Καταπίεση και απελευθέρωση
Επέτειος Γρηγορόπουλου: Η πιο μαζική των τελευταίων χρόνων

6 Δεκέμβρη, Αθήνα. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

6 Δεκέμβρη, Χανιά. Φωτό: ΣΕΚ Χανίων

 

«Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, σε τούτη την κυβέρνηση τελειώνουνε οι μέρες» ήταν το μήνυμα που έστειλε η φετινή 6η Δεκέμβρη, για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του 2008. Η οργή της νεολαίας και της εργατικής τάξης, που βλέπει το δόγμα “νόμου και τάξης” να ξεδιπλώνεται καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες, από τις αναίτιες προσαγωγές μέχρι τις επιθέσεις σε καταλήψεις και από τους δρόμους μέχρι τις δηλώσεις Βορίδη στα κανάλια, ξεχείλισε τους δρόμους των πόλεων. Έτσι την Παρασκευή 6 Δεκέμβρη έγιναν δυο γιγάντιες διαδηλώσεις στην Αθήνα και δεκάδες άλλες σε όλη τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν.

Με συνθήματα ενάντια στην καταστολή και τις επιθέσεις της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και απεργιακά συνθήματα, η ογκώδης διαδήλωση της Αθήνας ξεκίνησε από τα Προπύλαια και έφτασε ως το Σύνταγμα για να καταλήξει στην Ομόνοια. Δεκάδες οργανώσεις της αριστεράς και της αναρχίας συγκρότησαν μαζικά μπλοκ, με ένα από τα μεγαλύτερα να είναι αυτό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η μαθητική-φοιτητική διαδήλωση που είχε προηγηθεί το πρωί, είχε τη συμμετοχή σχολείων, φοιτητικών συλλόγων, μαθητικών πρωτοβουλιών και δυνάμεων της αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Χιλιάδες νεολαίοι φώναξαν συνθήματα ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Παιδείας, την καταστολή, τον ρατσισμό και τους πολεμικούς εξοπλισμούς και σύνδεσαν τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία της κυβέρνησης με το αίτημα για δημόσια δωρεάν Παιδεία. 

«Με τους φοιτητικούς συλλόγους στην κεφαλή και μεγάλα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των δυνάμεων της αριστεράς να ακολουθούν, η πορεία της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ μαζική. Το πανό του ΣΕΚ έγραφε ‘Λιτότητα ανεργία τρομοκρατία - Κάτω η Νέα Δημοκρατία’ και αυτό ήταν το σύνθημα που βάλαμε στην πορεία», δήλωσε στην ΕΑ ο Ευκλείδης. 

Φοιτητικοί σύλλογοι

«Στα Γιάννενα συμμετείχαν εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενοι. Με αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις κατέβηκαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Επιστήμης Υλικών, της Πληροφορικής, των εστιών Δουρούτης και των εστιών Δόμπολης, της Καλών Τεχνών, του Ιστορικού, και των Νηπιαγωγών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Καλών Τεχνών κρέμασαν στους δρόμους της πόλης έργα που είχαν σχεδιάσει ενάντια στην καταστολή», τόνισε η Αρετή.

«Μαζική πορεία πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές στην πόλη μας έστειλαν μήνυμα απέναντι στη στυγνή καταστολή», περιγράφει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Δημήτρης. «Στην απογευματινή πορεία έγιναν συλλήψεις ανήλικων παιδιών και γυναικών, και δέχτηκαν σεξιστική αντιμετώπιση. Θα γίνουν πορείες αλληλεγγύης στις 9 και 10/12 έξω από τα δικαστήρια», συμπλήρωσε.

«Ιδιαίτερα μαζική και μαχητική ήταν η πορεία στα Χανιά. Στην κορυφή βρίσκονταν οι φοιτητές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και του ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΕΑΑΚ, ενώ ακολούθησαν το μπλοκ της ΕΛΜΕ Χανίων και πολιτικών φορέων όπως του ΣΕΚ, του ΝΑΡ, της κατάληψης Ρόζα Νέρα και της Πρωτοβουλίας Αντίστασης. Βάλαμε στην πορεία συνθήματα όπως ‘Εμπρός στο δρόμο της απεργίας – εδώ θα γίνει της Γαλλίας’», υπογράμμισε ο Ειρηναίος.

Ο Γιάννης μας είπε για το Βόλο: «Εκατοντάδες, στην πλειοψηφία τους νεολαίοι, φώναξαν συνθήματα στο κέντρο της πόλης σε μια μεγάλη πορεία που ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο και κατέληξε σε αυτό. Οι φοιτητικοί σύλλογοι Αρχιτεκτονικής και Πολιτικών Μηχανικών ήταν το πρώτο και μαζικό πανό και ακολουθούσε το πανό του ΣΕΚ και άλλων αριστερών οργανώσεων».

Μην τολμώντας να διαλύσει τις τόσο μαζικές διαδηλώσεις με ωμή καταστολή, η αστυνομία επιδόθηκε σε όργια αυθαιρεσίας μετά. Αλλά το μήνυμα είχε σταλεί: το κίνημα που έπιασε το νήμα μετά τις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου με τις διαδηλώσεις για το Γρηγορόπουλο δεν γυρίζει πίσω. Συνεχίζει απεργιακά από τις επόμενες κιόλας ημέρες.