Γράμματα και σχόλια
Φινλανδία: Σεξιστικά σχόλια για την κυβέρνηση!

«Φτάσαμε να βλέπουμε μια νεαρή πωλήτρια να γίνεται πρωθυπουργός και μερικές αμόρφωτες ακτιβίστριες του δρόμου να συμμετέχουν σε κυβέρνηση». Τάδε έφη ο 70χρονος υπουργός Μεταφορών της Εσθονίας και ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος EKRE, Μαρτ Χέλμε, για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης της Φινλανδίας.

Και μπορεί η δήλωσή του να θεωρήθηκε προκλητική και να καταδικάστηκε ως τέτοια ακόμα και σε επίσημο επίπεδο. Όμως στην ουσία της δεν διαφέρει και πολύ από τον τρόπο που κάλυψαν τα περισσότερα μεγάλα ΜΜΕ την είδηση της ανάληψης της πρωθυπουργίας της Φινλανδίας από τη Σάννα Μαρίν, σε μια κυβέρνηση συνασπισμού πέντε κομμάτων με επικεφαλής σε όλα να είναι γυναίκες.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα “χαρακτηριστικά” της Σάννα Μαρίν, που προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, προκαλούν ανατριχίλα, όχι μόνο στους ακροδεξιούς, αλλά συνολικά στους από πάνω. Εκτός από γυναίκα, είναι παιδί ομόφυλου ζευγαριού και συγκεκριμένα δύο γυναικών, είναι ανύπαντρη μητέρα που συζεί με το σύντροφό της, κατάγεται από μη εύπορη οικογένεια και στο παρελθόν έχει εργαστεί ως ταμίας για να πληρώσει τις σπουδές της. Με άλλα λόγια (βασικά στην κυρίαρχη γλώσσα), όλα αυτά σημαίνουν “ανώμαλη”, “αστεφάνωτη”, “φτωχή”. 

Γι' αυτό και άλλα ΜΜΕ περιορίστηκαν να προβάλλουν ως είδηση τη νεαρή ηλικία της, το γεγονός δηλαδή ότι είναι μόλις 34 χρονών που την κάνει τη νεότερη πρωθυπουργό στη Φινλανδία και γενικά στον κόσμο μέχρι αυτή τη στιγμή. Άλλα πάλι δεν έκρυψαν τον εκλεπτυσμένο σεξισμό τους μιλώντας για τη “γοητευτική” νέα πρωθυπουργό. Και άλλα -βλέπε ΣΚΑΙ εδώ- δεν έκρυψαν ούτε την ομοφοβία τους και μετέτρεψαν το παιδί “ομόφυλου ζευγαριού” σε παιδί “μονογονεϊκής οικογένειας”.

Για τις γυναίκες των υπόλοιπων τεσσάρων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, που αναλαμβάνουν υπουργοί σε κρίσιμα πόστα, δεν χρειάστηκε να πουν πολλά. Και μόνο το γεγονός ότι μόνο η μία είναι άνω των 34 ετών αρκούσε για να υπονοούν για το πόσο “εύθραυστη” είναι η νέα κυβέρνηση. Αθεράπευτοι σεξιστές.