Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Φτάνει η ώρα της Εισαγγελικής πρότασης

6 Νοέμβρη 2019, Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην απολογία του Μιχαλολιάκου. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Σε μια κρίσιμη φάση της μάχης για ισόβια καταδίκη των δολοφόνων ναζί μπαίνει το αντιφασιστικό κίνημα με την εισαγγελική πρόταση. Η εισαγγελέας αναμένεται να ανακοινώσει την πρότασή της στις 18 Δεκέμβρη, στην 400ή συνεδρίαση της δίκης, εκτός εάν κρίνει ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνο (σε αυτή την περίπτωση η εισαγγελική πρόταση θα γίνει τον Γενάρη).

Πρόκειται για μια κομβική στιγμή της δίκης, καθώς δια στόματος της εισαγγελέως Α. Οικονόμου θα «μιλήσει» το κράτος. Για πρώτη φορά στα 4,5 χρόνια της δίκης, θα δείξει ευθέως την πρόθεσή του απέναντι στους χρυσαυγίτες, αν σκοπεύει να τους ρίξει στα μαλακά, καταδικάζοντας μόνο τους φυσικούς αυτουργούς ή «σπάζοντας» τη Χρυσή Αυγή και καταδικάζοντας ένα μέρος της, ή αν θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της καταδίκης ολόκληρης της ηγεσίας ως ηγεσία μιας ενιαίας εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε κάτω από τον μανδύα «πολιτικού κόμματος».

Στην Πανελλαδική Συνέλευση και Διεθνή Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ, που έγινε στις 12 Οκτώβρη, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης τόνιζε στο πλαίσιο της συζήτησης «Δίκη καταδίκη της Χρυσής Αυγής»: «Πρέπει να απορρίψουμε τις απλουστευτικές αντιλήψεις είτε ότι θα αθωωθούν γιατί αυτό κάνουν τα δικαστήρια, είτε ότι δεν έχει σημασία η καταδίκη γιατί όλη η ΧΑ τώρα πια είναι στη ΝΔ. Θέλουμε την καταδίκη της ΧΑ και χρειάζεται να επιμείνουμε με στοχοπροσήλωση. Καταδίκη της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης, του Μιχαλολιάκου ως διευθυντή και όλης της ηγετικής ομάδας, επιστροφή του Μιχαλολιάκου στη φυλακή το 2020.

[Με την εισαγγελική πρόταση] θα υπάρξει το άνοιγμα των χαρτιών του κράτους. Ανάμεσα στην πρόταση και την απόφαση θα μεσολαβήσουν κι άλλοι μήνες, κατά τους οποίους θα γίνονται οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης. Θα υπάρξει χρόνος παρέμβασης από την πλευρά του κινήματος. Είναι σημαντικό να δώσουμε την εικόνα ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε επανανομιμοποίηση της ΧΑ και τάγματα εφόδου ξανά στο δρόμο. 

Μετά την αγόρευση η πολιτική αγωγή δεν θα έχει πια τη δυνατότητα να ακούγεται στο δικαστήριο. Δεν θα τοποθετηθεί στα ζητήματα της ενοχής, της ποινής και των ελαφρυντικών. Το ρόλο της πολιτικής αγωγής εκεί θα τον αναλάβει το αντιφασιστικό κίνημα που με την παρουσία του μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και με χιλιάδες κόσμου έξω από την αίθουσα θα στείλει το μήνυμα στη δικαστική εξουσία ότι ένα μόνο μπορεί να είναι το τέρμα αυτής της υπόθεσης: η καταδίκη της οργάνωσης και των διευθυντικών στελεχών της.

Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθησή μας δεν προκύπτει από πίστη στο δικαστικό σύστημα, αλλά επειδή δώσαμε και κερδίσαμε κάποιες μάχες: ότι ήρθαν οι μάρτυρες κατηγορίας, ότι υποδείξαμε στο δικαστήριο τα αναγνωστέα έγγραφα που έπρεπε να αναδειχθούν, ότι καταφέραμε και εξετάσαμε μάρτυρες πολιτικής αγωγής. Χτίστηκε ένας κοινωνικός συσχετισμός μέσα από αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει το κράτος να νιώσει το βάρος αυτού του συσχετισμού, ότι δεν θα πάει σε μια κατάσταση ομαλότητας αν η πρόταση της εισαγγελέως είναι η καταδίκη μόνο των φυσικών αυτουργών. Ακόμα και αν το κράτος αποδεχθεί την καταδίκη της ΧΑ συνολικά, θα χρειαστεί να αξιοποιήσουμε αυτόν τον συσχετισμό για να εκτελέσουμε την καταδικαστική απόφαση. Δεν θα πάει ένας δικαστικός επιμελητής να κλείσει τα γραφεία της ΧΑ επειδή θα υπάρχει η απόφαση. Θα τα κλείσουμε εμείς. Με όπλο την καταδικαστική απόφαση θα διαλύσουμε τον πυρήνα της οργάνωσης».

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε κινητοποίηση στο Εφετείο στις 18 Δεκέμβρη 9πμ στο Εφετείο, τονίζοντας μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της: «Το αντιφασιστικό κίνημα, έχοντας πετάξει έξω από τη Βουλή τη Χρυσή Αυγή, δεν επαναπαύεται. Η ίδια η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης των στρατοπέδων συγκέντρωσης αλλά και της καταστολής και των ξεγυμνωμάτων διαδηλωτών στρώνει το έδαφος για την επιστροφή στο προσκήνιο των φασιστών». 

Η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος στην απολογία του Μιχαλολιάκου, τον πιο πρόσφατο μεγάλο σταθμό της δίκης της Χρυσής Αυγής, καθόρισε τη συνεδρίαση και έδειξε τη δύναμη του αντιφασιστικού κινήματος. Ο φύρερ απολογήθηκε πολιορκημένος από αντιφασίστριες και αντιφασίστες, τόσο στριμωγμένος και με τόσο διαλυμένη την οργάνωση που αναιρούσε τα ίδια του τα λεγόμενα ενώ κάρφωσε έναν προς έναν όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. 

Το ότι έφτασε να απολογείται κατηγορούμενος ο αρχηγός της ναζιστικής συμμορίας ύστερα από τόσες δεκαετίες ασυλίας ήταν η μεγαλύτερη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος μέχρι στιγμής. Ήταν αποτέλεσμα της απομόνωσης της ΧΑ που έχουν πετύχει οι πολυετείς αντιφασιστικές μάχες αλλά και ένα περαιτέρω σπρώξιμο προς αυτή. Αυτό το νήμα πρέπει να πιάσει το κίνημα με την ανακοίνωση της εισαγγελικής πρότασης και να συνεχίσει δυναμικά μέχρι την δικαστική απόφαση και μετά από αυτή.