Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
18 Δεκέμβρη - Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια

Σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας οργανώνονται διαδηλώσεις με αφορμή τη διεθνή μέρα των μεταναστών, την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη. Μέσα από το πολιτικό άνοιγμα που προκάλεσε η 5 Δεκέμβρη ανοίγεται μια τεράστια ευκαιρία. 

Τα συνδικάτα καλούν σε κινητοποίηση μαζί με τις συλλογικότητες των sans-papiers (χωρίς χαρτιά) που στηρίζονται από συλλόγους μεταναστών, φορείς και τοπικές συλλογικότητες αλληλεγγύης, για το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας και τη νομιμοποίηση όλων, ενάντια στο ρατσισμό.

Ξέρουμε ήδη πως η κυβέρνηση και η κυρίαρχη τάξη θέλουν να επιτεθούν στο κίνημα της 5 Δεκέμβρη για να το αποδυναμώσουν. Και δεν είναι τυχαίο που ο Μακρόν ανέδειξε το ζήτημα της μετανάστευσης σε κύριο άξονα της πολιτικής του τους τελευταίους μήνες. Το “δεν υπάρχουν λεφτά” (για τις συντάξεις, τα νοσοκομεία, την παιδεία…) είναι το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει την πολιτική της ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Νομιμοποιώντας αυτό το επιχείρημα για τους μετανάστες, γίνεται όπλο καταστροφής ενάντια σε όλη την κοινωνία.

Η ενότητα ενάντια στο ρατσισμό και η αλληλεγγύη με τους μετανάστες και πρόσφυγες είναι αυτή τη στιγμή το ανώτερο σημείο της ταξικής συνείδησης. 

Πέρυσι, για πρώτη φορά, η συσπείρωση συλλογικοτήτων των sans-papiers και συνδικάτων είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν 60 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία στις 18 Δεκέμβρη. Από τον Ιούνη μέχρι τον Οκτώβρη ξεκίνησαν πάλι απεργίες των sans-papiers. Στο Παρίσι οργανώθηκε εκδήλωση συμπαράστασης στους sans-papiers με μεγάλη επιτυχία. 

Το σημερινό κίνημα είναι τεράστια ευκαιρία. Στην περιοχή του Παρισιού τυπώθηκαν και μοιράστηκαν 200.000 προκηρύξεις στις διαδηλώσεις: για να κτίσουμε την ιδέα ότι η τάξη μας δεν έχει σύνορα ούτε επαγγελματικά ούτε εθνικά.

Όπως το λέει το κάλεσμα για τις 18 Δεκέμβρη: «Η ισότητα δεν μπαίνει σε συζήτηση». Κερδίζεται.