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι ηγεσίες τους έχουν ήδη εξαγγείλει επαναλαμβανόμενη απεργία, αλλά έχουμε την εμπειρία από τις ντρίμπλες και ασυντόνιστες απεργίες, και χρειάζεται να μπουν τα αναγκαία εργαλεία για να κερδίσουμε αυτούς που δε θα υποχωρήσουν με την πρώτη ευκαιρία. Αυτός είναι ο λόγος που η αυτοοργάνωση θα είναι σημειο κλειδί για να συνεχίσουμε τον αγώνα (στις γενικές συνελεύσεις των απεργών, στους κλαδικούς συντονισμούς, στις απεργιακές επιτροπές, κλπ)

Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και οι μορφές αγώνα που μπόρεσε να δημιουργήσει χρειάζονται να είναι στην καρδιά των συζητήσεων μέσα στις επόμενες μέρες. Το ζήτημα της γενικής απεργίας χρειάζεται να τεθεί, ξέρουμε ότι, για να γίνει πραγματικότητα, το κεντρικό ζήτημα θα είναι το πώς θα συνδεθεί με΄ένα μπλοκάρισμα της οικονομίας στο οποίο το σύνολο του κόσμου να μπορεί να συσπειρωθεί, ακόμα και οι μισθωτοί/τες που δουλεύουν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, ή οι εργαζόμενοι σε επισφαλείς συνθήκες που λόγω μεγάλων οικονομικών δυσκολιών, δεν έχουν τα μέσα να έρθουν στις διαδηλώσεις. 

Πέρα από την απεργία της 5 Δεκέμβρη, χρειάζεται να δουλέψουμε για τη σύνδεση της κινητοποίησης αυτής με την προετοιμασία της διεθνούς μέρας αλληλεγγύης στους μετανάστες στις 18 Δεκέμβρη. Πάνω από 150 οργανώσεις και σύλλογοι – και τα συνδικάτα CGT και Solidaires ήδη καλούν!

Αλέν Ποζολά
NPA