Αντιπολεμικό κίνημα
Υπόγραψαν αγωγό πολέμου

Αθήνα 2/1, Έξω από την ισραηλινή πρεσβεία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ο Δένδιας, ο υπουργός Εξωτερικών, την Παρασκευή 3 Γενάρη το πρωί δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο τουήτερ μια φωτογραφία από την συνάντησή του με τον Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και σφαγέα των Παλαιστίνιων. «Η υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med είναι μια ιστορική στιγμή για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα» έγραψε. 

Μόλις έσβησαν τα φλας ο Νετανιάχου «αποχώρησε εσπευσμένα από τη χώρα μας» όπως γράψανε τα ΜΜΕ γιατί η «περιφερειακή σταθερότητα» -που έτσι κι αλλιώς βρισκόταν μόνο στη φαντασία του- γινόταν καπνός, με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί. 

Την επόμενη μέρα ο Μ. Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών βγήκε στο «πρωινάδικο» του Αυτιά για να κοκορευτεί ότι ο Μητσοτάκης ξεκινάει να συναντήσει τον Τραμπ «έχοντας στις αποσκευές του και την υπογραφή του East Med από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ» γεγονός που, σύμφωνα με τον αγέρωχο Μίλτο «καθιστά τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναν αξιόπιστο συνομιλητή για τον Ντόναλντ Τραμπ και καθιστά την Ελλάδα έναν αξιόπιστο εταίρο για τις ΗΠΑ». Λίγο ακόμα και θα έβγαινε να δικαιολογήσει τη δολοφονία του Σουλεϊμανί όπως έκανε ο Νετανιάχου. 

Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του East Med την Πέμπτη 2 Γενάρη στο Ζάππειο, συνοδεύτηκε από  μπόλικες φανφάρες για την «αλλαγή του ενεργειακού χάρτη» και την «ειρηνική συνεργασία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο». Όμως, ο East Med, δεν είναι αγωγός ειρήνης και ευημερίας αλλά πολέμου και περιβαλλοντικής καταστροφής. 

Υποτίθεται ότι θα συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχει «καπαρώσει» το κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ (αρπάζοντας και αυτά που λογικά ανήκουν στην παλαιστινιακή αρχή) με τα κοιτάσματα της Κύπρου και θα τα μεταφέρει μέσω Κρήτης και Πελοποννήσου στην Ιταλία. Όλα αυτά στα χαρτιά και στις ακριβοπληρωμένες μελέτες των εταιρειών που τον προμοτάρουν. Γιατί στην πράξη ο East Med είναι στον «αέρα». 

Το κόστος, υποτίθεται θα φτάσει «μόνο» στα 7 δις δολάρια. Ο αγωγός θα πρέπει να κατασκευαστεί και σε σημεία που φτάνουν τα 3 χιλιάδες μέτρα βάθος, σε ιδιαίτερα σεισμογενείς περιοχές. Κι αν τα κοιτάσματα του Ισραήλ πιστοποιηθούν -που δεν έχει γίνει- αν η χρηματοδότηση εξασφαλιστεί και αν ο αγωγός ολοκληρωθεί, συνδεθεί και αρχίζει να δουλεύει, θα παρέχει 10 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο ετησίως. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης σήμερα η ΕΕ προμηθεύεται μέσω των αγωγών Nord Stream 1 και 2, τουλάχιστον 110 δις κυβικά μέτρα ετησίως. 

Προσβολή

Τα περί «αλλαγής του ενεργειακού χάρτη» και «απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρώσικο φυσικό αέριο» είναι λοιπόν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Οι υποσχέσεις για την ευημερία που θα φέρουν οι εξορύξεις είναι προσβολή για εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή και σε όλον τον κόσμο που βλέπουν τις ζωές τους να καταστρέφονται μαζί με το περιβάλλον από την κερδοσκοπική μανία των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων που ενισχύουν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. 

Ο μόνος λόγος που ο East Med έχει την στήριξη των κυβερνήσεων είναι ο ρόλος του σαν εργαλείο στους ανταγωνισμούς των αρχουσών τάξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, η επίσπευση των επίσημων υπογραφών και η «σεμνή τελετή» στο Ζάππειο, ήταν μια επίδειξη δύναμης απέναντι στην Τουρκία. 

Ο Μητσοτάκης το είπε έξω από τα δόντια στις κοινές δηλώσεις με τον Αναστασιάδη και τον Νετανιάχου την Πέμπτη: «Αναμφίβολα, ο νέος αγωγός θα αναβαθμίσει την γεωστρατηγική υπεραξία και τον περιφερειακό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο, δίνοντας επίσης στρατηγικό βάθος και στην πολυεπίπεδη συνεργασία μας με το Ισραήλ».

Όπως ανέφερε σε ένα διθυραμβικό άρθρο για την υπογραφή της συμφωνίας η Ναυτεμπορική: 

«Το κείμενο που υπογράφηκε χθες προβλέπει τη συνεργασία των εμπλεκόμενων κρατών στην ασφάλεια του έργου. Μάλιστα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η ρήτρα αυτή στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σπάνια σε ανάλογες συμφωνίες περιλαμβάνεται αναφορά στην από κοινού λήψη μέτρων προστασίας των σχεδιαζόμενων υποδομών».

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και αεροπορία θα «προστατεύουν» από κοινού με τον ισραηλινό στρατό τον αγωγό (όταν φτιαχτεί αλλά και μέχρι να φτιαχτεί) σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. 

Το εργατικό κίνημα και η νεολαία που παλεύουν ενάντια στις επιθέσεις της ΝΔ δεν έχουν κανένα λόγο να βάλουν πλάτη για αγωγούς που φέρνουν πολεμικές εντάσεις και περιβαλλοντική καταστροφή. 

Λέανδρος Μπόλαρης

Διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, πραγματοποίησαν πλήθος αγωνιστών κι αγωνιστριών το απόγευμα της Πέμπτης 2/1 στην Αθήνα. 

Ο πρωθυπουργός - φονιάς του παλαιστινακού λαού επισκέφτηκε την Αθήνα προκειμένου να υπογράψει με τους Μητσοτάκη κι Αναστασιάδη τη συμφωνία Εast Med Act. 

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Μετρό Πανόρμου και βάδισαν μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία, βροντοφωνάζοντας την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη και την αντίθεσή τους στον άξονα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Αιγύπτου και τις ενεργειακές συμφωνίες που υπογράφουν. 

"Νίκη στην Ιντιφάντα - Λευτεριά στην Παλαιστίνη", "Ο Νετανιάχου δολοφονεί - ο Μητσοτάκης συναινεί", "Όχι συμφωνίες με τους σιωνιστές" ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Στέλιος Μιχαηλίδης